Projektbeskrivelse
For mere end 100 år siden blev Botofte Skovmose afvandet, og i 1940’erne blev afvandingen af mosen forbedret. Vandstanden i Botofte Skovmose blev holdt lav med en pumpe, så området kunne anvendes til landbrugsdrift. Området, der afvander til Storebælt, ligger lavere end havet og er beskyttet af kystdiger.
I 2009 blev pumpelaget nedlagt, og Naturstyrelsen etablerede et vådområde. Det primære formål med vådområdeprojektet er at reducere udledningen af kvælstof fra landbrugsarealer til Storebælt. Projektet er gennemført som led i Vandmiljøplan II og opstartet af Fyns Amt. I forbindelse med strukturreformen overgik det til Naturstyrelsen 1. januar 2007.
Vådområdeprojektet er ca. 70 ha stort, hvoraf halvdelen er genskabt som sø. Resten af vådområdet er våde enge og tørre enge. Projektet er beregnet til at reducere udledningen af kvælstof til Storebælt med 8 tons årligt. Den lavvandede sø tiltrækker en række fuglearter.
Vandstanden i projektområdet er hævet ved at fjerne en afvandingspumpe og sløjfe dræn og afvandingskanaler samt etablere et nyt udløb til Storebælt. Dræn fra tilstødende landbrugsarealer er ledt ind og åbent i vådområdet. I projektet er der også foretaget sikring mod forurening fra en losseplads og sikring af kystdiger. Der er desuden hævet markveje og terræn, og der er etableret 3 fugleøer.
Anlægsarbejdet blev gennemført i 2009 med restarbejder i 2010. Efterfølgende er der i vinteren 2010/2011 etableret en pumpe, som anvendes til spuling af udløbsrøret. Desuden anvendes den til at pumpe vand ud (nødpumpe) ved kritisk høj vandstand i vådområdet, typisk som følge af flere dages højvande i Storebælt samtidig med stor tilstrømning af vand til vådområdet.
Oversigtskortet i figur 1 viser placeringen af vådområdet og lossepladsen, der grænser op til søen i vådområdet.
Der er oprettet et dige- og sluselag. Vådområdeprojektet er overdraget til Dige- og Sluselaget med undtagelse af udløbet, herunder spulepumpen. Efter erfaringsopsamling af driften er det planlagt at overdrage udløbet og spulepumpen til Dige- og Sluselaget i 2025.
Der er tinglyst vådområdedeklaration på arealerne inden for vådområdegrænsen. I deklarationen er der opstillet en række vilkår, bl.a. at arealerne skal henligge som permanent vådområde, og der ikke må ske ændringer til de afvandingsmæssige tiltag. Der er indgået aftale med ejeren af den afdækkede tidligere losseplads om offentlig adgang til området, og der er indrettet parkeringsplads og opsat borde- og bænke.
Vandstande i vådområdet
Vandstanden i vådområdet afhænger variable klimaforhold som nettoafstrømning fra vandoplandet til vådområdet, fordampning og vandstanden i Storebælt, der er begrænsende for udløb fra vådområdet. Derfor er der ikke faste vandstande i vådområdet.
I perioden 2013-2024 har Naturstyrelsen målt vandspejlet i vådområdet. Målingerne viser, at vandspejlet i vådområdet varierer meget hen over året og også fra år til år. I størstedelen af året er vandstanden i vådområdet opstrøms udløbet mellem kote – 0,2 m og +0,2 m. De fleste år er der korte perioder, hvor vandstanden i vådområdet er så højt, at det er nødvendigt at pumpe vand ud. I flere lange perioder har vandstanden været så lav som under kote -0,4 meter.
Lossepladsen
En tidligere losseplads grænser op til søen i vådområdet. Placering af lossepladsen ses i figur 1. Med henblik på at sikre, at der ikke siver forurenet grundvand ud i vådområdet, er lossepladsen lavet til en tæt ø. Herved er der ingen grundvandsdannelse, og således ingen udsivning. Afdækningen sikrer samtidig anvendelsen af lossepladsområdet som alment tilgængeligt og rekreativt areal.
