Året rundt i Rude Skov

Hvornår kan man høre flagspætten tromme, opleve rævens hvalpe lege, se orkideerne blomstre på Femsølyng eller samle svampe til middagsmaden? Følg årets gang i Rude Skov.

Forår

I skoven er spætterne meget aktive, og man kan man høre både den store flagspætte og sortspætten tromme på træernes døde grene. Duehøgen er gået i gang med at renovere sine reder i skoven, og de første grågæs kigger forbi.

Rævens hvalpe vover sig for første gang uden for graven, hvor de er blevet født i vinterens løb. Der er flere rævegrave mellem Blegmandsmosen og Ebberød Dam og på østsiden af Højbjerg. Gæs og ænder kæmper om de bedste pladser ved søerne. De første anemoner og skovmærker kigger frem i skovbunden.

Bøgen springer ud, og sidst i maj følger eg og ask. Rådyrene har fået lam. På Femsølyng blomstrer de første orkideer, og der er masser af liv i vandhullerne. Både her og i Blegmandsmosen kan man følge guldsmedenes forvandling fra nymfe til fuldvoksent insekt og finde de tomme hylstre af død hud, som bliver tilbage. 

 

Sommer

Frøer og tudser lægger æg, som man kan finde i vandkanten. Frøernes æg er samlet i store klumper, mens tudsens æg sidder som perler på en snor. Den lille vandsalamander optræder i massevis i udløbet ved Ebberød Dam.

Grågæssene har travlt med at ”stjæle” hinandens unger, som de samler i store flokke. Men ellers er der ro og fred i skoven, fordi mange af de sædvanlige skovgæster er taget på sommerferie. Vil du opleve skoven for dig selv, er juli et godt tidspunkt.

Rådyrene er gået i brunst, og mange steder kan man se nedtrådte cirkler i skovbunden rundt om store træer eller stubbe. Her har bukken tålmodigt trasket i hælene på råen, indtil hun omsider overgav sig. De første kantareller dukker op, og på åbne arealer kan man plukke modne skovhindbær. 




Efterår

Efteråret er svampetid, og Rude Skov rummer et stort udvalg. Efter et par uger med regn vrimler skovbunden med gode spisesvampe som rørhat og tragtkantarel – og med andre svampe, som man absolut ikke skal spise. Også brombærrene er modne nu.

Skoven er ved at skifte farve. Den gamle ægte kastanje på Kastanjevej har smidt sine frugter, som man kan være heldig at finde i skovbunden. Kastanjerne er ikke store, men smager fint. Har efteråret været tørt indtil nu, kan en uges regn sætte gang i svampene.

Bladene er faldet af, men der er stadig masser af liv i skoven. Har det været et godt olden-år med rigeligt af frø, kommer store flokke af skovduer for at æde. Også kvækerfinker kan optræde i store tal, hvis der er mad at hente. 

 

Vinter

Skoven er blevet stille. Rådyrene samler sig i familier, såkaldte spring, og gemmer sig i tætte bevoksninger. Er det olden-år, er der mange mus, og det lokker musvåger til – også fra fjernere egne længere mod nord. Koglerne på rødgran og douglasgran åbner sig med en klikkende lyd, når solen skinner på dem, og slipper deres frø.

Ræven kommer i brunst, og man kan høre hannens hæse skrig. Det lyder næsten som et barneskrig og meget uhyggeligt. Fugle, mus og egern går løs på nåletræernes kogler for at få fat i frøene.