Toppet Lappedykker
Den toppede lappedykker kan man se igennem hele sommeren ved Gurre Sø, hvor den yngler i rørskoven. Det er en dygtig fisker, som griber fiskene nedefra under vandet. Ofte kan man se de sort- og hvidstribede unger sidde på ryggen af forældrene. Den toppede lappedykker kan endda dykke med ungerne fastklemt under vingerne.
Den toppede lappedykker var nær blevet udryddet i Europa i begyndelsen af 1900-tallet. Den silkelignende fjerdragt på bugen var eftertragtet som ”pelsværk” og blev brugt til frakkefor og muffer. I Danmark blev jagten forbudt i 1926.
Sangere ved søen
Om foråret kan du høre nattergalens sang i krattet omkring søen. Fuglen er lille, grå og uanselig. Men sangen er klar og gennemtrængende og helt speciel. Har du først hørt den én gang, vil du altid kunne genkende den.
Sortspætten er også let at genkende på lyden, når den trommer på træstammerne om foråret i Horserød Hegn. Sortspætten er sort med en knaldrød isse. Både hannen og hunnen har en rød ”kalot”, men den er størst på hannen. Der er også adskillige ravnepar i skovene rundt om Gurre Sø.
I rørskoven kan du høre rørsangeren. Specielt i yngletiden, hvor den gentager sin noget ensformige sang i en uendelighed. Det er ofte i rørsangerens rede, at gøgen lægger sit æg, så den slipper for selv at tage sig af sit afkom.
Rørdrum er set ved Gurre Å’s udløb i rørskoven. I det tidlige forår kan du være heldig at høre rørdrummen pauke. Det lyder lidt som, når man puster ned i en flaske, og kan høres på lang afstand. Rørdrummens pauken indgår i fuglenes parringsritualer.
Sjaggeren ligner med sit grå hoved, brune ryg og de flotte rustbrune farver på sit plettede bryst ikke nogen anden dansk fugl. De fleste af de sjaggere, man ser, er trækfugle og/eller vintergæster, men siden det første ynglepar blev fundet i Danmark i 1960, har den bredt sig ud over hele landet. Navnet har den efter sin lyd – sjak-sjak – der kan høres længe før, man får øje på fuglen.
Se guldsmedene parre sig
Ved og i søen kan du se mange frøer, tudser og snoge. Du kan også se guldsmedene parre sig. Du kan bl.a. se nordisk kærguldsmed, rødøjet vandnymfe, blodrød hedelibel og efterårs-mosaikguldsmed.
Ved Videdyssen
Ved Videdyssen kan du bl.a. finde liden vintergrøn, en lav, stedsegrøn urt med langstilkede blade og hvidligrøde blomster i en opret klase.