Find vej
Adgang:
Fem landeveje mødes i Almindingen, der også er rig på parkeringspladser. Derudover passerer tre cykelruter og tre busruter gennem skoven.
Cykelruter gennem Almindingen: rute 22 Robbedale-, Almindingen-Aarsdale, rute 25 Melsted-Almindingen-Aakirkeby og Rute 26 Slotslyngen-Almindingen.
Se cykelruterne hos Destination Bornholm
Der er mulighed for at komme til og fra Almindingen med bus.
Praktisk info og aktiviteter
De fleste markerede vandreruter egner sig dårligt til barnevogne og slet ikke til kørestolsbrugere eller dårligt gående. Ved Ekkodalen finder du dog Ekkodalsstien, som kan benyttes med barnevogn/klapvogn og af nogle bevægelseshæmmede. Barnevogne og kørestolsbrugere kan også komme omkring i skoven på skovvejene, som kan findes i vandretursfolderen. Vær dog opmærksom på, at den vestlige halvdel af Almindingen er meget kuperet.
Fugletårnet ved Bastemose er udført handicapvenligt, så man kan komme op i tårnets underste etage via en lang rampe.
Find tilgængelige faciliteter i naturen via udinaturen.dk
Der er udarbejdet en socialpræsentation der beskriver et besøg i Ekkodalen og en tur på Ekkodalsstien. Beskrivelsen kan, sammen med en informationsside, være en hjælp for personer med autisme, der forbereder et besøg i Ekkodalen.
Læs social præsentation om Ekkodalsstien
Læs informationsside om Ekkodalsstien
I Almindingen finder du mange markerede vandreruter. Ruterne er markeret med farvede pile på pæle og med farvede prikker og pile malet på træer og sten. Alle ruterne er indtegnede på et kort i Naturstyrelsens vandretursfolder for Almindingen. Turene er fra 2,5 til 12 kilometer lange. De fleste ruter egner sig dårligt til barnevogne og slet ikke til kørestolsbrugere eller dårligt gående. Ved Ekkodalen finder du dog Ekkodalsstien, som kan benyttes med barnevogn/klapvogn og af nogle bevægelseshæmmede. Barnevogne og kørestolsbrugere kan også komme omkring i skoven på skovvejene, som kan findes i vandretursfolderen. Kortet i folderen kan også bruges til at tilrettelægge egne ruter. Bemærk, at den vestlige halvdel af Almindingen er meget kuperet.
Tre af det danske cykelrutenets ruter går gennem skoven: Rute 22 Robbedale-, Almindingen-Aarsdale, rute 25 Melsted-Almindingen-Aakirkeby og Rute 26 Slotslyngen-Almindingen.
Der må cykles på menneskeskabte stier og veje som fremstår egnede til en almindelig cykel.
Find cykelruter på udinaturen.dk
Destination Bornholm har også en omfattende cykelportal, hvor du blandt andet kan finde kort og rutebeskrivelser
Ved Rytterknægten starter et stort netværk af mountainbikespor i sværhedsgraderne let øvet til ekspert. Udover mange kortere spor omkring Rytterknægten er der også et længere forbindelsesspor til kommuneskoven Vestermarie Plantage, hvor der også er et netværk af kortere spor. Spornetværkets fokus er på sjove og udfordrende nedkørsler, og derfor deler mange af nedkørslerne samme opkørsel. Kører man alle sporene i Almindingen og Vestermarie Plantage får man en sammenlagt tur på omkring 40 km.
Find MTB-ruter på udinaturen.dk
Uden for de officielle mountainbikespor gælder naturbeskyttelseslovens adgangsbestemmelser. Det vil sige, at der kun må cykles på menneskeskabte veje og stier, som fremstår egnede til en almindelig cykel. Det udelukker eksempelvis stierne på Ekkodalens skrænterDet er heller ikke tilladt at cykle på fortidsminder som Gamleborg og Lilleborg.
Ridning er tilladt i Almindingen. Man må ride i skridt, trav og tølt på asfalterede veje, stenlagte veje og grusveje, der er bredere end 2,5 meter. Der må også rides i skovbunden – dog ikke i områder med nye planter og unge træer. Der må ikke rides på borge, gravhøje og andre fortidsminder eller skovens marker, indhegninger og lignende. Der må heller ikke rides, hvor der er skilte med ridning forbudt.
Når der er sne nok, kan man kælke på kælkebakken ved Jomfrubjerget ved Christianshøj.
For skiløbere er der en langrendsløjpe med udgangspunkt i Hareløkkerne.
Løjpen drives af Bornholms Skivenner, der jævnligt beskriver sporets tilstand på deres hjemmeside: Bornholms Skivenner
Af hensyn til vildtet og andre skovgæster skal hunde være i snor i naturen. Overtrædelse politianmeldes.
Hvis du vil lufte hunden uden snor findes der en stor hundeskov ved Åsedamsvej og en mindre indhegning ved Hareløkkerne. Her må hunden gerne være uden snor, men du skal stadig have den under kontrol.
Det er tilladt at fiske i Åsedam, hvis man har gyldigt fisketegn.
Der er tre fugletårne i og omkring Almindingen. Ved Bastemose, skovens mest artsrige lokalitet, findes et handicapvenligt fugletårn. Desuden er der fugletårn ved Kærgårds Mose samt et fugleskjul ved Udkæret.
Bål og anden brug af åben ild må kun finde sted på de officielle bålpladser. Der er bålpladser ved Klippely i Ekkodalen, Hareløkkerne naturlegeplads, Åremyr, Jomfrubjerget og ved de primitive overnatningspladser.
Der er mange muligheder for at sove på primitive overnatningspladser i Almindingen.
De primitive overnatningssteder er beregnet til overnatning i naturen med telt eller under åben himmel for enkeltpersoner, familier og smågrupper. På nogle primitive overnatningspladser er der også shelters og primitive toiletter. Vær opmærksom på, at nogle af pladserne kan reserveres.
Der er fri teltning i det nordlige Almindingen mellem Bolsterbjergvej og Åsedamsvej.
Læs mere om overnatning i det fri
Find overnatningspladser og områder med fri teltning på udinaturen.dk
Naturlegepladsen i Hareløkkerne er bl.a. udstyret med balancebane, musikinstrumenter i træ, gynger, vipper og klatrestativet Lindormen.
Desuden findes der en båltipi og en bålhytte, begge med grillrist.
Bag legepladsen ligger Musestien, en sti med udskårne træfigurer, som er egnet for børn fra 3 år og opefter ifølge med voksne. Ved hjælp af en smartphone kan man høre historien om Muse-Mark og følge ham gennem stien. Stiens installationer kan også opleves og leges med uden en smartphone.
Skoven er fuld af fine steder at tage hen med børn. Steder der inspirerer til leg og til at gå på eventyr, og hvor der er god mulighed for at sætte sig med skovturstæppet og madkurven. For eksempel: Rokkestenen, Lilleborg, Arboretet og Åremyr, hvor et medbragt fiskenet og en spand kan give mange timers lærerig underholdning.
Bornholms Brand Park afholder travløb i sommerhalvåret.
Der er mange forskellige muligheder for at opleve Almindingen på vandreture med guide, arrangementer med naturvejleder, hestevognskørsel og andet. Information findes bedst i publikationen ”Denne Uges Bornholm," eller på Bornholm.info.