Skovhjælpere

Rundt om i landet har Naturstyrelsen oprettet arbejdspladser til ca. 200 skovhjælpere. Det er et tilbud til voksne udviklingshæmmede og andre borgere med udfordringer i livet, der kan få en hverdag med meningsfulde, tilpassede opgaver. De støttes i at tage ansvar og komme med deres egen mening. De får udfordringer og muligheder i naturen – under trygge rammer. Målet er at give skovhjælperne fremgang, sejre og et øget selvværd og livskvalitet – til stor glæde for dem selv – men ofte også til stor glæde for deres familier. Skovhjælperne løser primært opgaver, som retter sig mod de besøgende på Naturstyrelsens skove og naturområder.

Få skovhjælpere i din kommune

Vil I gerne have en skovhjælperordning i jeres kommune, så kontakt Naturstyrelsens lokale enhed i jeres område.

Som kommune står I for organisering og finansiering af de nødvendige aktiviteter som fx transport til og fra arbejdssted, arbejdshold, ansættelse af daglig leder, institutionstilsyn mv.

Hvad laver en skovhjælper?

Typiske arbejdsopgaver for skovhjælpere:

  • oprydning og renholdelse på rastepladser, bålpladser, lejrpladser og skovlegepladser
  • forsyning af folderkasser med foldere
  • forsyning af bålpladser med brænde
  • lettere arbejde i skoven

Læs folderen om voksne udviklingshæmmede, der arbejder som skovhjælpere

Læs artiklen fra magasinet MiljøDanmark.

 

22 skovhjælperprojekter over hele landet

Om skovhjælperordningen

Skovhjælpere er voksne udviklingshæmmede eller socialt udsatte borgere, som udfører opgaver på Naturstyrelsens arealer. Målet er at give de udviklingshæmmede større livskvalitet gennem fysiske aktiviteter og servicering af publikum. Det bærende princip er, at den enkelte skovhjælper får arbejdsopgaver, der passer til vedkommende, giver trygge rammer og skaber respekt for indsatsen.

Naturstyrelsen stiller gratis arealer og evt. også bygninger til rådighed, foreslår opgaver, hjælper med forslag til udførelse mv. Kommunerne har det lovgivningsmæssige ansvar inden for serviceloven og står for organisering og finansiering af nødvendige aktiviteter som fx transport til/fra arbejdssted, arbejdshold, ansættelse af daglig leder, institutionstilsyn mv. Projekterne organiseres typisk fra et mødested/værested, hvor skovhjælperne mødes eller bliver kørt samlet til, eller opgaverne løses af et ”flyvende korps” af skovhjælpere.

Der har vist sig at være tre vindere i skovhjælperordningen: skovhjælperen selv, de pårørende til skovhjælperen og samfundet, fx borgere som får en oplevelse, de ellers ikke kunne få.

Andre hjemmesider om skovhjælperprojekterne

Nordsjælland - Økobasen Eghjorten

Randbøl Hede - Naturrum Kirstinelyst

Østsjælland - Naturcenter Herstedhøje

Hovedstaden - Naturcenter Amager

Kontakt:

Lars Bendix Poulsen, tlf. 72 54 30 00, lbp@nst.dk