Ved et besøg i 2018, hvor vandstanden var særligt lav pga. den lange tørre sommer observerede Naturstyrelsen begyndende erosionsskader i afdækningens skråningsanlæg mod vådområdet på de strækninger, hvor skråningsanlæggene er mest udsatte for bølgepåvirkning. Ved senere besigtigelser er der observeret yderligere erosion.
På kort sigt udgør erossionsskaderne ingen betydelig risiko for udsivning af forurening og ej heller risiko for kontakt med forurenet jord eller affald. Det er dog nødvendigt, at der foretages reparation af erosionsskader så der heller ikke er risici på langt sigt. Samtidig foretages sikring mod fremtidige erosionsskader.
Naturstyrelsen har planlagt at undersøge omfanget af erosionsskader samt projektere reparation og sikring mod fremtidige erosionsskader i 2025. Herefter skal reparation og sikring udføres. Langeland Kommune er myndighed og skal forestå myndighedsgodkendelse/-tilladelse til arbejdet.
Finansiering
Projektet er finansieret af de statslige Vandmiljøplan II-midler og de statslige Naturforvaltningsmidler i Skov- og Naturstyrelsen.
Projektforløb
2004 (Fyns Amt)
Der er foretaget en ejendomsmæssig forundersøgelse. Forud for forundersøgelserne havde en lodsejer kontaktet Fyns Amt med ønske om at indgå i et vådområdeprojekt. I forundersøgelsen blev lodsejerne spurgt om deres holdning til projektet og om deres ønsker om erstatningsform.
2004-2006 (Fyns Amt)
Der er gennemført tekniske og biologiske forundersøgelse med skitseforslag til projekt. Da en tidligere losseplads grænser op til vådområdet har de tekniske undersøgelser og projekteringer også omfattet undersøgelser af forurening på lossepladsområdet og muligheden for udsivning af forurening til vådområdet, samt tiltag til sikring mod forurening og kontakt med forurening.
2006-2009 (Fyns Amt og Naturstyrelsen)
Lodsejerforhandlinger er gennemført, og der er indgået aftaler om deltagelse i vådområdeprojektet mod økonomisk kompensation og/eller afværgeforanstaltninger. Der var 4 lodsejere i projektområdet. Der er gennemført jordfordeling pr. 1. december 2007, og de, der har ønsket det, har fået erstatningsjord.
Herudover er der aftalt terrænreguleringer eller andre afhjælpende foranstaltninger hos yderligere 6 lodsejere uden for projektområdet.
Pumpelaget besluttede at nedlægge pumpelaget og oprette et dige/sluse lag i stedet..
2007-2008 (Naturstyrelsen)
Der er søgt og opnået de nødvendige myndighedstilladelser, -dispensatioer og godkendelser.
2008-2009 (Naturstyrelsen)
Der er gennemført arkæologiske undersøgelser samt rydning af skov og anden opvækst på lossepladsen, og hvor der efter etablering af projektet vil være frit vandspejl. Der er desuden foretaget detailprojektering og udarbejdelse af udbudsmaterialet til anlægsentreprisen.
2009-2011 (Naturstyrelsen)
Hovedparten af anlægsarbejderne er gennemført i 2009 og restarbejder er udført i sommeren 2010.
I vinteren 2010/2011 er der etableret en pumpe, som anvendes til spuling af udløbsrøret, samt til at pumpe vand ud (nødpumpe) ved kritisk høj vandstand i vådområdet.
Dige- og slugelag er oprettet. Vedtægterne er godkendt den 10. marts 2011.
Fakta
Samlet projektareal: 70 ha
Samlet kvælstofreduktion: 8 tons/år
Projektejer: Naturstyrelsen Fyn
Rådgiver: Forundersøgelser: Rambøll.
Detailprojekt, udbud og tilsyn med anlægsarbejder: Rambøll
Entrepenør: Hessum-Have A/S
Links til billeder fra anlægsarbejde og vådområdet
For yderligere information
Vibeke Lindberg Birkelund
tlf. +45 25 26 96 90
mail: vibbi@nst.dk