Året rundt i Rørvig Sandflugtsplantage

Forår

De første trækfugle kan ses fra Korshage på vej mod ynglestederne oppe i Sverige. Der er mange rovfugle, men også mange småfugle har travlt med at komme nordpå og sætte gang i en ny sæson. Citronsommerfuglen med sin klare gule farve er årets første sommerfugl og en rigtig forårsbebuder.

Når forårssolen skinner, kan du meget vel støde på en snog eller en hugorm, der ligger i lyngen og soler sig. Firben er også ved at vågne op til dåd.

Du kan plukke porse på overdrevet til din egen snaps. Ved Flyndersø græsser gæssene med deres gæslinger. Og hvis vinden er i øst, kan du måske være heldig at se traner på træk på vej til Sverige.

Hornfisken kommer. Et godt sted at fange den er langs kysten ved Korshage og på Skansehage. Fiskene kommer tæt ind på land, så det er bare med at trække i waders og finde fiskestang og fisketegn frem.

I Sandflugtsplantagen er skoven ved at blive lysegrøn. Og ved Flyndersø og Langesø blomstrer maj-gøgeurten.

Sommer

Badevandstemperaturen stiger, så nu er det tid til at tage den første dukkert i Kattegat. Hvis vinden er for skrap, kan du finde læ i klitterne. Nu er egen også sprunget ud, og skoven genlyder af fuglesang.

Det er rigtig blevet sommer, og stranden begynder at ligne et fluepapir. I skoven kan du lede efter hindbær i lysningerne. Skoven er mørkegrøn nu og meget stille. Alle folk er på stranden.

Hybenrosen er en invasiv art, der fuldstændig tager over, hvis den får lov. Men der er ikke noget i vejen med hyben, og du kan plukke til din egen hjemmelavede hybenmarmelade. Det er også nu, lynger folder sit lilla tæppe ud over klitheden.

Efterår

Du kan gå på svampejagt i plantagen, og måske er der brombær at plukke. Det er høsttid, og du må frit tage til dit eget forbrug. Fuglene begynder så småt at forberede trækket sydover, og sidst i september kan du se de første fugle over Korshage og Skansehage.

Nu begynder skoven at iklæde sig sine smukke efterårsfarver. Dyrene har travlt med at spise sig store og fede inden vinteren. I Sandflugtsplantagen kan du se både stor og lille korsnæb, der har travlt med at pille frø ud af lærketræets kogler. Du kan finde svampe i skovbunden efter et ordentligt regnvejr.

Når november kommer, er det tid at trække i gummistøvler og gå en rigtig lang tur langs stranden og lade vinden ruske dig igennem. Du kan også høste slåen, der helst skal have haft et nip frost for at få den rigtige sødme. Du kan lave saft af slåen eller bruge den til at krydre snapsen.

Vinter

Det er snart jul. Du kan samle kogler, grene og mos i skovbunden. Men husk at du kun må tage, hvad der ligger på jorden. Vinteren er også et godt tidspunkt at lede efter dyrespor i sneen. Du kan fx følge rævens fodspor og se, om den har haft held med jagten. Måske er der blodspor i sneen. For alle dyr er vinteren en kamp for at overleve.

I Sandflugtsplantagen kan du støde på et mejsetog. Det er flokke af småfugle, der har slået sig sammen for at finde føde og hjælpe hinanden med at holde udkig efter rovfugle. I et mejsetog kan der bl.a. være musvitter, blåmejser, sortmejser og træløbere.

Havørnen kommer af og til forbi ved vintertide. Du kan være heldig at se den fra stranden ved Korshage eller Skansehage. Du kan også spænde langrendsskiene på og løbe en tur langs Redningsvejen, hvor du kan høre havet brøle og mærke naturens kræfter, hvis vinden står på.

Rævene har rolletid – det vil sige parringstid. Og du kan være heldig en aften i januar-februar at høre rævens parringskald. Det er en skinger gøen ”wow-wow-wow-woooow”. Det er hannen og hunnen, der kalder på hinanden, og man har fundet ud af, at hvert kald er unikt, så rævene kan genkende hinanden på lang afstand.