Aktiviteter i Almindingen

Vandreruter

I Almindingen finder du mange markerede vandreruter. Ruterne er markeret med farvede pile på pæle og med farvede prikker og pile malet på træer og sten. Alle ruterne er indtegnede på et kort i Naturstyrelsens vandretursfolder for Almindingen. Turene er fra 2,5 til 12 kilometer lange. De fleste ruter egner sig dårligt til barnevogne og slet ikke til kørestolsbrugere eller dårligt gående. Ved Ekkodalen finder du dog Ekkodalsstien, som kan benyttes med barnevogn/klapvogn og af nogle bevægelseshæmmede. Barnevogne og kørestolsbrugere kan også komme omkring i skoven på skovvejene, som kan findes i vandretursfolderen. Kortet i folderen kan også bruges til at tilrettelægge egne ruter. Bemærk, at den vestlige halvdel af Almindingen er meget kuperet.

Hent vandretursfolder

Løb

Almindingen byder på smukke og udfordrende løbemuligheder for løbere på alle niveauer. Overordnet set er terrænet meget kuperet i den vestlige del af Almindingen og mindre kuperet i den østlige del. Brug eventuelt miniguiden til at planlægge løbeturen.

”Almindingsruten” er en løberute, som er markeret med vejsten i skoven. Løberuten på 8 km går gennem kuperet terræn og passerer flere seværdigheder i området – herunder Lilleborg, Rømersminde, udsigten fra Loklippen og ikke mindst Bornholms højeste punkt ved Rytterknægten og Kongemindet. Se nærmere under afsnittet seværdigheder. Ruten starter og slutter mellem Lilleborg og Græssøen.

Cykling

Tre af det danske cykelrutenets ruter går gennem skoven: Rute 22 Robbedale-, Almindingen-Aarsdale, rute 25 Melsted-Almindingen-Aakirkeby og Rute 26 Slotslyngen-Almindingen.

Der må cykles på menneskeskabte stier og veje som fremstår egnede til en almindelig cykel.

Destination Bornholm har en omfattende cykelportal, hvor du blandt andet kan finde kort og rutebeskrivelser

Find kort og rutebeskrivelser hos Destination Bornholm

 

Mountainbike

Ved Rytterknægten starter et stort netværk af mountainbikespor i sværhedsgraderne let øvet til ekspert. Udover mange kortere spor omkring Rytterknægten er der også et længere forbindelsesspor til kommuneskoven Vestermarie Plantage, hvor der også er et netværk af kortere spor. Spornetværkets fokus er på sjove og udfordrende nedkørsler, og derfor deler mange af nedkørslerne samme opkørsel. Kører man alle sporene i Almindingen og Vestermarie Plantage får man en sammenlagt tur på omkring 40 km.

Hent folder med kort over MTB-ruterne

Uden for de officielle mountainbikespor gælder naturbeskyttelseslovens adgangsbestemmelser. Det vil sige, at der kun må cykles på menneskeskabte veje og stier, som fremstår egnede til en almindelig cykel. Det er heller ikke tilladt at cykle på fortidsminder som Gamleborg og Lilleborg eller på stierne på Ekkodalens skrænter.

Ridning

Ridning er tilladt i Almindingen. Man må ride i skridt, trav og tølt på asfalterede veje, stenlagte veje og grusveje, der er bredere end 2,5 meter. Der må også rides i skovbunden, herunder på trampestier – dog ikke i områder med nye planter og unge træer. Der må ikke rides på borge, gravhøje og andre fortidsminder eller skovens marker, indhegninger og lignende. Der må heller ikke rides, hvor der er skilte med ridning forbudt.

Vinteraktiviteter

Når der er sne nok, kan man kælke på kælkebakken ved Jomfrubjerget ved Christianshøj.
For skiløbere er der en langrendsløjpe med udgangspunkt i Hareløkkerne.

Løjpen drives af Bornholms Skivenner, der jævnligt beskriver sporets tilstand på deres hjemmeside: Bornholms Skivenner

Hundeluftning

Af hensyn til vildtet og andre skovgæster skal hunde være i snor. Dog findes der en friløbshegning / hundeindhegning ved Hareløkkerne, overfor travbanen på Segenvej. Her er det tilladt at slippe hunden løs, forudsat den er under ejerens fulde kontrol. Friløbshegningen er således en mulighed for at lade hunden ”krudte af”, inden den skal med på skovturen i snor.

