Jagter for nye jægere

Som nyjæger kan man komme med Naturstyrelsen på en nyjægerjagt, hvor man lærer om jagt fra styrelsens jægere.

Formålet

Formålet med nyjægerjagter er, at nye jægere, der har taget jagttegn og bestået haglskydeprøven indenfor 18 måneder forud for jagten, kan komme med på en jagt, hvor de kan prøve nogle af de færdigheder, de har lært i teorien, af i praksis. Nyjægerjagter er altid hagljagter.

På en nyjægerjagt er nyjægerne i selskab med andre nyjægere og en lille gruppe erfarne jægere, hvor der god tid til at tale om jagt, og hvad der opleves på dagen. Der er mulighed for at få besvaret spørgsmål i løbet af dagen, hvor der er fokus på læring i sikkerhed, jagtetik, godt jægerhåndværk og etikette. 

Tilmelding til nyjægerjagt

Tilmeldingen skal ske via Mit jagttegn, hvor man kan se, hvor der er plads på nyjægerjagter. Man kan frit vælge, hvor i Danmark man ønsker at komme på en nyjægerjagt forudsat, at der er ledige pladser.

Man er kun berretiget til at deltage i en nyjægerjagt, hvis man har bestået jagtprøven efter 1. januar 2015 og bestået den praktiske haglskydeprøve. Har man bestået jagtprøven før denne dato, er man ikke berrettiget til at deltage i en nyjægerjagt.

Kort tid efter bestået haglskydeprøve vil nyjægeren modtage en besked via e-Boks, der oplyser om muligheden for at deltage i en nyjægerjagt. 

Nyjægerjagter afholdes i udgangspunktet fra den sidste uge af oktober måned til midten af januar måned.

Sådan foregår en nyjægerjagt

En nyjægerjagt hos Naturstyrelsen er en blanding af instruktion og praktisk jagt.

Dagen starter typisk med en parole. Her gennemgås hvilken type jagt dagen byder på, hvilken type natur jagten foregår i, og hvilken type vildt nyjægerne kan forvente at møde. Her gennemgår Naturstyrelsens erfarne jægere også, hvad der er godt jægerhåndværk — herunder adfærd, etik, etikette, sikkerhed og forhold ved anskydninger. 

Hvis der bliver skudt råvildt på jagten, demonstrerer en erfaren jæger efter jagten, hvordan man brækker et stykke råvildt. Hvis der er skudt mere vildt, kan nyjægerne selv prøve teknikkerne af med instruktion fra en erfaren jæger.