Fredning og færdsel

Plads til alle arter også dig

Siden 2002 har Avnø været fredet. Især for at give fugle, sæler og padder et godt levested. Derfor er det ikke alle aktiviteter, der kan foregå på Avnø. Men der er masser af plads også til dig, og ved at følge enkelte regler, kan vi sammen nyde naturen og passe på den.

Bliv på stien!
De vilde dyr holder øje med os og hvis de oplever, at vi altid går på stierne, vil de føle sig mere trygge på engene. 

DERFOR: Følg den røde, blå og gule rute, som er markeret med røde pæle og piktogrammer på arealet.

Hold din hund i snor!
Hunde er velkomne på Avnø. Men de skal altid føres i snor. Alle hunde har instinkter, som let kan få dem til at overhøre din ordre og følge efter haren, der pludselig letter fra sit sæde for næsen af jer. Og en løs hund ud over arealet, vil skabe en masse uro blandt de andre vilde dyr.

DERFOR: Brug "Fritløbsområdet" nord for Avnø, hvis du gerne vil slippe din hund løs. Se på kortet hvor området ligger.

Hold afstand til sælerne!
Som noget helt særligt, er der stort set altid mulighed for at se sæler i Avnø Fjord. Her hviler de på stenrevet midt i fjorden, og her føder de deres unger især i maj og juni. Her har de fundet et fristed, hvor de føler sig sikre. Derfor er det vigtigt, at du som sejler holder en afstand, som sælerne føler sig trygge ved, og at du på land lader sælungerne være i fred.

DERFOR: Sejl derfor aldrig på tværs af kolonien på stenrevet. Og når du sejler forbi, så bliv i sejlrenden eller 300 meter fra hvilende sæler. På land skal du holde 100 meter til sælunger.

Naturvejledning Danmark har lavet en folderen om Natur og dyrevenlig havkajakroning

Efterlad kun fodaftryk!
Dyrene og naturen kan tage skade af affald. Det kan blæse i vandet og skade dyrene der, så tage altid dit affald med dig. Også ude fra shelterpladserne. På Avnø har vi også græssende køer året rundt, og dem skal vi også passe på. Der er skraldespand oppe på Naturcentret. 

DERFOR: Put dit affald i lommen eller medbring en pose til det. Bind knude på posen og lig det i affaldscontainerne ved Naturcentret. De står omme ved trappen til kontroltårnet. 

Fredningen

Danmarks Naturfredningsforening fik i 2002 fredet Avnø og Avnø indgår i et større NATURA 2000 område som omfatter Knudshoved Odde, Dybsø og Dybsø fjord.

Danmarks Naturfredningsforening har skrevet om fredningen af Avnø. Læs mere på fredninger.dk

Sælunger på stranden

I yngletiden vil du opleve sælunger, der ligger alene på stranden i lange perioder - det er HELT normalt.
Moderen går i vandet for at jage fisk og få næring til den fede mælk. Hun vender tilbage 2-3 gange om dagen og kender sin unge på lyd og lugt. Man kan hos nogen sælunger stadigvæk se navlestrengen hænge fra maven, den forsvinder som regel i løbet af den første uge efter fødsel, det er HELT normalt.
Både voksne sæler og sælunger kan sagtens tåle både at faste og ligge i solen. Lad sælungen ligge og forsøg IKKE at skubbe den ud i vandet.

HUSK; SÅ LÆNGE DU BLIVER VED SÆLUNGEN, SÅ LÆNGE KOMMER MODEREN IKKE IND OG GIVER DIE!

Efter 3-4 uger skal sælungen klare sig på egen hånd, den vil ofte søge på lavt vand og vil ernære sig af krabber og andre smådyr den kan fange her. Den vil kalde/hyle på sin mor, da overgang til livet på egen hånd er en omvæltning, det er HELT normalt.