Planter
Du kan både se orkideer og finde blåbær. Spise dig mæt i skovhindbær eller se de kødædende planter soldug og vibefedt fange sine uheldige ofre.
Bidstrupskovene var fra begyndelsen en samling af mindre skove i det midtsjællandske højland, men i dag udgør skovene takket være den seneste erhvervelse af den hidtil privatejede Helvigstrup Skov en stor sammenhængende offentlig skov. Skoven ligger højt, 50 – 110 meter over havet , med Sjællands højeste punkt, Gyldenløves Høj på 126 meter over havet, lige uden for skoven i Skjoldnæsholm. Bidstrupskovene er gamle skove med en varierede naturtyper som blandt andet skovenge og skovmoser. Desuden har skoven en lang historie – flere områder har altid været skovebevoksede, og det er afgørende for trivslen af forskellige arter. Netop derfor er væsentlige dele af Bidstrupskovene udpeget til urørt skov.
Det er gammelt skovområde, og jordbunden er meget varieret med både stiv lerjord, rent sand og en gruset blanding med mange store sten. Det giver fine vækstbetingelser for træer, og Bidstrup Skovene er da også dækket af en blanding af løvtræer med bøg som den dominerende art. Men der er også eg, ask, elm, ahorn, kirsebær m.m, og der er i tidens løb plantet en del gran i skoven. Planen er fremover at lade skoven udvikle sig selv mod en blandingsskov med løvtræer og færre nåletræer. Skoven er udpeget til Natura2000-område, hvilket betyder, at man netop skal beskytte bøgeblandingsskoven.