To timer: Oplev den kommende Naturnationalpark Husby Klitplantage

Naturstyrelsen er i gang med at forberede etableringen af Danmarks kommende naturnationalparker. Få en forsmag på, hvad der venter. Det bliver vildt!

Det skal du se

Klithede med et væld af arter, store udsigter, vådområder og krogede træer. På denne tur i den kommende Naturnationalpark Husby Klitplantage i Vestjylland skifter naturen karakter næsten for hvert skridt, du tager. 

Praktiske oplysninger

Rutens længde: Ruten er cirka 8,5 km lang og kan klares på et par timer i rask tempo.

Du kan også cykle store dele af ruten, men på stien i klitten og på Raketvejen skal du trække din cykel for ikke at skade naturen. Hvis du er heldig, kan du allerede nu få et glimt af en flok heste og stude, der skal græsse skov og klitnatur hele året rundt som en del af et forskningsprojekt. Det betyder også, at du flere steder skal gå igennem låger.

Parkering: Hvis du er i bil, kan du parkere ved Græm Strand.

Se p-pladsen på Google Maps

1. Bar' sand

Foto af markfirben: Jørgen Lissner

Følg stien op igennem de grønne klitter ved Græm Strand P-plads, hvor du flere steder kan se store bare pletter med sand. Her har Naturstyrelsen i en årrække bekæmpet den invasive art rynket rose og gjort plads til hjemmehørende urter og markfirben.

2. Den genfundne parabelklit

Tag en afstikker op på en de højeste klitter, og kig ud over ”Gryden” - en af Danmarks største parabelklitter. Området var tidligere helt dækket af bjergfyr og contortafyr, men er blevet ryddet for at give plads til den oprindelige klithede.

3. Blå sensommer

Ruten følger herefter en strækning på Raketvejen, hvor man kan være heldig at se den smukke blå blomst klokkeensian, som er værtsplante for den sjældne sommerfugl ensian-blåfugl. I sensommeren er den blå blomst omgivet af lilla lyng og dybrøde tranebær.

4. Mosaik af hvidt, grønt og gråt

Bestig trætrappen og nyd den storslåede udsigt fra bænken på Marens Maw. Her kan du se klitnaturen i al sin afdæmpede farvepragt – de hvide sandede klitter yderst, den grønne klit med forskellige græsser, den grå klit med laver og urter og klitheden med små dværgbuske.

5. En fugtig perle

For enden af Søren Moses Havvej kan du tage en afstikker og se et område med mørk contortafyrreskov til højre og genskabt lysåben natur til venstre. Her er ryddet træer, sløjfet grøfter og gravet en sø for at skabe en åben og fugtig perle til glæde for blandt andre den lille kødædende plante soldug. En del af rødderne fra de fældede træer er efterladt i bunker som store insekthoteller.

6. Skulpturelle træer

Herfra går du videre ad Bundgårdvej igennem indhegningen, til du når Troldeskoven på venstre hånd. Det eventyrlige navn er opstået, fordi fyrviklerlarver har fået skovfyrrene til at slå knuder på sig selv og danne mærkværdige former.

7. Mere lys


Fra Troldeskoven fortsætter du videre ad Bundgårdvej og drejer til højre ad Langelinie, indtil du når den markerede vandrerute på venstre hånd. Her går du igennem en række tætte mørke bevoksninger af den amerikanske contortafyr. Her skal der med tiden åbnes op, så der kan komme mere lys og dermed større artsrigdom i skovbunden.

8. Badesø med sjældent liv

Fortsæt ad stien, til du har badesøen Skavemosen på højre hånd. Den lave næringsfattige ferskvandssø er et yndet udflugtsmål for børnefamilier, og søen er også hjemsted for sjældne og truede plantearter som pilledrager, strandbo og flydende kogleaks. Fortsæt ad stien tilbage til P-pladsen.

Vil du opleve mere?

Du kan læse om flere seværdigheder i naturguiden for hele Husby Klitplantage

Se naturguiden for Husby Klitplantage

Se folderen for området

Læs mere om Naturnationalpark Husby Klitplantage her

 

Foto: Lars Ostenfeld / Husby Klitplantage