Året rundt i Gribskov

Forår

I marts begynder hasselbusken og pilen at blomstre. Det samme gør martsviol, guldstjerne og brændenælde. De første urter begynder at skyde, og bierne er så småt i gang.

Humlebidronningen går på boligjagt i musegange og de første frøer kommer frem på lune dage og den store vandsalamander dukker frem fra vinterkvarter. Stæren er kommet. Egernet får unger i reden.

Havørneparret lægger æg i starten af marts og fiskeørneparret ankommer en måned senere og anemonerne begynder at blomstre, og midt på måneden springer de første bøg og birk ud. Store flokke syngende vindrosler trækker forbi. Når det bliver mildt nok, ankommer den relativt sjældne vadefugl svalekliren. Grævlingens og rævens unger er store nok til at komme ud på varme dage sidst i april. De første ællinger og gæslinger udklækkes, og skarvkolonien ved Stenholt er fuld af unger. Flagermusene vover sig ud på lune dage allerede i marts.

I maj har natuglen fået unger, der nu kommer ud og sidder på grenene. Den rødryggede tornskade er kommet. Engarealerne i skoven begynder at blomstre og tiltrækker insekter bl.a. sommerfugle. Snogen kommer frem og soler sig ved vådområder på varme dage. Dådyrene kaster stængerne. Hvinænderne får ællinger. Det store fuglekor tager fat, bl.a. gøg og nattergal. Dansemyggene danser i store sværme langs Esrum Sø, så luk munden og knib øjnene sammen, når du cykler på Søvejen.

Sommer

Rålam og dåkalve er kommet til verden i løbet af juni. Den grønne frø kvækker og lægger æg, fiskeørnene har travlt med at skaffe føde til de nyklækkede unger. Den lille lappedykker får unger. Hvidtjørnen blomstrer og i moserne er kærulden sprunget ud. Hvepsevågerne trækker forbi nordpå, og de, der bliver her, lægger æg. I græsrabatterne sidder sankthansormhunnerne og lyser for at tiltrække hanner.

I juli har Rådyrene parringssæson og man kan høre råbukkene gø.

Skovhullæben blomstrer langs skovvejene. Sommerfugle og guldsmede har travlt. 
Det vrimler med små frøer og tudser, der har forladt vandhullerne. 
Hindbærrene modner.

Græshoppetid, flagermusungerne skal prøve at flyve, og dådyrene fejer, når det bliver august. Stor gedehams er meget aktiv og klatrende lærkespore blomstrer i nålebevoksningen i Gribskovs midte. Svalekliren gør klar til at trække til Afrika og grågæssene samler sig sidst i august ved Solbjerg Engsø for at fælde.

Efterår

Gribskov er kendt for sin store rigdom og variation af svampe, både spiselige og giftige. Grågæssene flyver i kileformation mellem vådområderne og gør klar til træk, musvågerne trækker i store flokke på op til 20-30 stykker, og fiskeørnene tager afsted til Afrika. Rønnebær og brombær er modne. Du må plukke og samle til eget forbrug. Tidligt om morgenen kan du se duggen glimte i de store edderkoppespind.

I oktober er tiden kommet til at samle kastanjer. Dem kan rådyr og dådyr også lide, de æder dem. Dådyrene kommer i brunst, man kan høre dem grynte ved solopgang og i aftenskumringen. Der er stadig trækkende fugle, mens frøer og salamandre graver sig ned for vinteren. Løvet skifter farve og asken smider sine blade ved første nattefrost.

Sidst på efteråret ankommer vintergæsterne: kvækerfinker og siskener, som i gode frøår kan fylde skovbunden eller sidde i elletræernes kogler. Spætmejsen samler stadig ind til forråd, egern og mus har også travlt. Trækfugle flyver sydpå. I løbet af november og december skifter lækatten farve og bliver til en hermelin. Råbukken kaster stængerne, det vil sige geviret.

Vinter

Nu kan du samle mos, svampe med mere til juledekorationer, gran og kogler kun fra jorden. Frostmålerne flyver stadig om aftenen ved lave temperaturer inden frosten sætter ind. Fuglekongerne kan høres i nåleskoven, og korsnæb klipper koglefrøene fri i toppen af granerne.

Der er chance for at se vandstær ved vandløb, hvor de sidder på sten og dykker ned for at fange vandinsekter. Der er mulighed for at se havørne. Hvis der er is på søerne, sidder der tit havørne og venter på bytte i vågerne - blishøns f.eks.

I februar begynder lyset at vende tilbage, sortspætter hakker i træerne, korsnæb lægger æg, og man kan høre natuglen og ringduen, der kan fortsætte frem til oktober. Ræve har parringstid, og gør eller skriger på en meget karakteristisk måde.