Året rundt i Boserup Skov

Forår

I marts kan man mærke, at foråret er på vej. Uglerne har fået unger. De voksne har travlt med at jage, og man kan høre deres uhu-uhu. Man kan også se, at rådyrene har skrabet sne eller jord væk for at få fat i de saftige anemonerødder. Du kan også høre den store flagspætte tromme. Den er let at kende på sin knaldrøde isse.

Efter en måneds tid blomstrer anemonerne, og det er ifølge mange den allerbedste tid at se Boserup Skov. ”Den berømte Boserup Skov, hvor anemoner blomstrer tidligere og skønnere end noget andet sted i Danmark”, skrev Gustav Wied i sin roman Knagsted fra 1902. Man kan både finde hvid, gul og blå anemone i skoven. Dertil kommer masser af lærkespore og lungeurt samt ramsløg. Ræven får unger, og fuglene har travlt med at finde territorium og mage. Tudser og frøer lægger æg ved søer og vandhuller.

Skoven springer ud en gang i maj – bøgen først – og de første rålam viser sig. Tidligt om morgenen eller i skumringen kan man være heldig at se dem i lysninger i skoven. Der er haletudser at fange i søer og vandhuller, og skoven genlyder af sangfugle heriblandt nattergalen. Dansk Naturfredningsforening arrangerer hvert år nattergaleture. Du kan også gå på jagt efter morkler. Der findes tre forskellige slags i Boserup Skov.


Sommer

Råbukkene har travlt med at hævde revir og holde andre hanner væk. De fejer hornene op ad småbuske og træer og gøer for at advare rivaler og skovens gæster, hvis de kommer for nær. Egen er sprunget ud, og anemonerne trækker sig tilbage. Hylden blomstrer, og det er nu, du kan plukke blomsterne til hyldeblomstsaft. Skoven genlyder af fuglesang, og mange fuglefotografer finder vej til Boserup Skov. Rævehvalpene er kommet ud af hulen. Hvis du ser en, så sæt dig helt stille og lad dem komme til dig i stedet for at prøve at snige dig ind på dem.

Skoven er grøn og stille. Fuglene har travlt med at finde føde til deres unger, og folk er taget på sommerferie. Ved Lerskrænten ved Kattinge Vig er der en børnevenlig strand, hvor man kan soppe i 20 graders varmt vand. Mange sejlere ligger for anker i vigen i læ for vestenvinden og ror ind til stranden om aftenen og tænder bål. Der er bålplads og bord og bænke. Du må gerne sove på stranden i en sovepose, men ikke slå telt op. Du kan hente vand ved Naturcentret. Brænde skal du selv tage med, men du må godt samle grene til dit bål fra jorden.

I sensommeren bliver det tid til at samle kantareller, og de første rørsvampe dukker op efter regnvejr. Du kan også plukke hyldebær. Råvildtet parrer sig, og brombærrene begynder så småt at modne.


Efterår

Nu er det rigtig svampetid. Boserup Skov kan prale af ikke mindre end 70 forskellige slags svampe. Hvis du vil være på den sikre side, kan du melde dig til en af de mange guidede svampeture i skoven. Selskabet til Svampekundskabens Fremme arrangerer hvert år ture. Trækfuglene bereder sig så småt til turen sydpå, mens andre fx kærhøgen kommer fra nord. Hvis du vil se på fugle er der et fugletårn ved Store Kattinge Sø. Her kan du netop i september ofte se fiskeørne.

Skovens dyr har travlt med at æde sig tykke og fede inden vinteren. Mus og egern samler hasselnødder, så du skal være tidligt ude, hvis du vil konkurrere med dem. De mange vinbjergsnegle i Boserup Skov sætter kalklåg på deres hus, så de ikke tørrer ud i løbet af vinteren. Gæssene trækker sydpå og samles i flokke på Kattinge Sø. Måske er du heldig også at se traner på vej sydover. I november er de sidste blade faldet af træerne, og den første sne er på vej. Det er tid at trække i gummistøvler og regnfrakke og gå en tur i skoven. Du kan også finde tragtkantareller, der først forsvinder, når frosten kommer.

Vinter

Julen nærmer sig, og du kan gå på jagt efter kogler, bark og mos til at lave dine egne juledekorationer. Du må ikke klippe grangrene, men du må tage, hvad der ligger på jorden. Her i vintermånederne kan du opleve flokke med tusindvis af kvækerfinker i Boserup Skov.

På den anden side af nytår er det tid at finde langrendsskiene frem. Mange bruger skoven som skiløjpe, selv om man må lave sine egne spor. Du kan også løbe på skøjter eller lave dine egne glidebaner på fjorden, der fryser meget nemt til. Nogle sejler med isbåd. Når der er is på vandet, kan du se mange fugle ved vågerne. Ved Store Kattinge sø holder tusindevis af troldænder til i vintermånederne.

Når der ligger sne, er det tid at gå på sporjagt. Hvem har været her? Er det en hare, en ræv eller måske et rådyr? Du kan også finde fjer og blodspor, og så kan du være sikker på, at et natligt drama har udspillet sig. Men du kan også finde spor efter rådyrets natteleje eller måske fra grævlingen, der har gravet sig et toilet.