Skovens træer

Lær skovens træer at kende og hvilken betydning de har for andre planter og dyrene i skoven.

I Nordsjælland er der mange skovområder, de fleste er dyrkede, men mange områder bliver i disse år udlagt som urørt skov for skabe bedre og mere natur. I en urørt skov får træerne lov at blive gamle og når de vælter, bliver de liggende. Skoven får her lov at leve uden indblanding fra mennesker. Det giver levested og levegrundlag for rigtig mange forskellige arter. Urørt skov vil med tiden give en større biologisk mangfoldighed end dyrket skov. Når man dyrker skoven, er det for at sikre tømmer til at bygge med, til brænde, emballage meget andet – også om mange år. De fleste træer er mellem 45 og 150 år, når de bliver fældet, så fx de egetræer der bliver fældet nu, blev plantet for ca. 100 år siden. Egen er ganske særlig, både når det kommer til alder og som levested for hundreder af arter. Kongeegen ved Jægerspris har rekorden som Danmarks ældste træ på ca. 1500 år.

Der findes mange forskellige træer i vores danske skove, nogle har været en del af den danske natur i tusinder af år, mens andre er blevet indført af mennesker. På oversigtskortet kan I finde skove, hvor I kan se mange forskellige træarter og samtidig opleve stor biodiversitet af planter og dyr. Hvis I vil besøge nogle særlige eller historiske træer, kan I finde naturguider med beskrivelser af forskellige områders seværdigheder på Naturstyrelsens hjemmeside.

Aktiviteter

Har du lyst til at lære mere om skovens træer, kan du hente inspiration her til forskellige aktiviteter, der handler om træer.

Print gør-det-selv aktiviteter: