Hent beskrivelsen af den mulige naturnationalpark Lodbjerg som udskriftsvenlig PDF
Natur
Området ligger i den vestligste del af Sydthy og afgrænses mod vest af havet, mens den østlige del udgøres af Lodbjerg og Hvidbjerg Klitplantager samt den del af Stenbjerg Klitplantage, der ligger vest for Kystvejen. Store dele af området er gammel havbund. Ved afsmeltning af isen i den seneste istid, blev det meste af Thy efterladt som store fladkuperede bakker. Thy var i stenalderen en ø i det såkaldte Litorinahav. Området domineres af store, sammenhængende arealer med klitnatur og mange små og store klitsøer. Landskabet mod vest er skabt på den hævede stenalderhavbund. Længere mod øst hæver landskabet sig lidt, og her findes sandoverføgen moræne. Det er her, man fra slutningen af 1890’erne til 1920’erne har plantet de omtalte klitplantager. Jordbunden i hele området er præget af næringsfattigt flyvesand, der i den østlige del dog dækker over morænejord, og dermed mere næringsrige lokaliteter.
Plantagerne er oprindelig anlagt ved plantning af bjergfyr med det hovedformål at standse sandflugten, mens man på de bedre jorde plantede sitkagran og contortafyr. Disse arter udgør i dag langt den overvejende del af nåleskovarealet. Der er allerede udpeget ca. 200 ha urørt skov i området. De resterende godt 1.200 ha klitplantage forvaltes med naturnær skovdrift.
Områdets historie
Sandflugten var i 1500-1700-tallet dominerende langs kysten i Thy. I 1892 påbegyndtes tilplantningen af klitarealerne til Hvidbjerg Klitplantage. Etablering af Stenbjerg - og Lodbjerg Klitplantage blev påbegyndt i starten af 1900-tallet. De tre plantageområder er anlagt på flyvesand på den hævede havbund.
Beskrivelse af området
Området består mod vest især af karakteristisk lysåben klitnatur i mosaik med næringsfattige klitsøer. Mod øst ser man de store klitplantager der domineres af fyr og gran. Skovarealet er domineret af bjergfyr/contortafyr (550 ha), skovfyr (175 ha) og sitkagran (400 ha).
Nuværende anvendelse i ha | |
Løvskov | 171 |
Nåleskov | 1.252 |
Lysåben natur | 2.327 |
Våde naturtyper | 300 |
Total | 4.050 |
Hegnslængde | 60 km |
Særlige arter
- Ulvefod-flerfligmos
- væld-kantbæger
- tørve-knaplav
- klit-korallav
- 3 soldug-arter
- hjertelæbe
- tvepibet lobelie
- gulgrøn brasenføde
- dværg-siv
- fin bunke
- vandportulak
- og længst mod vest i den hvide klit stedvis store bestande af skotsk lostilk.
Der er registreret en lang række rødlistede insektarter fx: gråbåndet bredpande, lille lavmåler, dværg-svirreflue, lille guldløber. I klitsøerne findes der stor vandsalamander, strandtudse og spidssnudet frø. De åbne klitheder er yngleplads for en stor bestand af tinksmed og trane. I plantagerne yngler bl.a. hedelærke, natravn, rødrygget tornskade, sortspætte og stor hornugle. I sommerperioden benyttes plantagerne af flere flagermusarter fx: vand- og damflagermus.
Der findes arter som odder, flagermus og flere bilag IV-arter.
Helårsgræsning
Områdets store sammenhængende arealer vurderes velegnet til helårsgræsning. Området består overvejende af lysåbne naturtyper. Arealet har en varieret topografi og relativt store skovbevoksede arealer, hvor der hele året kan findes læ, ly og tørt leje. Der findes endvidere mange søer og vandhuller.
I området findes i dag en væsentlig fritlevende krondyrbestand. Ud over krondyr findes en noget mindre bestand af rådyr og dådyr i området. Etablering af lavt hegn vil gøre det muligt for krondyr mv. at bevæge sig frit ind og ud af området.
Infrastruktur
Der er meget lidt infrastruktur i området. En mindre kommunevej gennem Hvidbjerg Klitplantage i retning mod havet deler området op i to store delområder, og mod nordøst deles Stenbjerg Plantage vest for kystvejen i to af en mindre vej.
Naturlig hydrologi
I plantagerne er der et udbygget net af afvandingskanaler, og det vil kræve en nærmere undersøgelse af de hydrologiske forhold for at kunne afgøre, hvor stort potentialet er for genskabelse af en mere naturlig hydrologi i klitplantagerne
Friluftsliv
Området omkring Lodbjerg Fyr er et af de mest rekreativt benyttede i Nationalpark Thy. Lodbjerg Fyr besøges i højsæsonen af op mod 1.000 mennesker om dagen. De rekreative faciliteter i området er hovedsageligt placeret nær fyret og nær Lodbjerg Kirke. Her findes overnatningspladser med shelters, toiletter, udsigtspunkter og p-pladser.
Der er bademuligheder i lobeliesøen Per Madsens Kjær i Hvidbjerg Klitplantage, hvor der også findes flere p-pladser.
Vestkyststien er en kombineret vandre- og cykelrute der strækker sig fra Agger til Bulbjerg. Ruten har forløb gennem hele området. Rideruten Thy strækker sig over 100 km og passerer gennem en stor del af de tre plantager. Der findes desuden en national cykelrute, der strækker sig fra Lodbjerg Klitplantage med et forløb gennem den østlige del af området. Endelig er der et udbygget net af vandreruter i de tre klitplantager.
I umiddelbar tilknytning til den mulige naturnationalpark findes der statsejede arealer omkring Stenbjerg og Lyngby.
Arrondering og ejendomsstruktur
Der er tale om et stort sammenhængende areal på ca. 4.050 ha, som består af statslige klitplantager og naturarealer domineret af lysåben klitnatur.
Der ligger kun enkelte mindre privatejede arealer, hvor det største er ca. 20 ha, inden for den foreslåede afgrænsning.
Særlige forhold
Området ligger i Thisted Kommune. Området er en del af Nationalpark Thy.
Eksisterende beskyttelse
Alle de lysåbne klitarealer er udpeget som Natura 2000-område N43 - Klitheder mellem Stenbjerg og Lodbjerg og er både udpeget som habitatområde og fuglebeskyttelsesområde. Udpegningsgrundlaget for området omfatter blandt andet en række store mosaikagtige forekomster af klitnaturtyper. Naturtyperne grå/grøn klit, klithede, grårisklit og klitlavning udgør i området over 5% at forekomsten i den danske del af den atlantiske biogeografiske region. På fuglesiden er området særligt vigtigt for ynglefuglene trane og ikke mindst tinksmed, hvor en stor del af den samlede danske bestand yngler på Stenbjerg - og Lodbjerg Klithede.
Desuden indgår delområder i arealfredninger, og mange arealer er beskyttet efter §3 i Naturbeskyttelsesloven. Klitterne og dele af klitheden er omfattet af klitfredning.
Kulturarv
Spredt i området ligger omkring 30 fredede gravhøje, hvoraf en større højgruppe ligger i den sydvestlige del.