Året rundt i Geelskov og Ravnholm

Forår

Nu kommer ramsløgene op af jorden, og det er på tide at få plukket til salater og pestoer. Når du trænger til at rette nakken lidt ud efter plukkearbejdet, kan du passende flytte blikket op ad i træerne, hvor du kan være heldig at se en natugle. Det er nemlig nu og helt frem til maj/juni, at natuglen yngler. Hunnen har gennem den seneste tid spist sig tyk og dejlig rund og lægger sine 2-4 æg her i marts i et naturligt redehul i gamle træer eller i opsatte redekasser. Nu skal hun ligge på æg i 30 dage og er afhængig af, at hannen bringer hende føde i hele perioden indtil to til tre uger efter, at æggene er klækkede.

Der er ingen kære mor for natugleungerne, som må forlade reden, inden de kan flyve. Allerede når de er 25-30 dage gamle, flytter de ud på grene nær stammen og lærer at klare sig selv. Natugler er først fuldt ud flyvefærdige, når de er tre måneder gamle.

Hvide anemoner dækker dele af skovbunden i Geelskov og giver nærmest genskær mod en høj, blå forårshimmel.

Bøgeskoven springer ud i maj og får skoven til at vise sig fra sin grønneste side. Smag på de friske blade. Visse år sætter bøgen ekstra mange frugter (bog). Disse år kaldes oldenår. Det sker typisk, hvis den forrige sommer har været varm og tør.


Sommer

Det er midsommertid, og hylden blomstrer. Hyldeblomsterne kan plukkes og trylles om til den dejligste saft. Det er også ved denne tid, at du kan nyde de sidste strofer fra fuglene. Efter Sankt Hans vil de stoppe med at synge, for da er yngletiden ovre.

Nu er alle græshopperne på banen. Både markgræshopperne og løvgræshopperne. Om foråret og i forsommeren er det fuglene, man hører. Men nu i sensommeren er fuglestemmerne forstummet og græshopperne tager over. Man kan høre de forskellige arter spille - det kaldes at stridulere. Hannerne forsøger at lokke hunnerne til. Mange mennesker mister desværre med alderen evnen til at høre græshoppernes høje frekvenser. Så det er bare med at nyde det, mens man kan.

En sommernat under åben himmel er en flot oplevelse for voksne og børn. Så pak tasken og drag af sted mod en lejrplads i Geelskov.

Ved Holtekollen er der bålplads, hvor hele familien kan få en sjov og hyggelig aften. Foto: Tobias Markussen


Efterår

Det er stadig lunt i vejret, men solen går tidligere ned og derfor er september en god måned at nyde en aften udendørs ved bålet. I kan lokke fantastiske natsværmere til, hvis I væder nogle stofstrimler med en god blanding af rødvin og honning og hænger dem op i træerne. Natsværmerne vil sværme rundt om stoffet for at suge dets ’nektar’.

Det er også nu, at du med lidt held kan finde svampe. Tag en god svampebog med, så du ikke kommer til at spise en giftig en af slagsen.

På nogle af skovens sydvendte skrænter kan du lige nu finde brombærkrat og plukke masser af søde, mørke bær. Hvis I ikke spiser dem alle, mens I plukker, har I måske nok med hjem til at lave et par glas marmelade.

Du kan finde søde brombær i Geelskov. Foto: Colourbox


Det er nu, inden det bliver for koldt, at du kan se skovmyrerne søge mod tuerne. Skovmyrer tåler ikke frost og dør, hvis det fryser med så lidt som 1-2 grader. Derfor trækker de nu alle sammen ned i myretuens indre eller den del af tuen, der ligger under jorden. Herinde nedbrydes de døde plantematerialer, som myrerne har bygget tuen af. Og når svampe og bakterier nedbryder tuen, udvikles varme, der hjælper til at holde myretuen – og dermed myrerne – frostfri.

Skovskaden, der mest kendes for sin hæse stemme, som er en karakterlyd i de danske skove, har i øjeblikket travlt med at hamstre agern og bog. Den flyver i pendulfart mellem gode frøkilder og gode skjulesteder. Fuglen kan have flere agern ad gangen i sin strubepose. Det indsamlede vinterforråd gemmes i skovbunden op på den måde er skovskaden med til at plante nye ege- og bøgetræer. Ganske imponerende kan fuglen dog i vidt omfang huske, hvor den har gemt sit lager – også selvom landskabet er forvandlet af sne.


Vinter

Skal du samle ind til juledekorationen og til at pynte julebordet, er en tur i skoven i december et must. Her kan du finde både kogler, mosser og pyntegrønt. Du må tage til eget forbrug i skovbunden, men kun klippe pyntegrønt, hvis grenene i forvejen er knækket af og ligger på jorden.

Geelskov er både til fornøjelse og til skovdrift. Det er om vinteren, at man som besøgende kan få et indblik i driften. For om vinteren fælder Naturstyrelsen de træer, der enten skal sælges til møbelindustrien eller til næste års forbrug af brænde. Fordelen ved at fælde træer om vinteren er dels, at træer uden blade er mindre tunge af vand og derfor nemmere at tørre, og at maskinerne ødelægger skovbunden væsentligt mindre, når der er frost i jorden.

Hele vinteren er der liv og glade dage omkring Holtekollen, men naturligvis allermest, hvis bakken er dækket af sne.