Året rundt i Blokhus Klitplantage

Forår

Dagene er ved at blive længere og lyset ved at indfinde sig. Tag ud til Gateway-pladsen og gå, løb eller cykl dig en tur efter arbejde.

Tag cyklen – eller trav på gå-ben – ad Brændevinsstien ned til de to små søer, Søndre Sø og Nørre Sø. Mens Søndre Sø er nærmest groet til, kan du sætte dig på en bænk ved Nørre Sø, nyde søområdet og se over på de bjergfyrklædte klitter i vest. Vælg solnedgangstid og se himlen farves orange over Jammerbugten.

Du kan være heldig at se gøgeurter allerede i maj. Flere arter blomstrer allerede nu blandt andet plettet gøgeurt. Blomsten er fredet, så pluk den ikke – men nyd gerne synet.

Sommer

Gå på opdagelse i plantagen og se, hvad du kan finde. Det myldrer nu både planter og dyr. Måske er du heldig at finde den lille fine plante linnaea, som er opkaldt efter den svenske botaniker Carl von Linné, der navngav den i 1700-tallet. Den har små fine lyserøde klokkeblomster med en fin og delikat duft. Bliver du i plantagen til sen aften, kan du være heldig at høre – og se - natravnen. Den kaldes også ’knallertfuglen’, fordi den lyd minder lidt om en knallert i det fjerne.

Sommeraftner kan med god grund nydes på Gatewaypladsen med snobrødsbagning over bålet og fællessang under himlen. Bliver det skønnere?

Selvom det i august stadig er lyst om aftenen og de tidlige morgentimer, og du måske stadig føler, at det er sommer, så er det nu, du skal ud for at opleve årstidernes skiften. Himlen bliver klarere og luften mere ren og frisk, samtidig med at farverne på løv og skovbund skifter.

Efterår

Allerede i begyndelsen af september begynder plantagens egern at samle til huse. Hvis du går en stille tur, vil du med stor sandsynlighed kunne opleve egern, der springer rundt i træer og nøddebuske og bærer nødder og frø med. De gemmer deres forråd i huller i træerne, ved indhak ved træernes rod og andre steder, hvor det kan ligge i fred for tyve. September er også måneden, hvor flere organisationer står bag "Naturens Dag".

Læs mere på Danmarks Naturfredningsforening

Både september og oktober er gode tidspunkter for at finde svampe. I Blokhus Klitplantage skal du lidt væk fra stierne for at få størst chance for at finde dejlige spisesvampe, blandt andet Carl-Johan.

I november sidder mange bær stadig på buske og træer. For eksempel rønnebær, de sidste brombær eller måske tyttebær. Det er nu, du skal ud og samle de sidste, inden frosten tager dem. Dog kan du med fordel vente på, at slåen får lidt frost, inden du bruger dem til en bjesk. Man siger, at frosten tager det bitre af bærrene og gør dem blidere i smagen.

Vinter

I december er der kogler i skovbunden, som du gerne må samle og tage med hjem til juledekorationerne. Og finder du lidt gran, som ligger på jorden efter efterårets beskæringer, må du også gerne samle det. Dog ikke fra de bevoksninger, der er etableret til pyntegrønt.

Læs mere om, hvad du må samle i statsskovene

Der er ræve i Blokhus Klitplantage. Og i januar – og i februar – søger hannen en mage. Derfor kan du være heldig at høre hans lidt uhyggelige og hæse bjæffen.

I februar kan du gå en tur i sneen en tidlig morgen og lede efter grævlingens fodspor. Indimellem er den ude her sidst på vinteren for at spejde efter foråret. Ellers er den i hi i sin hule.