Året rundt i Kongelunden

Forår

Nu kommer foråret. I skovbunden spirer vorterod og martsviol. Fuglene er på vej tilbage fra deres vinterophold, og nogle af dem raster i Kongelunden og på strandengene ud mod Køge Bugt. Store træk med tusindevis af traner flyver over området. I den sydlige del af Aflandshage, er der bygget et fugletårn, hvorfra du kan betragte de store fugletræk.

Skovbunden er på sine steder hvid af anemoner, og der er ramsløg i store mængder – især i den vestlige del ud mod Hestefælleden. Du må høste til eget forbrug. Det er let at lave sin egen ramsløgpesto.. De mange skovbryn med slåen, vilde æbler og mirabelle blomstrer i skyer af hvidt. Skoven er så småt begyndt at springe ud.

Hornfisken er kommet, og det er godt at fiske hornfisk ud langs stranden/dæmningen ved Sydvestpynten og ved det tilstødende Vestamager. Hvis du er over 18 år skal du have et almindeligt fisketegn. Ellers er det bare at gribe fiskestangen og komme ud. I skoven er bøgen sprunget ud, og sangfuglene synger for at lokke mager til og passe territoriet. Du kan høre masser af nattergale og skovsangere.

Sommer

Egen er sprunget ud, og skoven er som allerdejligst. Hylden blomstrer. Så du kan frit forsyne dig, så du kan lave hyldeblomstdrik. Der er plantet ekstra meget hyld netop for at skovens gæster skal kunne tage hyld med hjem til husbehov. Fuglekirsebærrene er også modne. Rådyrene har fået lam, og i skoven kan du høre gulspurven tælle til syv.

Det er badetid. Hop i vandet eller lig og nyd solen på stranden. Hvis du kombinerer skovturen med en tur til stranden, så husk at tage myggeolie med, for der er mange myg i skoven. I vandhullerne er der hundestejler og haletudser. Mirabellerne er modne, og de første kantareller dukker op på sine særlige og hemmelige steder.

Skoven er fuld af dyreunger. Ræveungerne er ude på egen hånd, og hvis du er meget heldig, får du dem måske at se. Skoven er blevet tæt, mørkegrøn og helt stille. Nu kan du høste slåen, men husk at de skal en tur i fryseren for at få den rette sødme til saft. Luften er fuld af insekter.

Efterår

Det er blevet høsttid, og skoven har iklædt sig sine smukke efterårsfarver. Hvis du gik glip af hyldeblomstene, kan du nu høste hyldebærrene i stedet for. En del af den nye skov er plantet i gamle frugtplantager. Nogle af de gamle æbletræer står stadig gemt i den nye skov, og her kan du forsyne dig. I skovbunden er der mange rørhatte – især efter en ordentlig omgang regn. Og fuglene er så småt begyndt at trække sydover.

Nu er det tid til at høste nødder. Og da der ikke er nogen egern på Amager, er der én konkurrent mindre. Der er både hassel- og valnødder i Kongelunden. Og i de senere år er der plantet 8000 ægte kastanier, så hvis det har været en fin sommer, kan du samle spisekastanier. Det er tid for de store fugletræk. Gæs, traner og rovfugle kan du se flyve over Kongelunden, Aflandshage og Sydvestpynten, og nogle af dem tager sig et hvil undervejs.

Det er blevet jagttid, men der er ikke længere nogen kongelig fasanjagt i skoven, selv om der stadig er fasaner. Faktisk bliver der ikke drevet megen jagt i Kongelunden. Så længe der ikke har været frost, kan du stadig finde tragtkantareller, og du kan også stadig høste slåen, der måske nu har fået en et nip frost, så de har den rette sødme.

Vinter

Det er tid at samle kogler og mos og gran til juledekorationer. Du må kun tage, hvad der ligger på jorden. Altså ikke klippe gran og kogler.

Skoven ligger som i dvale. Men hvis der er sne, kan du alligevel se masser af dyrespor fx fra harer og ræv. Der kan også være blod i sneen. Sporene vidner om nattens små og store dramaer. Måske har ræven fået bytte.

Hvis det er frostvejr, kan du løbe på skøjter på søerne, eller du kan spænde langrendskiene på og løbe en tur rundt i skoven. Det er rævenes parringstid. Det kaldes rollespil, og du kan høre rævene kalde på hinanden med mærkelige skrig og bjæf. Lyset og foråret er på vej tilbage.