Hent pdf-kort over seværdigheder
1. Gurre Sø
Gurre Sø ligger omkranset af skov i naturskønne omgivelser. Når man går ad stien, der følger søbredden hele vejen rundt – i alt 10 km – er man helt i fred. Her hører man kun høre naturens egne lyde.
Søen er på ca. 200 ha, og den er kun ca. fire meter dyb. Mod nord ligger Horserød Hegn, mod syd Gurre Vang. Mod øst ligger Ørsholts Skov, der er privatejet, men man må gerne gå på stien. Selve søen er for det meste omgivet af en bræmme af rørskov, og ude i søen ligger flere øer, bl.a. Mågeøen, der som navnet fortæller er beboet af måger, samt Store og Lille Ø i den nordlige del af søen. En bro fører ud til Store Ø.
Gurre Sø nævnes i 1600-tallet som en af kongens fiskesøer. Det har været en såkaldt lobeliesø – en sø så klar og ren, at der kan vokse tvebladet lobelie i den. Det er den ikke mere, men man arbejder på at komme årtiers forurening til livs. Der er dog stadig fisk i søen, og fiskeriet er forpagtet ud til Helsingør Sportsfiskerforening.
2. Gurre Slotsruin
Gurre Slot lå oprindelig på en holm mellem Gurre Sø og Lille Gurre Sø omgivet af vand og sump. Gurre eller Gorugh er et gammelt ord for sump. I dag er søen betydelig mindre, og slotsruinen ligger lige nord for Gurrevej ned mod Slotssøen, der er en udløber af Gurre Sø.
3. Sankt Jakobs Kapel
Sankts Jakobs Kapel blev også bygget af Valdemar Atterdag. Det ved vi, fordi han i et brev dateret den 31. december 1361 skriver ned til pave Innocens i Avignon for at få godkendt kapellet, og at paven tre år senere skænker en række relikvier til kapellet ved Gurre.
4. Gurrehus
5. Valdemarslund
Valdemarslund er den tidligere skovriderbolig, Den blev opført i 1805. Siden 1981 har den været i privat eje. Den gamle skovriderbolig ligger lige over for en af vejene, der fører ind til Gurre Sø og Gurre Vang.
Valdemarslund optræder også i historierne om Valdermar Atterdags vilde natlige ridt igennem skovene omkring Gurre. Det siges nemlig, at man aldrig må lukke portene til den gamle skovridergård, fordi Kong Valdemar og hans følge skal kunne komme igennem.
6. Urørt skov
Området rundt om søen er udpeget til urørt skov. Det vil sige, at naturen skal genoprettes, så den kan udvikles dynamisk. Træerne får lov til at blive så gamle de kan, og der skal være mere dødt ved til glæde for dyr og svampe. Det betyder, at skoven bliver mere vild og spændende at se på for skovens gæster.
7. Teglovnskrogen
8. Lille Ø’s Krog
9. Pigernes Vadested
Man ved ikke, hvordan navnet er opstået. Men måske har det været stedet, hvor omegnens piger vaskede eller badede. I hvert fald har det været et populært badested for borgerne i Tikøb. I dag er Pigernes Vadested først og fremmest et godt udsigtspunkt og et picnic-sted og primitivt overnatningssted med mulighed for at grille og tænde bål.
10. Broen over Gurre Å ved Tikøbbugten
Et af de mest spændende steder langs Gurre Sø er Sømose ved Tikøbbugt, hvor Gurre Å løber ud i søens vestligste del. Her har der været gravet tørv, og man kan stadig se de firkantede mørke vandhuller, der er omgivet af jungleagtig krat. Området er privatejet, men du får et godt indtryk af området, hvis du følger stien langs med søen og broen over mosen og Gurre Å.
11. Kong Valdemars Vold
12. Store Ø
I den nordlige ende af Gurre Sø ligger Store Ø og Lille Ø. Der går en bro ud til Store Ø, og i den sydlige ende af øen er der et godt udsigtspunkt, hvor du kan se ud over hele søen og den skov- og rørklædte søbred. Her er fred og ro.
13. Videdyssen
Horserød hegn indeholder mange oldtidsminder. I den nordlige ende af skoven ligger seks mere eller mindre beskadigede langdysser fra den yngre stenalder. Den mest imponerende er Videdyssen, der ligger helt tæt op af Risbyvej.