Danmarks karakteristiske kystnatur er i overhængende fare for at forsvinde permanent som følge af klimaforandringer og havstigninger i det kommende århundrede.
Et nationalt LIFE-projekt med EU-finansiering vil delvist kunne kompensere for tabet og sikre arealer til fremtidens strandenge med dens unikke flora, fugle, padder og insekter.
Selvom strandenge blot udgør 1% af Danmarks areal, har vi et særligt ansvar, da ca. 79 % strandenge i den kontinentale zone findes i Danmark.
Baggrund
COWI og SDU afsluttede i 2022 en stor landsdækkende undersøgelse støttet af 15. Juni Fonden, Aage V. Jensens Fond, Naturstyrelsen og Kystdirektoratet, der viser at alle 76 kystkommuners natur, og særligt de internationalt vig-tige strandenge med essentielle og vigtige levesteder for en række beskyttede arter, gradvist vil forsvinde.
Efterfølgende har Naturstyrelsen bedt Cowi om at analysere udviklingen af kystnære områder, hvor Naturstyrelsen ejer en større del af arealet. Analysen viser, at det kan blive nødvendigt at inddrage arealer uden for Naturstyrel-sens ejerskab til at gennemføre nødvendige sammenhængende indsatser.
Analyserne viser også, at kystnaturen enten vil blive permanent oversvømmet fra havstigninger eller kraftigt redu-ceret, fordi naturen ikke har mulighed for at udvikle sig eller etablere sig højere oppe på land på grund af f.eks. di-ger (”coastal squeezing”).
Udvikling af nye ”erstatningsstrandenge” kan blandt andet sættes i gang ved at skabe mere plads bagud i landet og f.eks. fjerne diger forskellige steder i landet. Det er afgørende at gennemføre de forberedende tiltag i god tid, da udviklingen af gode levesteder og naturtyper er en langvarig proces.
Klimatilpasning af kystnaturen skal understøtte den grønne omstilling som helhed, være langsigtet, og indsatser skal tage hensyn både til natur generelt, miljø, biodiversitet og samfundsværdier for at lykkes. Indsatsen kræver derfor et større tværgående samarbejde mellem forskellige aktører.
Et nationalt LIFE projekt
Naturstyrelsen ønsker at stå i spidsen for et større nationalt projekt. I samarbejde med relevante kommuner, stats-lige styrelser og andre aktører vil Naturstyrelsen udarbejde en LIFE-ansøgning med mål om at sikre og genskabe de mest værdifulde strandenge.
EU’s LIFE Fond kan finansiere op til 60 %. Det kræver en national medfinansiering på 40 %, som søges via statslige bevillinger, fonde samt fra kommuner.
EU har givet Naturstyrelsen tilskud til at udarbejde en ansøgning om et nationalt LIFE projekt for strandenge og an-dre kystnære naturtyper.
Faktaboks
Strandenge udgør 1 pct. af DK’s areal, men af EU’s totale strandengsareal udgør den danske del hhv. 78,5 pct. af kontinentale strandenge (østlige) og 14,5 pct. af atlantiske (vestlige) strandenge
I Danmark findes godt 45.000 ha beskyttede strandenge (nbl. §3), hvoraf 35.000 ha er habitatnatur. 80 % af strand-engene vil være forsvundet i 2120, uden en indsats.
Omkring 12.300 ha strandenge ligger på Naturstyrelsens arealer. Naturstyrelsen har dermed ansvar for at forvalte omkring 30 % af de danske strandenge.
”Coastal squeezing” opstår, når kystnaturen kommer i klemme mellem stigende vandstand og kystbeskyttelse eller anden intensiv udnyttelse af landområderne.
LIFE Strandenge and this webpage is financially supported by the European Commission. The views and knowledge expressed cannot be considered as the official opinion of the European Commission, nor is it responsible for the use of the information contained on this webpage.
Kontakt
Karin Hjortshøj Pedersen
Projektleder
Naturstyrelsen Himmerland
kabhp@nst.dk
+45 725 3753