Året rundt i Gulddysse Skov

Forår

Sanglærken er en rigtig forårsbebuder. På en solskinsdag kan du høre dens glade triller ud over sletterne og de åbne arealer i Gulddysse Skov.

Hvidtjørnen blomstrer i skyer af hvidt i de mange skovbryn. Det er et smukt syn og endnu et sikkert forårstegn. Derimod skal du ikke gå ud og lede efter anemoner. Anemonen er en typisk skovplante, og Gulddysse Skov er endnu så ung, at anemonerne ikke har fundet vej til skovbunden.

I maj springer bøgen ud. Over 80 procent af træerne i Gulddysse Skov er bøgetræer. Og de unge træer står tæt, så de gør et massivt lysegrønt indtryk. Du kan også nyde den unge birkeskov med sine slanke hvide stammer i det tidlige forår.

Fuglesangen er på sit højeste. Tag ud en tidlig forårsmorgen og hør hele fuglekoret. På www.fuglestemmer.dk kan du se og høre mange af Danmarks fugle. Hjemmesiden virker på din mobiltelefon, så du kan tage den med ud i skoven og blive klogere på fuglesangen.

Måske er du også heldig at høre nattergalen. Har du først hørt den én gang, tager du aldrig fejl af dens specielle sang. Du kan med garanti også høre bogfinken synge ”det-kan-jeg-da-sige-ligeså-tit-det-skal-være” om og om igen.

Se og hør en lang række af Danmarks fugle på Fuglestemmer.dk

 

Sommer

Nu blomstrer hylden. Du må plukke hyldeblomster til dit eget forbrug til at lave saft af. Det er let og smager fantastisk godt.

Egen er sprunget ud, og skoven bliver mere mørkegrøn og stille. De fleste mennesker søger til stranden om sommeren, så her har du chancen for at få skoven mere eller mindre for dig selv.

Rådyrene har fået lam, og fuglene har travlt med at fodre deres unger. Det er højsæson for hindbær og kirsebær. Hindbær vokser typisk på de åbne arealer i skoven. Kirsebærrene kan du finde i de levende hegn.

Ungerne til stor vandsalamander går på land. Både voksne og unger bliver på land indtil næste forår. De overvintrer under sten, rødder og andre fugtige steder.

 

Efterår

Skoven ifører sig sin efterårspragt. Det er høsttid, og du er velkommen til at forsyne dig med bær og nødder til eget forbrug. Men du skal være hurtigt ud, for egernet er hurtig til at forsyne sig med hasselnødder til vinterforrådet.

Af bær kan du fx plukke hyldebær. Eller du kan plukke slåenbær til vinterens snaps. Husk at bærrene skal have en lille smule frost for at få den rette sødme. Hvis frosten endnu ikke er kommet, kan du lægge dem i fryseren en dag eller to. Skovens dyr har travlt med at spise sig fede og mætte. Musene pusler rundt i skovbunden. De samler nødder og andre frø. Nogle gange glemmer de, hvor de har lagt deres lille forråd af bog i skovbunden. På den måde er de med til at så ny skov.

Naturen gør sig klar til vinteren. De sidste grågæs trækker sydpå, og de sidste blade falder af træerne. Det er også sidste frist for at finde svampe i skoven. Der er masser af svampe i Gulddysse Skov, og et rigtig godt sted at lede er inde mellem fyrretræerne.

 

Vinter

Det er snart jul, og det er tid til at gå ud og lede efter grankogler, mos og grene til dine juledekorationer. Du må tage alt, hvad der ligger på jorden. Men du må ikke klippe grangrene af træerne.

Hvis det har sneet, kan du spænde langrendskiene på og tage en tur igennem den snedækkede skov. Eller tage børnene med på en tur og fortælle om alle skovnisserne, der gemmer sig i skovens dyb.

Du kan også gå på jagt efter dyrespor. Når det har sneet, er det let at følge dyrenes spor. Rådyr, hare eller ræv? Måske kan du også finde blodspor og rester efter et måltid i sneen. Er det måske ræven, der har været på jagt?

Rådyrene går i spring. Det vil sige, at de går i større grupper. På den måde er de nemmere at få øje på.

En aften i januar-februar kan du være heldig at høre rævenes parringskald. Det er en skinger gøen ”wow-wow-wow-woooow. Det er hannen og hunnen, der kalder på hinanden, og man har fundet ud af, at hvert kald er unikt, så rævene kan genkende hinanden på lang afstand. Det kan lyde temmelig uhyggeligt, når man ikke ved, hvad det er. Men i virkeligheden, at det et af de første tegn på, at foråret er på vej tilbage.

Læs mere om dyrespor i vinterlandskabet.