Året rundt i Grønlien Skov

Forår

Når foråret kommer blomstrer de mange skovbryn i en sky af hvidt. Det er et meget smukt syn. Derimod skal du ikke gå ud og lede efter anemoner. Selv om det er en typisk skovplante, så har den endnu ikke indfundet sig i Grønlien Skov.

Bøgen springer ud. Bøgen er det mest dominerende træ i den unge skov, og indtrykket af lysegrønt er overvældende, når den tætte, unge skov springer ud.

Fuglesangen er på sit højeste. Tag ud en tidlig forårsmorgen og hør hele fuglekoret. På www.fuglestemmer.dk kan du se og høre mange af Danmarks fugle. Hjemmesiden virker på din mobiltelefon, så du kan tage den med ud i skoven og blive klogere på fuglesangen.

Sommer

Hylden blomstrer, og du må plukke hyldeblomster til dit eget forbrug til at lave saft af. Det er let, og det smager fantastisk godt.

Rådyrene har fået lam, og hvis du er rigtig heldig, kan du se dem. Chancen er størst i skovbrynene ved skumringstid. Rævehvalpene kommer ud af boet for at lege. Hvis du skulle støde på dem, så sid helt stille og kig på dem. Lad være med at prøve at snige dig ind på dem.

I højsommeren bliver der stille i skoven, der nu er blevet mørkegrøn. Dyrene har fået unger og har travlt med at fodre dem. Sidst på sommeren kan du plukke brombær i skoven, og hvis du ikke fik hyldeblomster i forsommeren er der hyldebær at hente.

Efterår

Skoven iklæder sig sine smukke efterårsfarver, så det er en rigtig god tid at gå en lang tur i skoven. Du kan lede efter svampe. Der er både rørsvampe og  andre gode spisesvampe i skoven. En våd og varm sommer er bedst, hvis man skal have held med at finde svampe. Alliér dig med en god svampebog og gå på jagt. Og husk at du aldrig skal spise en svamp, som du ikke er 100 procent sikker på.

I september og oktober kan du også møde egernet, der svinger sig i hasselbuskene på jagt efter nødder. Ofte er der et par stykker sammen, og det ser ud, som om de har det rigtig sjovt, når de samler vinterforråd.

Trækfugle som silkehaler og sjaggere lægger vejen forbi Grønliens store spisekammer for at æde sig fede og mætte. Sjaggeren er begyndt at yngle i Danmark, men der kommer stadig trækfugle til. Du kan også selv tanke op – fx med slåen til vinterens slåensnaps.

Vinter

Bladene er faldet af træerne, og vinteren står for døren. Julen nærmer sig, og du må samle kogler, svampe, mos og lav til dine juledekorationer. Men husk at du kun må tage det, der ligger på jorden.

Vinteren er også et godt tidspunkt at gå på jagt efter dyrespor i sneen. Du kan fx følge rævens spor og se, om den har haft held med jagten. Måske er der blodspor eller en lille bunke fjer i sneen. For skovens dyr er vinteren en kamp for at overleve.

Læs mere om dyrespor i vinterlandskabet.

Hvis der er sne, kan du spænde skiene på. I skoven går rådyrene i spring – det vil sige i større grupper. På den måde er de nemmere at få øje på.

Måske hører du også nogle mærkelige ”skrig”. Det er rævene, der kalder på hinanden som led i parringen. Man har fundet ud af, at hver ræv har sit helt eget kald. Det kan lyde uhyggeligt, men det er et tegn på, at foråret er ved at vende tilbage.