Mulig Naturnationalpark Sydlangeland

Figur 1. Forslag til mulig Naturnationalpark Sydlangeland på 317 ha.

Hent beskrivelsen af den mulige naturnationalpark Sydlangeland som udskriftsvenlig PDF

Natur

Omkring halvdelen af skovene er tilplantet med løvtræer på landbrugsjord i 1990´erne og rummer foreløbig kun få naturværdier. Derudover er der flere ældre stævningsskove, som er levested for flere sjældne planter og svampe.

De lysåbne arealer er overvejende tidligere dyrkede landbrugsarealer, som i dag er registreret som unge overdrev. I området findes flere små artsrige kalkoverdrev især på områdets hatbakker, f.eks. Fakkebjerg.

Området er udpeget som urørt skov, og der foreligger godkendt forvaltningsplan for området. I henhold til planen skal arealet med skovgræsning bl.a. udvides med ca. 44 ha.

 

Områdets historie

Staten har siden starten af 1980’erne erhvervet skov- og landbrugsarealer på Sydlangeland med det formål at skabe et større sammenhængende afgræsset natur- og skovområde. 

Beskrivelse af området

Området rummer Sydlangelands særegne geologi med hatbakker, klinter og nor samt et kuperet mosaiklandskab af løvskove og lysåben natur. 

 Nuværende anvendelse i ha
Løvskov78
Nåleskov32
Lysåben natur193
Våde naturtyper14
Total317
Hegnslængde17 km

Særlige arter

I området findes smalfliget brandbæger, skov-gøgeurt, mel-rødblad og daddelbrun vokshat.

Helårsgræsning

Naturstyrelsen etablerede i 2006 en 110 ha stor indhegning, hvor der i dag græsser ca. 50 vildtlevende heste af racen exmoor. Der har siden 2015 været gennemført samgræsning med Skotsk Højlandskvæg. I dag går der seks dyr af denne race.

Med de mange skovdækkede områder og vandhuller og søer vil der hurtigt og let kunne etableres helårsgræsning for hele området med udgangspunkt i samgræsning af vildtlevende heste og kreaturer, da der både vil være adgang til drikkevand samt læ, ly og tørt leje. I forvaltningsplanen for urørt skov er der foreslået en kombination af stævningsdrift og skovgræsning i stævningsskovene Vester Gulstav og Eget. 

Infrastruktur

Området er gennemskåret af 2 mindre offentlige veje.

Naturlig hydrologi

I forvaltningsplanen for urørt skov er der foreslået lukning af skovgrøfter for at genetablere naturlig hydrologi.

I Søgårds Mose skal bevares ca. 1,6 km kanal af hensyn til afvanding af arealer uden for området.

Friluftsliv

Sydlangeland er et populært udflugtsmål – særligt Dovns Klint og hesteindhegningen. Området besøges også af lystfiskere og ornitologer – sidstnævnte grundet et omfattende fugletræk specielt om efteråret.

Området benyttes kun i mindre omfang til løb, cykling og ridning. Der er vandreruter, toilet samt primitive overnatningspladser med og uden sheltere.

Der findes ikke andre statsejede naturområder i nær tilknytning til den mulige naturnationalpark.

Arrondering og ejendomsstruktur

Der findes 13 private huse/fritidshuse inden for området, som skal frahegnes.

Fugleværnsfondens areal Gulstav Mose på 7 ha ligger omgivet af statslige arealer. Mosen indgår i hestehegningen, og pleje med græsning sker efter aftale med fonden.

Det vurderes som en realistisk mulighed, at området inden for ca. 5 år vil kunne udvides til et samlet areal på 425-500 ha gennem køb og magelæg samt sammenlægning med nærliggende statsejede arealer.

Særlige forhold

Der vil skulle afvikles 5 forpagtningskontrakter der udløber i 2026, 2027, 2028 og 2029. 

Eksisterende beskyttelse

Området er en del af Natura 2000-område nr. 127 Det Sydfynske Øhav. I forbindelse med projektbeskrivelse og udarbejdelse af forvaltningsplan skal der ses nærmere på forholdet til Natura 2000 målene. 

På sydspidsen af Sydlangeland er et område på 25 ha fredet omkring Gulstav Klint og Dovns Klint. Det vurderes, at en naturnationalpark er forenelig med fredningen. 

Fortidsminder

Der findes talrige sten- og jorddiger samt flere fredede fortidsminder i form af jættestuer og stendysser. På toppen af Fakkebjerg findes rester af fundamentet fra en radarstation, som spillede en rolle under Cuba-krisen i 1962.