Oplevelser i Kongelunden

1. Fra Collins Allé ud til vandet

Naturen er den største seværdighed i Kongelunden. Om foråret er de hvide skovbryn af slåen, mirabelle og vilde æbler en attraktion i sig selv. Gå en tur ad Collins Allé ud mod Hestefælleden og vandet. Når du nærmer dig, får du et fabelagtigt kig ud fra skovens allé med de gamle krogede egetræer ud over strandengene og Køge Bugt. Hestefælleden er et engområde med græssende heste, får og geder.

2. Landskabstræet

Landskabstræet blev plantet i 1995. Det består af små beplantninger af 52 forskellige træer forbundet af et net af stier. Fra luften ligner det et træ med 52 blade. Hvert træ er forsynet med et skilt, så du kan lære dig, hvordan de enkelte træer ser ud. Organisationen ”Plant et træ” står bag ideen, men det er Naturstyrelsen, der har plantet træerne og vedligeholder dem. Landskabstræet ligger i den nordlige del af den nye del af Kongelunden.

Læs mere på plant-et-trae.dk

3. Kongelundsfortet

For enden af Kalvebodvej lige syd for Kongelunden og Kongelundskroen ligger Kongelundsfortet. Det blev anlagt under 1. verdenskrig og skulle hindre fjendtlige enheder i at trænge ind i den nordlige del af Køge Bugt. 1959 blev Kongelundsfortet lavet om til en radarstation, og i 1982 blev fortet nedlagt. I 1996 blev det overdraget til Dragør Kommune. Der er offentlig adgang til området om dagen – men ikke til bygningerne.

4. Kroneegen og 5. Knirkebøgen

Mange af egetræerne i Kongelunden er over 150 år gamle. Kroneegen, der står ved Collins Allé, er en af dem. Den er 180 år gammel. Knirkebøgen er et andet gammelt træ. Det har sandsynligvis fået sit navn, fordi det knirker, når vinden rigtig tager i det.

6. Collins Sten og 7. Collins Høj

I 1899 blev der rejst en mindesten for geheimeråd Jonas Collin, der tog initiativet til, at der igen kom skov på Amager. Der findes også en Collins Høj for enden af Kærlighedsstien. Den er skabt, da man i sin tid gravede en branddam.

8. Løvenskjolds Mindestøtte

Ved vejkrydset midt i skoven ses en mindestøtte for overhofjægermester Løvenskjold, der i 1840 oprettede Europas første
vilde fasaneri i Kongelunden. I traditionelle fasanerier blev fasankyllinger udruget under kalkuner i fangenskab. Løvenskjold udsatte og fodrede 50 fasaner til en start, og snart efter fandtes adskillige reder rundt om i skoven. Kongelunden har forsynet kongehuset og flere store godser med mange hundrede fasaner årligt. Fasaneriet blev nedlagt i 1929, men der er i dag stadig fasaner i Kongelunden.

Hent en turfolder