As Vig Lavbundsprojekt - Forundersøgelse 2024-2025

Projektbeskrivelse

Med finansiel støtte fra EU og i samarbejde med Hedensted Kommune undersøger Naturstyrelsen i 2024 mulighederne for at gennemføre et lavbundsprojekt i Vindemosen, og er med til at understøtte målet om at reducere Danmarks udledning af skadelige drivhusgasser med 70% frem mod 2030. Der gennemføres en teknisk og biologisk forundersøgelse samt en ejendomsmæssig forundersøgelse. Forundersøgelserne forventes gennemført og offentliggjort i løbet af 2024.

Udtagning af lavbundsjord

Projektets primære formål er at reducere drivhusgasudledningen ved at udtage kulstofrige lavbundsjorde af landbrugsdrift og hæve vandstanden, således at man vandmætter jorden. Af andre afledte effekter af et klima-lavbundsprojekt kan nævnes klimatilpasning i form af tilbageholdelse af vand ved større nedbørsforekomster, øget biodiversitet og udvikling af mere sammenhængende natur.

Undersøgelsesområdet

Undersøgelsesområdet ligger ved Juelsminde halvøen, nærmere bestemt ved As Vig omtrent 7 km sydøst for Horsens by. Området udgør ca. 350 ha, hvoraf 220 ha svarende til 63% ligger på kulstofrige jorde med mindst 6 % tørv. Det væsentligste kriterium for udvælgelse af undersøgelsesområdet er jordens indhold af organisk stof, og dermed mulig CO2 tilbageholdelse ved gennemførelse af et klima-lavbundsprojekt.

Geografisk er det samlede område delt i tre delområder, der hver især følger ådalene langs Skjold Å/kællingegrøften, Rårup å og As-Rårup Skelbæk. Området ligger klart afgrænset i landskabet i dybe ådale med markante højdeforskelle langs vandløbssystemerne. Over halvdelen af arealet er i omdrift, samt større areal med natur og permanent græs. Undersøgelsesområdet berører omtrent 130 lodsejere fordelt på 105 ejedomme, som alle er blevet orienteret om forundersøgelsen.

Forundersøgelsen

I løbet af 2024 gennemføres der en teknisk og ejendomsmæssig forundersøgelse, som skal afdække mulighederne for at gennemføre et lavbundsprojekt.

Der skal tages diverse felt prøver og registreringer mht. højdekoter, vandløbsopmålinger, registrering af dræn, drænbrønde og grøfter og jordprøver af N- og C-indholdet.

Lodsejerne bliver inddraget i forundersøgelsen ved individuelle samtaler, hvor et foreløbigt udkast til projekttiltag og afvandingskort vil blive præsenteret. En eventuel gennemførsel af projektet vil bero på frivillighed fra de deltagende lodsejeres side. Virkemidler for lodsejere er mulighed for erstatningsjord, salg og køb af projektjord, jordfordeling eller direkte arealkompensation i form af en engangskompensation for permanent udtagning.

Ud fra feltprøver og registreringer samt lodsejerinterviews udarbejdes et nyt kort over projekttiltag, samt afvandingskort der viser, hvordan vandet vil stå ved de projekterede tiltag. Forundersøgelsen vil omfatte beregninger af forventet CO2 reduktion samt forventet reduktion af udledning af kvælstof og fosfor til recipienten Århus bugt.

Fakta

Projekttype: Lavbundsprojekt, forundersøgelse. Finansieret af den europæiske landbrugsfond for udvikling af landdistrikter (ELFUL)
Periode: 2024 - 2025
Samarbejdsparter: Hedensted Kommune
Projektareal:  350 hektar
Økonomi: 1.743.120 kr.

Kort over projektområdet

Lavbundsprojektet er opdelt i tre fysisk adskilte delområder som undersøgelses i samme forundersøgelse. 

Projektansvarlig