Året rundt i Svinkløv Klitplantage

Forår

Trav en tur ud på de hedearealer, der forbinder Kollerup og Svinkløv Plantager. Her kan du plukke enebær til madlavning og snaps. Det er de mørke enebær, der er modne. De grønne skal du bare lade sidde på busken.

Forår er det allerbedste tidspunkt til en skøn gåtur i slugten Faldet i Svinkløv Plantages nordøstlige hjørne. Her går du blandt rødel, hyld og ask og kan på en lun dag få fornemmelsen af, at du er i det østlige og mindre barske Danmark. I bunden af Faldet løber en lille bæk, som har skåret sig ned i undergrunden og indimellem kan forsvinde helt i undergrunden i kridtsprækker.

Lige nu pibler det hele frem i skovbunden, og fuglene er godt i gang og kan høres, hvis I går lidt stille rundt.

En cykel-, løbe- eller gåtur netop nu viser dig Svinkløv Plantages største attraktion: varieret natur. På et par kilometer fra Svinkløv Badehotel op gennem plantagen vil du se granplantage, frodige slugter, lyng og revling på åbne arealer og lysegrønne løvtræer i slugterne. Og oveni det hele kan du nyde udsigterne ud over Jammerbugt.

Sommer

Årets første dukkert og en buket af duftende kaprifolier. Det kan blive dagens høst efter et besøg ved Svinkløv.

Sankt Olav, der lagde navn til helligkilden i Svinkløv Plantage, døde den 29. juli. Som andre helligekilder blev også Sankt Olavs kilde i århundrede – fra middelalderen til 1890’erne - besøgt af syge, der håbede på helbredelse. Ifølge folketroen havde kildevandet særlige kræfter især på Sankt Olavs dødsdag 29. juli. Er du med på folketroen, kan du tage en tår fra kilden nu.

Du kan være heldig at finde både skovhindbær og forvildede ribs og solbær ved Slette Å. Gå en tur i august og find lækkerier til den medbragte kaffe. Du kan også være heldig at finde kantareller til aftensmaden nu, hvis du traver ind i plantagen.

Efterår

I Svinkløv Plantage er en af områdets bedste mountainbikestier. 19 km i alt med vilde stigninger og udfordrende fald. Uanset vejrets temperatur får du varmen på cyklen gennem plantagen.

Om efteråret kan skoven vrimle med skovsnepper, som raster her i Svinkløv og Kollerup på deres vej sydover. Du kan også gå en tur på stranden og lede efter rav. Vælg i givet fald gerne en dag efter en storm, da det da er særligt godt at lede efter det brun-gule fossile harpiks, der er dannet i nåleskovene for 24 til 65 millioner år siden. Vælg gerne en dag med fralandsvind efter en storm, for så vil understrømmen flytte det lette rav ind på stranden.

Ved Søbakke i den nordligste del af Kollerup Plantage kan du gå på opdagelse i forhistorien. Du kan se to forholdsvis bevarede jættestuer, som løfter sig ud af terrænet. Man mener, at der er en ret stor sandsynlighed for, at der også findes andre lignende fortidsminder begravet under sandet. Forestil dig, at dine forfædre tilbage fra bondestenalderen i 3500 før Kristus levede her.

Vinter

Naturen er smuk i frost. Du må gerne plukke lidt til af det smukke med hjem til juledekorationerne nu. Kogler i skovbunden i Svinkløv og Kollerup Plantager må du tage, og finder du lidt gran, som ligger i skovbunden, må du også gerne samle det.

Læs mere om, hvad du må samle i statsskovene

Tag din hund – eller lån naboens - med i hundeskoven i Kollerup Plantage og trav julesulet af. Her kan hunden drøne frit omkring i et indhegnet skovområde. Du kan også tage hunden i snor og gå en tur langs Slette Å i Svinkløv Plantage og måske opleve vandstæren, der holder til her om vinteren.

En tur ud i februars sne er det perfekte sporfindingsvejr. Kig både på fodspor efter dyr og fugle og kig efter afgnavede kogler og ekskrementer. Måske kan I ud fra sporene bestemme, hvem der har været i plantagen før jer.

Læs mere om dyrespor