Energiforsyning

Omlægning af energiforsyningsstruktur

Omlægning af energiforsyningsstruktur

I 2012 indledte Naturstyrelsen en trinvis omlægning af energiforsyningsstrukturen på Livø fra at være baseret på dieselolie sejlet til øen til bæredygtig og lokal produceret vedvarende energi (VE).

Udgangspunktet for planlægning af øens fremtidige energiforsyningsløsninger har været at fastholde en elektricitetsforsyning, der er uafhængig af fastlandet, fortsat fjernvarmeforsyning og så vidt muligt også samproduktion af el og varme, samt at energiforsyningen skal kunne håndtere den udvikling af øen, som forventes at ske over en årrække i takt med implementering af ”Naturens Stillekupé”, samt at der ikke indgår fossilt brændstof i de valgte løsninger. Under forudsætning af, at det kan ske på en økologisk og økonomisk bæredygtig måde, skal øen endvidere på sigt udvikles mod at være selvforsynende med energi.

Det er naturligvis et mål at de anvendte teknologier skal kunne indgå i et naturligt samspil med øens natur og kulturmiljø på en måde, så de installationer som anvendes ikke skæmmer det eksisterende miljø (natur og kulturmiljø) på øen. 

Øens ressourcer

En kortlægning af ressourcerne på øen har vist, at der foruden sol og vind er et potentiale i form af dybstrøelse fra øens økologiske landbrug samt træ fra skoven som på sigt eventuelt vil kunne anvendes i et biogas- og/eller et biomasseanlæg. Kortlægningen har dog også vist, at der endnu er visse udfordringer forbundet med anvendelse af træ fra skoven til el-produktion i den lille skala der er behov for på øen, hvorfor træet i første omgang kun forudsættes anvendt i en trækedel til supplering af varmeproduktionen. Ligeledes er der stadig en del udfordringer med biogasanlæg i lille skala mht. bl.a. økonomi og energi-effektivitet. Derfor vil det i en periode være nødvendigt at satse på VE- løsninger der gør brug af de umiddelbart lettest tilgængelige ressourcer som sol og vind i en forsyningsløsning til Livø.   

Driftssikkerhed

Udover ressourcetilgængelighed på øen har det været et krav, at de valgte teknologier kan forventes at have en rimelig driftsstabilitet i praksis, dels fordi Livø uden kobling til det nationale forsyningsnet er afhængig af en stabil lokal energiforsyning og dels fordi service samt nødkald er besværliggjort af, at der er tale om en ø. 

Styring og regulering bliver afgørende

Fokus for et nyt energiforsyningssystem på Livø bliver etablering af samspillet mellem og styringen af en kombination af VE-teknologier, som alle er kendte og har en rimelig grad af driftsstabilitet, men uden indførelse af endnu eksperimenterende VE-teknologier.

Fremtidig VE-produktion og distribution på Livø

Omstilling af Livø energiforsyningsstruktur vil ske i flere fase, og over en årrække. I fase 1 anvendes kendte teknologier, som umiddelbart kan implementeres, og hvor teknologien har en vis modenhed, og dermed kan påregnes en høj driftsstabilitet. Fase 2 skal betragtes som en forlængelse af fase 1, og skal demonstrerer en yderligere VE- og selvforsyningsgrad ved brug af mere vidtgående løsninger. Det langsigtede perspektiv er, at Livø kan bliver 100% selvforsynende med vedvarende energi.

De valgte løsninger til Livø skal demonstrere, at det er muligt at integrere vedvarende energiløsninger med en høj selvforsyningsgrad på øsamfund og andre isolerede områder.

Koncept for energiforsyning på Livø

Energiforsyning

Delprojekter - energiforsyning