Vision og formål — hvad er projektets idé?
Slivsø ligger i Sønderjylland som en smuk naturperle i det bakkede landskab syd for Haderslev. Området er desværre relativ ukendt, men har et stort uudnyttet friluftspotentiale, der vil gøre stedet mere tillokkende for både lokale som turister, så flere opdager lokalitetens og naturens skønhed.
Kort: Markering af projektområde
Søen har en interessant historie, som samtidig er et spejl på kulturlandskabets udvikling gennem de seneste 100 år. Det er en udvikling, hvor økonomisk opsving og industriel udvikling har formet landskabet, først ud fra et meget nyttepræget natursyn, som med den teknologiske udvikling efter anden verdenskrig dikterede opdyrkning, landbrugsproduktionen og nyttiggørelse.
I nyere tid har dette meget nytteprægede natursyn fået konkurrence af et mere holistisk og økocentrisk syn på naturen, hvor der i højere grad er fokus på at give naturen mere plads og bedre betingelser.
Sporene af begge natursyn kan opleves, når man er ved Slivsø.
Slivsø blev afvandet i 1957-59 for at arealet kunne blive brugt som landbrugsjord. Den blev genskabt i 2004 og er med sine 164 hektar Sønderjyllands tredjestørste sø.
Søen er levested for omkring 180 fuglearter bl.a. isfugl og havørn og også fiskebestanden har udviklet sig fint, og søen rummer i dag mange gedder, aborrer og ørreder. Der er mulighed for at fiske i søen og for at sejle i kano, kajak og robåde uden motor. Sporene i landskabet fra da søen var tørlagt ses i dag tydeligt, eksempelvis med elmasterne, der fortsat står mit i søen.
Søens historie er langt fra slut og et vigtigt formål med projektet bliver på en inspirerende og nytænkende måde at formidle den udvikling, der fortsat foregår i naturen i både søen og det omkring liggende landskab.
På Slivsøs nordlige og østlige side er en befæstet sti, der fortsætter som natursti på sydsiden. Stien kan nås på under 10 minutters gang fra busstoppestedet på Hoptrup Hovedgade og den befæstede del af stien har en brede og en belægning, der også gør den egnet for folk med nedsat mobilitet.
Ved Slivsø ønskes et projekt, der med arkitektur som løftestang:
- Skaber en sammenhængende og attraktiv naturoplevelse, der visuelt og formidlingsmæssigt åbner stedet op for de besøgende.
- Viser den merværdi denne nænsomme arkitektoniske bearbejdning kan bidrage med, og dermed tjener til inspiration for fremtidige projekter.
- Indfrier et stort lokalt ønske om at gøre stedet til et attraktivt støttepunkt for det lokale og regionale friluftsliv.
Ved søen er et aflåst pumpehus, som udvendig er omdannet til et fugletårn, samt en platform, der rager ud i vandet og fungerer som tøjringsplads for mindre både.
Bag pumpehuset ligger et udsigtspunkt, hvorfra man har et godt overblik over både naturen og det dyrkede kulturlandskab, der ligger rundt om søen. Pumpehuset, platformen og arealet mellem de to punkter udgør de centrale nedslag i projektområdet. Naturstyrelsen vil parallelt med projektet arbejde på at forbedre adgangs- og udsigtsmulighederne ved udsigtspunktet.
Projektet ved Slivsø vil understøtte Haderslev kommunes vision Aktive med Hjerte og Vilje samt kommunens bosætningspolitik, ved at skabe et attraktivt og stærkt lokalforankret projekt, der bidrager med forbedrede friluftsmuligheder for de lokale, samtidig med at det kan markedsføres af turismeerhvervet i kommunen.
Hvilket problem skal projektet løse?
Slivsø er et fantastisk sted, med et stort potentiale. Søen ligger i et levende lokalsamfund, der ønsker sig, at søen i højere grad bliver et lokalt samlingspunkt og udflugtsmål. Det ønske kan ikke indfris med de nuværende faciliteter, som består af bord-bænkesæt og et lukket pumpehus, hvis eneste funktion er opbevaring af redningsveste og udsigtstårn.
Der er stor lokal opbakning til at lave et ambitiøst friluftsprojekt. De lokale ønsker sig bedre faciliteter til naturformidling for alle kommunens skoler, et udflugtsmål for lokale daginstitutioner og muligheden for en naturoplevelse ud over det sædvanelige.
For at indfri disse ønsker skal området omkring det gamle pumpehus og platformen nytænkes, så det i højere grad understøtte de behov og ønsker lokale institutioner og foreninger har til søen som samlings- og støttepunkt for friluftsliv og til muligheder for naturformidling til børn og unge.
Derudover skal projektet gøre Slivsø og søens historie tilgængelig for flere, ved at udvikle nogle smukke og indbydende friluftsfaciliteter, der gennem deres udformning giver en særlig naturoplevelse, som også kan give folk udenfor lokalområdet lyst til at lægge vejen forbi Slivsø.
Hvem er målgruppen?
I dag bruges området primært af lokale borgere og foreninger. I fremtiden skal området give endnu flere muligheder til de lokale, i sær skoler og øvrige institutioner. Derudover skal området med sine natur- og friluftsværdier blive et regionalt udflugtsmål - også for turister i området.
Kort: Placering og afstande til skoler, institutioner og busstoppested til projektområdet.
Slivsøs placering er idéel i forhold til at tiltrække besøgende fra et større opland end i dag.
Der er et busstoppested 300 meter fra der, hvor stien rundt om søen begynder, hvilket er meget sjældent for et naturområde, hvor der samtidig er mulighed for at opleve fred og ro.
Som cyklende ligger Slivsø helt perfekt, da to nationale cykelruter, nr. 5 Østkystruten og nr. 8 Østkystruten, går på hver sin side af Slivsø og vil gøre det til et oplagt sted at holde pause, fylde sin drikkedunk eller overnatte. Samtidig er der 10 km cykelsti til Haderslev og mulighed for at ramme søens stisystem fra både vestsiden ved Hoptrup og fra østsiden ved Diernæs.
Etape 8 af den 106 km lange vandrerute Camino Haderslev Næs Krydser både det vestlige og det østlige hjørne af Slivsø og projektet vil dermed blive et oplagt stop for vandrer på denne rute.
Fakta
Projekttype: Arkitektprojekt
Periode: 2024-2027
Samarbejdspartnere: Realdania
Arkitekter: PAX architcts
Økonomi: 6,9 mio. kr.
PAX architects visioner for Slivsø
Kontakt
Christian Bo Berg Mikkelsen
Projektleder
Naturstyrelsen Sønderjylland
chbom@nst.dk
+45 23 44 12 79