Året rundt i Store Dyrehave

Hvornår er det nu, rådyrene får lam? Hvornår kan du plukke hyldeblomster til saft? Og hvornår blomstrer de kødædende planter?

Forår

Trækfugle som musvåge og spurvehøg vender tilbage. Måske kan du også få ravnen at se. Du kan høre sortspætten tromme. Sortspætten er den største spætte i Europa. Den er let at kende på sin knaldrøde isse. Dens trommen lyder nærmest som en maskingeværsalve og kan høres på lang afstand.

Skovbryn med slåen, vilde æbler og mirabelle blomstrer i skyer af hvidt. Den store vandsalamander forlader sit vinterhi for at finde det nærmeste vandhul. Det samme gør frøer og tudser.

Skovens sangere har travlt. De synger for at lokke en mage til og for at passe territoriet. Du kan bl.a. høre munk, skovsanger, bogfinke og sangdrossel.

Se flere fugle i fugleognatur.dk

Se flere fugle i dofbasen.dkSommer

Hylden blomstrer, og du må gerne plukke hyldeblomster til at lave din egen hyldeblomstdrik. Rådyrene har fået lam, og du kan høre gulspurven tælle til syv. De to kødædende planter blærerod og soldug blomstrer i Maltemosen og i Sortemose. Du kan også høre de grønne frøer ved søer og vandhuller, når de giver koncert ved aftentide.

Nøkkeroserne i Brededam blomstrer. I Maltemosen blomstrer den liljeagtige kærmysse. Blomsterstanden ser ikke ud af så meget, men den omsluttes af et stort spidst hylsterblad, der er hvidt på indersiden og grønt på ydersiden. Men pas på, hele planten inklusive bær er giftig for mennesker.

Du kan være heldig at se rålam eller måske ræveunger, der er ude at lege. Frøer og tudser går på land. Ved moser og søer vrimler det med sommerfugle og guldsmede. Du kan bl.a. se skovrandøje, citronsommerfugl, kejserkåbe og guldsmedene blådrød hedelibel eller måske endda plettet smaragdlibel.

Læs mere om dyrene i Store DyrehaveEfterår

Du kan plukke hyldebær og lave hyldebærsaft til dig selv, eller du kan plukke brombær og lave syltetøj. I skovbunden kan du gå på jagt efter svamp. Der er flere slags spiselige rørhatte, men du kan også finde trompetsvamp og lidt senere violet hekseringshat.

Alle skovens dyr har travlt med at spise sig tykke og fede inden vinteren. Egernet og skovmusene er på jagt efter hasselnødder og agern. 

Efteråret er kommet med regn og rusk og de første frostgrader. Bladene er faldet af træerne, og det er tid at tage gummistøvlerne på og gå en tur i skoven. Måske kan du finde tragtkantareller i skovbunden. Du kan også høste slåen til slåensaft. De skal helst have fået en smule frost, så de får den rette sødme.

 

Vinter

Julen står for døren, og du kan samle kogler, mos og gran til juledekorationer. Men husk, du må kun tage, hvad der ligger på jorden. Altså ikke klippe grangrene. Store Dyrehave producerer også økologiske juletræer. Man sælger ikke til enkeltpersoner, men arrangerer fæld selv-udflugter for foreninger og arbejdspladser.

Vinteren er et godt tidspunkt at gå jagt efter dyrespor. Især hvis der er sne, kan du let se sporene fra harer, ræv osv. Måske kan du også finde blodspor efter et natligt drama i skoven. Vinteren er en kamp for at overleve for skovens dyr. Rådyrene går i spring, dvs. i store grupper og kan typisk ses ved skovbryn.