Året rundt i Tokkekøb Hegn

Forår

I marts lader gransangeren høre fra sig som den første af trækfuglene. Senere kommer silkehaler, nøddekriger og kvæker forbi på deres vej sydover. Mens trækfuglene er undervejs, får uglerne allerede unger. I april blomstrer anemonerne og ligger som et lysende hvidt tæppe under bøgetræerne, der også springer ud i denne tid. I maj måned har stor flagspætte og sortspætten travlt med at tromme, mens nattergalen begynder at synge fra midten af måneden.

Sommer

I juni dukker haletudserne op i søerne og vandhullerne. Nogle af dem er helt op til 10 centimeter og ligner små fisk. De jages af snoge og hugorme. Over vandet sværmer guldsmede. Skovmærke står med hvide blomstrer, det samme gør hylden. I august er frugter og de tidligste bær ved at være modne.

Efterår

I september er bog, agern og andre frø modne. Det er også ved at være svampetid både for Karl Johan, rørhat og kantareller. Gå lidt væk fra de mest befærdede ruter og saml ind efter en varmeperiode efterfulgt af regn, hvor svampene popper op. Hyldebær og brombær er også klar til at høstes. I oktober falmer skoven hurtigt i smukke gule, røde og orange nuancer. Flere af fuglene begynder at trække væk bl.a. den store skovsneppe. I november ankommer trækfugle som sjaggere og silkehaler i stort antal fra de koldere områder sammen med kvækerfinker fra det nordligste Lapland. Øverst i grantræerne flyver småfuglene rundt efter insekter og edderkopper bl.a. Danmarks mindste fugl, fuglekongen. Den overlever vinteren ved at pirke selv frosne granbladlus ud.

Vinter

Skoven er stille, kun den lille gærdesmutte synger hele vinteren. Når der er sne, kan man tydeligt se spor efter rådyr, grævling, mus og ræv. Sidst på vinteren høres rævenes høje gøen og gjalden, det lyder som en uhyggelig jamren, men det er deres parringshyl.