Borgere på kanten af arbejdsmarkedet

Naturstyrelsen lægger over hele landet arealer til projekter, hvor borgere på kanten af arbejdsmarkedet kan prøve kræfter med at arbejde i skoven. Arbejdet skal styrke det fysiske og mentale helbred og bringe borgerne tættere på et job. Kommuner, jobcentre, sundhedscentre og foreninger er inviteret til at deltage i projektet.

Vil du være samarbejdspartner?

Naturstyrelsen samarbejder med en række forskellige aktører om en indsats målrettet borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Samarbejdets overordnede formål er at opkvalificere særligt sårbare borgere og give dem succesoplevelser gennem arbejdsopgaver i naturen.

Naturstyrelsernes typiske samarbejdspartnere er kommunale og private aktører, der bidrager til at øge særligt sårbare borgeres arbejdsmarkedsparathed. Det kan blandt andet være jobcentre, sundhedscentre, skoler for særligt tilrettelagt uddannelse (STU), socialpsykiatriske centre, være- og behandlingssteder og dagtilbud.

Vil du være samarbejdspartner, kan du kontakte en af Naturstyrelsens lokale enheder.

Find den lokale enhed her

Hvordan foregår samarbejdet?

Som regel er samarbejdet skruet sådan sammen, at Naturstyrelsen bidrager med naturarealer og meningsfyldte naturnære arbejdsopgaver. Opgaverne er udvalgt, så de ikke stiller krav hverken til udførelse eller borgernes fysik, men kan give deltagerne en succesoplevelse. Typiske arbejdsopgaver er: Naturpleje af sårbar natur, pleje af fortidsminder, lettere vedligehold af friluftsfaciliteter, opsyn af vandreruter m.m.

Som samarbejdspartner indgår du i planlægningen af projekterne. Samarbejdspartneren leverer typisk også en tovholder, der deltager under borgernes oplevelser i naturen.

Der vil i samarbejdet også være mulighed for at evaluere på borgernes progression mod en øget arbejdsmarkedsparathed.

Eksempler på projekter

Bag om projektet

Regeringen og Enhedslisten har i 2013 indgået en aftale om en særlig indsats med primær fokus på personer på kanten af arbejdsmarkedet. Der er afsat 8,5 mio. kroner til projektet.

Målet er at hjælpe borgere, der har ekstra vanskeligt ved at finde arbejde, f.eks. borgere med andre problemer ud over ledighed, ved i en periode på 4-12 uger at udføre aktiviteter i naturen.

Naturstyrelsen har ansat tre projektkoordinatorer, der sammen med interesserede samarbejdspartnere, særligt kommuner og og jobcentre, skal give borgere på kanten af arbejdsmarkedet nye muligheder for at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Kontakt: Lars Bendix Poulsen, lbp@nst.dk

Naturen som social løftestang

Naturstyrelsens projekt målrettet borger på kanten af arbejdsmarkedet er med til at udmønte Danmarks nationale friluftspolitik.
Et af pejlemærkerne i friluftspolitikken er, at naturen kan fungere som sociale løftestang.

Læs mere om friluftspolitikken

Danmarks nationale friluftspolitik

"Friluftslivet og naturen giver gode muligheder for at hjælpe socialt udsatte grupper i samfundet."