Vinter
Julen nærmer sig, og du må samle kogler, grangrene, mos og lav til dine juledekorationer. Du må tage det, der ligger på jorden men ikke klippe grene. Vintermånederne er også et godt tidspunkt til at gå på jagt efter dyrespor. Når det har sneet, er det meget lettere at følge dyrenes spor. Måske er der blodspor i sneen. Er det måske ræven, der har haft held med nattens jagt?
På søen ankommer vinterens gæster. Det er bl.a. stor og lille skallesluger, der kommer for at overvintre, inden de trækker mod nord igen i marts. Der er også mange overvintrende svaner på søen. Man regner med, at omkring 70.000 svaner overvintrer i Danmark. Knopsvanen var ellers ved at være udryddet i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet. I 1926 var der kun 3-4 par tilbage. Men så blev den fredet, og siden er det gået fremad.
I Nordsjællands politikreds er det forbudt at færdes på isen, med mindre der er skiltet med, at færdsel på isen er tilladt. Naturstyrelsen måler ikke is-tykkelse. Helsingør Kommune målte tidligere is-tykkelsen på Gurre Sø, men er ophørt med dette, siden at en person gik gennem isen efter at den var godkendt.
Du kan også spænde langrendsskiene på og få en vinterlig skovtur.
Det hænder, at havørnen og fiskeørnen kommer forbi ved vintertide. De første mejser, musvitter og blåmejser begynder så småt at synge i januar.
Rævene har deres parringstid. Det kaldes rolletid. De bjæffer og ”skriger” til hinanden, og man har fundet ud af, at hver ræv har sit eget helt specielle kald. Det kan godt lyde lidt uhyggeligt, hvis man ikke ved, hvad det er. Men det er et tegn på, at foråret er på vej tilbage.