Se friløbshegningen på Udinaturen

Lystfiskeri

Det er tilladt at fiske i Åsedam, hvis man har gyldigt fisketegn. Medlemmer af Bornholms Sportsfiskerforening med gyldigt fisketegn må også fiske i Åremyr.

Læs mere om lystfiskeri i Bornholms søer

Fugletårne

Der er tre fugletårne i Almindingen. Ved Bastemose, skovens mest artsrige lokalitet, findes et handicapvenligt fugletårn. Desuden er der fugletårn ved Svinemosen og Kærgårds Mose samt et fugleskjul ved Udkæret.

Se fugletårnene på udinaturen:

Tårn ved Bastemose egnet til bevægelseshæmmede
Tårn ved Svinemosen
Tårn ved Kærgårds Mose
Fugleskjul ved Udkæret

Dansk Ornitologisk Forening Bornholm har en folder med forslag til en cykelrute, som fører forbi fugletårnene.

Se folderen På cykel til Almindingens fugletårne

Bålpladser

baalpladser

Bål og anden brug af åben ild må kun finde sted på de officielle bålpladser. Der er bålpladser ved Klippely i Ekkodalen, Hareløkkerne naturlegeplads, Åremyr, Jomfrubjerget og ved overnatningspladserne. For overnatningspladser, se neden for.

Overnatning i det fri

Der er mange muligheder for at sove på primitive overnatningssteder i Almindingen.

De primitive overnatningssteder er beregnet til overnatning i naturen med telt eller under åben himmel for enkeltpersoner, familier og smågrupper. Teltpladserne består af en markering og en bålplads. Overnatning kan også foregå i et shelter, hvis et sådant er opstillet. En del af shelterpladserne har toilet i nærheden. Vær opmærksom på, at nogle af pladserne kan reserveres.

Læs mere om overnatning i det fri og find overnatningspladser på Udinaturen.dk

Der er fri teltning i det nordlige Almindingen mellem Bolsterbjergvej og Åsedamsvej. Læs mere om fri teltning.

Naturlegepladsen

Ved Hareløkkerne findes både en naturlegeplads med legeredskaber i træ og en oplevelsestur, der hedder Musestien, hvor børnene lærer og leger ved at hjælpe Muse-Mark hjem.
Naturlegepladsen er for børn fra kravlealderen og opefter. For de små findes en ”kravlegård” med flisbund og et mudderkøkken. For de lidt større en balancebane og klatrestativet ”Lindormen”. Dertil musikområde, åben plæne, gynger, og to bål- og picnic områder: Bål-tipien og bål-hytten.
Bag legepladsen ligger Musestien, en sti med flotte figurer i træ, som er egnet for børn fra 3 år og opefter i følge med voksne. Til hver af stiens figurer knytter sig en fortælling om Muse-Mark, som kan opleves på smartphone. Stiens installationer kan også opleves og leges med uden en smartphone og Muse-Marks historie.

Se naturlegepladsen på Udinaturen

Familieskovtur

familieskovtur

Skoven er fuld af fine steder at tage hen med børn . Steder der inspirerer til leg og til at gå på eventyr, og hvor der er god mulighed for at sætte sig med skovturstæppet og madkurven. For eksempel: Rokkestenen, Lilleborg, Arboretet og Åremyr, hvor et medbragt fiskenet og en spand kan give mange timers lærerig underholdning.

Travbanen

Bornholms Brand Park afholder travløb i sommerhalvåret.

Se mere på travbanens hjemmeside

Badning

Det er tilladt at bade i skovens søer, men vær opmærksom på, at mange af dem indeholder igler, herunder lægeigler.

Guidede ture og arrangementer

Der er mange forskellige muligheder for at opleve Almindingen på vandreture med guide, arrangementer med naturvejleder, hestevognskørsel og andet. Information  findes bedst i publikationen ”Denne Uges Bornholm," eller på Bornholm.info.