Om projektet
Naturstyrelsen har bevilliget 2,1 mio. kr. til et projekt, der skal hjælpe den truede kirkeugle. Projektet med titlen "Hjælp kirkeuglen" udføres i et Grønt Partnerskab mellem landboforeningen AgriNord, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Naturfredningsforening og Vesthimmerlands, Rebild og Aalborg kommuner.
Partnerskabsprojektet har to søjler:
Søjle 1
Aftaler om fodring som akutindsats. Undersøgelserne viser en ungeoverlevelse på 80 % ved fodring mod 20 % i kontrolgruppen. Som foder anvendes dybfrosne, daggamle kyllinger.
Søjle 2
En længerevarende indsats for at forbede kirkeuglens naturlige fødesøgningsmuligheder gennem pleje, især afgræsning af arealer, der ligger tæt på redestedet. Undersøgelserne viser, at kirkeuglen i yngletiden har en kort fødesøgningsradius, idet over halvdelen af uglerne observeres søge føde indenfor 125 m fra redestedet.
Tidligere har man troet, at det drastiske fald i bestanden af den charmerende lille fugl, der engang var den almindeligste ugle i Jylland, skyldtes manglende redemuligheder. Kirketårne var blevet lukket og hule træer fældet. Undersøgelserne viser imidlertid, at det snarere er den almindelige omstukturering af landbruget, der er problemet. Vidtstrakte kornmarker er ikke uglernes livret, mens selv små græssede arealer nær redestedet kan sikre artens overlevelse. Det viser sig da også, at det kreaturrige Vesthimmerland er et af kirkeuglernes kerneområder.
Det vurderes at den nuværende bestand (forår 2011) ligger på ca. 50 par. Projektet har pt. kendskab til omkring 35 par. Det er målet at få bestanden op på omkring 100 par, der vil være tilstrækkeligt til at sikre en levedygtig bestand i Danmark.
Projektet kørte i en femårig periode og sluttede i 2014.
Fakta om projektet
Tidsperiode: Afsluttet jan. 2014
Projekt-titel: Hjælp kirkeuglen
Ansøger for projektet: Agri Nord
Kontaktperson: Svend Lassen
Deltagere i partnerskabet: Agri Nord, Dansk Ornitologisk Forening
Danmarks Naturfredningsfor, Vesthimmerlands Kommune, Rebild Kommune og Aalborg Kommune
Projektets samlede udgifter: 3.099.750 kr.
Medfinansiering fra Lokale Grønne Partnerskaber: 2.168.200 kr.
Frivillige arbejdstimer: 600 timer