Oplevelser i Haunstrup Brunkulslejer

Hent pdf-kort over seværdigheder

1. Turbinesøen

Haunstrup Brunkulslejer er et landskab, hvis lignende findes få andre steder i Danmark. Og det hele opleves bedst ved Turbinesøen.

I forbindelse med 1. og 2. Verdenskrig var der en udtalt mangel på brændsel i Danmark. I Midtjylland hed en af løsningerne brunkul. For at finde brunkullene måtte arbejderne grave dybt ned i jorden – af samme grund var brunkulslejerne store og åbne som en grusgrav.

Gravearbejdet blotlagde et mørkegråt lerlag (kaldet klæg), der indeholdt jernforbindelsen pyrit. Når pyritten gik i forbindelse med luften, blev vandet surt – helt ned en pH omkring 2,7. Pyritten var et problem for de omkringliggende vandløb, hvor jernet blev udskilt som okker, der satte sig på gællerne af fisk.

Staten købte området i 1977, hvorefter man begyndte at tilsætte jordbrugskalk i Turbinesøen for at holde okkerudfældningen i det gamle brunkulsleje. Møllen, der blandede kalken i vandet, står stadig ved søen.

For at hæve vandstanden – og dermed mindske kontaktmulighederne mellem pyrit og atmosfærisk luft – blev der i begyndelsen af 1990’erne opført flere dæmninger i området. Dæmningerne skabte flere af de maleriske søer i Brunkullejets vestlige del.

I dag spejler træerne sig i søens stillestående vand. Det indbyder til en svømmetur, men lad være med at stikke fødderne i vandet. En pH på 2,7 er ikke til at spøge med. Det opdagede Naturstyrelsen, da skovarbejderne med hønsenet ville forhindre efterårets nedfaldne blade i at stoppe et pumperør i søen. Otte dage senere var nettet ætset væk.

2. Okkerrenseanlægget

På grund af mangel på brændsel blev der frem til 1969 gravet efter brunkul i Haunstrup Brunkulslejer. Under arbejdet stødte mandskabet på et mørkegråt lerlag (kaldet klæg), der indeholdt jernforbindelsen pyrit.

Når pyritten gik i forbindelse med luften, blev vandet surt – helt ned en pH omkring 2,7. Vandet, der strømmede væk fra lejet indeholder store mængder jern, der blev udskilt som okker. I sig selv er okker ikke giftigt, men det sætter sig på gællerne af fisk, så de ikke kan trække vejret. Staten overtog brunkulslejerne i 1977, hvorefter man forsøgte holde okkerudfældningen i brunkulslejerne ved at tilsætte jordbrugskalk i Turbinesøen. Det viste sig utilstrækkeligt. Derfor blev der i 1993 anlagt fem dæmninger ved søerne i lejets vestlige del for at hæve vandstanden med omkring to meter. Den højere vandstand dækkede op mod 50 procent af pyritten, så den ikke længere kunne iltes.

Tre år senere blev der ved nederste dæmning etableret et okkerfældningsanlæg baseret på fældning med hydratkalk.

Fra brunkulslejets nederste sø løber vandet gennem en lille kanal til et mindre bassin, hvor vandet bliver tilsat hydratkalk fra en silo. Hvor meget kalk, der bliver tilsat, afhænger af vandets pH-værdi og vandmængden. For at optimere kalkens optagelse i vandet bliver vandet iltet med en mølle, der står nede i dammen.

Fra ”møllebassinet” bliver det kalkede vand ledt over i et af to reaktionsbassiner mod nord, hvor okkeret bliver udskilt. Okker udfældes i ph-spændet mellem 3-3,5. I bassinerne bliver okkeren til en grød – det ser fast ud, men har samme konsistens som brun sovs.

En ”støvsuger” suger okkeren – i form af vandslam – op ad bassinet, hvorefter en pumpe leder det tilbage i lejet. Efter reaktionsbassinet har vandet en pH omkring 8, og for at ramme en neutral pH-værdi bliver vandet ledt gennem et grødebassin. Grøden i bassinet tilbageholder det sidste okker, så når vandet kommer ud i Skjern Å-systemet, er pH-værdien neutral og giver ingen problemer for fiskene.

3. Jyllands Park Zoo

Et ejendomsmæglerstenkast vest for Haunstrup Brunkulslejer ligger Jyllands Park Zoo, der kalder sig selv en af Danmarks mest børnevenlige zoologiske haver. Her kan besøgende ride, sejle, køre i tog og nyde synet af havens over 500 dyr.

Du kan for eksempel – på behørig afstand – betragte havens hanløve og de to løvinder eller lade blikket søge op i himlen for at se girafferne.

Specielt for børnenes skyld har Jyllands Park Zoo indrettet legegårde med dyrebørn. I kioskerne kan gæsterne købe foder, som de kan give til mange af havens dyr.

Læs mere om åbningstider og indgangspriser på jyllandsparkzoo.dk

4. Udsigtspunkt

I vestsiden af Haunstrup Brunkulslejer er et udsigtspunkt, hvor du kan komme op i højden. Vender du blikket mod nord, får du et godt indtryk af landskabet. Da området blev købt af staten i 1977, blev de blide bakker, græssletter og skovtykninger designet af forstfuldmægtig i Hedeselskabet Niels Juhl Bundgaard. Træerne og græsset blev plantet for at beskytte jorden mod erosion og dæmpe sandflugten.

5. Herning

Herning ligger et kvarters kørsel nordøst for Haunstrup Brunkulslejer. Byen har gennem de senere år markeret sig kraftigt på verdenskortet. Blandt andet har byen i multihallen Boxen et koncertsted, hvor alle fra Bruce Springsteen til Justin Bieber har spillet, og i 2012 lykkedes det at få Giro d’Italia til at afholde de første etaper af det traditionsrige cykelløb på den jyske hede. I Herning finder du alt fra et livligt handelsliv til kulturtilbud som Museum Midtjylland og Superligafodbold.

Læs mere om Museum Midtjylland på deres hjemmeside

Læs mere om Superligafodbold på fcm.dk

 

6. Ringkøbing

Vest for Haunstrup Brunkulslejer ligger idylliske Ringkøbing, der ofte kaldes "Vestjyllands lille hovedstad". Byen er kåret til Europas lykkeligste by, og der er både liv på havnen og på Torvet, hvor der ofte er musik om lørdagen.

Her er brolagte gader, gamle byhuse og købmandsgårde, torvehandel og udendørs servering.

På den moderniserede havnefront ligger de gamle huse side om side med moderne bygninger og byens rådhus. En af de gamle toldboder i den nordlige ende af havneområdet er bevaret.

Læs mere om Ringkøbing på visitvesterhavet.dk