Året rundt i Klitplantagerne ved Vandet Sø

Forår

Den første rigtige forårsdag kan bruges omkring et bål i en af de tre klitplantager. Har du en god sovepose, er natten i det fri en smuk oplevelse. Martsviol, kodriver og anemoner lyser op i de frodige områder, især ved skovens boliger.

En fugletur i foråret giver dig et rigtig godt indtryk af fuglenes travle liv. Nu yngler både gråand, krikand, grågås, knopsvane og rørdrum her.

Tag en tur til stranden ved Klitmøller og se surferne suse hen over bølgerne. Er du frisk, kan du springe en tur i vandet og tage årets første dukkert.

Sommer

Kan du lide at fiske, kan du tage hornfisk ved stranden nu. Køb også en pose nye kartofler ved vejen - så er aftensmaden sikret og sommerlykken gjort.

Gå en runde på golfbanen en dejlig sommeraften. Med lune i luften og sving i golfkøllen kan aftenen ikke blive andet end skøn. Tag en rundtur på cykel ad de mange gode skovveje og nyd den lune sommeraften, duften af fyrreskov og kig efter de første bær og svampe.

Mosebølle, de sortblå små bær, som thyboerne kalder blåbær, er klar til at blive plukket. De kan spises direkte af planten, men er også dejlige i desserter eller som marmelade.

Efterår

Der er svampe i klitplantagen nu. Du må gerne tage til eget forbrug. Det er også tid at samle hyldebær til saft og rønnebær til gelé.

Gå en tur til fugletårnet ved Nors Sø og se gæssene trække hen over søen og plantagen på vej til nattesæde i Hanstholm Reservatet.

Tag på ravjagt efter en efterårsstorm, når stormen har rusket godt op i havbunden. Langs Vesterhavskysten er det særligt godt at lede efter det brun-gule rav, som er fossilt harpiks, der er dannet i nåleskovene for 24 til 65 millioner år siden. Vælg gerne en dag med fralandsvind efter en storm, for så vil understrømmen flytte det lette rav ind på stranden.

Vinter

Du kan stadig nå at hente kogler og mos til juledekorationerne. Du må gerne tage til eget forbrug - også af kviste på jorden. Juletræer og pyntegrønt er en salgsvare for skoven og må ikke hugges, klippes eller samles uden særlig aftale.

I perioder med godt snedække præparerer Naturstyrelsen skiløjper i plantagerne. Du kan følge med i hvornår og hvor, du kan løbe på forsiden af www.naturstyrelsen.dk. Løjperne byder på en fin naturoplevelse, som bringer tanken hen på noget, man ellers skal til Norge eller Sverige for at opleve. Nogle år er der også fin is på de store søer, men skøjt kun dig langs kanten, da der kan være våger, og søerne er dybe.

Ved vintertide kan du trave ud i naturen omkring klitplantagerne med kikkert og kaffe og nyde mange spændende fugle. Du kan være heldig at se toppet skallesluger, stor skallesluger, troldand, hvinand og store flokke af blishøns, mens mange sangsvaner fylder luften med toner i mol.