Fuglene
Det er især fuglene på Fanø, som er værd at lægge mærke til. Millioner af trækfugle passerer øen forår og efterår. Flest ande- og vadefugle, men også mange rovfugle og spurvefugle trækker over Fanø. Det bedste sted at observere trækfugle er Hønen syd for Sønderho. Under højvande samles fuglene øst for Sønderho, hvor man ikke må gå ud, så medbring en god kikkert.
På heden ved Albue bugt ses der arter som blå kærhøg, fjeldvåge, dværgfalk, hjejle, mosehornugle og stor tornskade.
Blandt de ynglende vadefugle på Fanø ses strandskade, vibe, rødben og stor regnspove.
Hvidbrystet præstekrave har Danmark som den nordligste yngleplads, og de yngler kun i Vadehavet. Den sandfarvede fugl er ca. 16 cm lang og kan kendes på sorte ben og en sort plet på siden af brystet. De foretrækker at bygge redde i de lave klitter og kortgræssede enge på Fanø og Rømø.
Læs mere om hvidbrystet præstekrave i Miljøstyrelsens artsleksikon
Dværgternen er ca. 24 cm lang og verdens mindste terne - kun halvt så stor som havternen. Den kan kendes på den hvide pande og et gult næb med sort spids. Dværgternen er i antal gået tilbage i Danmark, og de fleste af dem yngler i Vadehavsområdet på Fanø og Rømø, hvor de bygger reder i kolonier på stranden.
Læs mere om dværgterner i artsleksikonet
Stor regnspove kaldes også for storspove. På størrelse med en krage er den Danmarks største vadefugl, og den kan genkendes på sit lange, krumme næb, der hurtigt kan finde en sandorm og hive den op i hel tilstand. Om foråret i morgentimerne spreder den sine melodiske fløjt over hede, enge og klitter. Den bygger sin rede direkte på jorden i hedeområderne og gerne nær enge og græsmarker.
Læs mere om stor regnspove i artsleksikonet
Natravne trives på klitheden, hvor den lægger sine æg på jorden. Fuglen har gråbrun fjerdragt og er på størrelse med en solsort. I yngletiden maj-juni kan du høre hannens snurrende sang og klappe-lyde, når hannen slår vingerne sammen i flugten. Du kan lokke natravnen til ved at efterligne lyden ved at klappe i hænderne. Som navnet antyder, er natravnen kun aktiv om natten. I gamle dage kaldte man fuglen for gedemalker, fordi man troede, at den brugte sit store næb til at malke gederne om natten.
Læs mere om natravn i Miljøstyrelsens artsleksikon
Ryler - både den almindelige og den islandske - er en af Vadehavets langdistance-flyvere. Den islandske ryle, som - trods navnet - yngler i Sibirien og Grønland, flyver til de vesteuropæiske kyster, mens den almindelige ryle tager hele turen til Vestafrika. Når de lander i Vadehavet i april, maj og juni har de tæret så meget på vægten, at den skal fordobles, før de kan fortsætte nordpå til Sibirien og Grønland. Allerede i slutningen af juli og august er de på retur til varmere himmelstsrøg.
Læs mere om almindelig ryle og islandsk ryle i artsleksikonet
Lille kobbersneppe flyver ofte 4000 km nonstop i løbet af 2½ døgn på deres rejse fra Vestafrika til Vadehavet, hvor der skal tankes brændstof. Brændstoffet består af børsteorme, muslinger og andre bunddyr, der igen giver lidt fedt under fjerene til den sidste del af rejsen til Sibirien og det nordlige Skandinavien. De er på vej nordpå i april-maj, og returnerer sydpå i august-september. Lille kobbersneppe er en vadefugl, som kan kendes på et langt, mørkt og let opadbøjet næb, samt en lys kile på ryggen og en tværstribet hale. Hannen i sommerdragt er kobberrød på undersiden, mens hunnen er grålig med stribet bryst.
Læs mere om lille kobbersneppe i artsleksikonet
Strandskader er en af de mest almindelige ynglefugle i Vadehavet, og især på Fanøs strandenge er det let at få øje på den sort-hvide kragefugl, der trods navnet ikke er i familie med skader. Strandskaden lever af orme fra enge og marker i yngletiden, men resten af året står der muslinger på menuen, som den åbner ved at hamre dem i stykker med næbbet. Den kan spise 300 muslinger om dagen.
Læs mere om strandskader i Miljøstyrelsens artsleksikon
Rødben er et af de mest udbredte vadefugle i vadehavsområdet, og den ses året rundt på hele Fanø. Den gråbrune fugl kan kendes på sit rød-sorte næb og helt røde ben. Og med en hvid kile på ryggen og hvide vingebagkanter er den også let at få øje på, når den flyver.
Læs mere om rødben i Miljøstyrelsens artsleksikon
Masser af mere sjældne fugle observeres jævnligt på øen. Så tag kikkerten med og spot en havørn, en sandterne eller en helt tredje art på besøg på Fanø.