Oplevelser på Fanø

Hent pdf-kort over seværdigheder

1. Nordby

Nordby er selvfølgelig ikke en del af Naturstyrelsens områder. Men alle sejler hertil fra Esbjerg, og det er en god idé at se sig lidt om i byen, som er et af Danmarks bedst bevarede skippermiljøer, og samtidig den mest hyggelige by inden for Nationalpark Vadehavet.

Nordby er et virvar af smalle gader, som slynger sig mellem de gamle huse, der ofte er bygget i en øst-vestvendt retning. Mange huse er malet i gule eller røde pastelfarver. Nogle med stråtag, andre med rødt tegl. Nogle med hvide plankeværk og flagstang til gaden, mens andre har smækket gavlen helt op til gaden.

Den brostensbelagte Hovedgaden har gode specialforretninger som fx Slagter Christiansen, hvor det bugner med delikatesser. Og så er der ikke så få gode gallerier, glaspusteri, caféer mm.

Kig forbi Fanø Turistbureau (skolevej 5) for at få kort, brochurer, oplysninger om begivenheder og svar på dine spørgsmål.

Se mere på vadehavskysten.dk 

2. Kikkebjerg Plantage


En lille hemmelighed kendt af folk i Nordby hedder Kikkebjerg Plantage. Her er der ikke mange turister, som finder hen, selv om den afmærkede løbesti kommer igennem et meget varieret landskab, der veksler mellem skov og åbne lyngarealer og udsigt til den store græseng, Grønningen, på Fanøs nordende.

Start ved et af Fanøs højeste udsigtspunkter, den 17 meter høje Kikkebjerg (for enden af Kikkebjergvej), hvorfra hele den nordlige del af Fanø kan ses. På toppen er der et lille hus, der blev brugt af lodserne til at holde øje med indsejlingen gennem Grådyb. Fremmede skibe på vej til Hjerting eller Nordby Havn blev spottet fra Kikkebjerg, og lodsen sejlet ud for at tilbyde hjælp til at navigere gennem stærk strøm og sandbanker. Mod betaling, selvfølgelig. Dengang var Nordby den store havneby, og der var ikke noget, der hed Esbjerg. Men da Esbjerg byggede sin havn i 1868, var det slut. I 1883 lukkede lodshuset og blev senere holdt ved lige af kommunen af historiske årsager. Det blæste omkuld i 1999, og det lille lodshus er altså en rekonstruktion fra 2001.

Følg den afmærkede gule løbesti (det er tilladt at gå) nordpå på en knap 2 km lang rundtur gennem Kikkebjerg Plantage. På turen er der udsigt til vindmølleparken og den 3 km² store strandeng, Grønningen, der blev brugt som fælles græsningsområde for Nordby. Her drives der stadig får ud. 

Vær også opmærksom på muligheden for et lille sidespring til et stort bunkeranlæg, Fanø Nord flakbatteri, der ligger lidt øst for Kikkebjerg Plantage. Her opsatte tyskerne store luftværnskanoner som en del af Atlantvolden.

3. Picnic i Skovhaven


Skovhaven i Torp Plantage er en lille idyllisk plet, der ligger i læ for vestenvinden bag klitterne. Perfekt sted for en picnic. Der er opstillet borde og bænke omkring en lille skovsø, og der er også bålplads.

Stier gennem skovhaven snor sig forbi en meget blandet skov, og der er opsat skilte med artsnavne som østrigsk fyr, bjergfyr og hvidtjørn ved en snes forskellige træsorter.

Blandt de lokale er Skovhaven også kendt som boghandler Hansens plantage, fordi han i 1930'erne anlagde et sø- og kanalanlæg med gangbroer, som fik lov at forblive urørt, mens sommerhuse efterhånden omsluttede hele skoven. 

4. Fanøs sandkasse vokser - bilfri strand

Fanøs nordligste sandbanke - kaldet Søren Jessens Sand - er vokset helt vildt de seneste 40 år. Det er ikke længere en halvø, som det ses på mange kort, men en udposning på Fanø nord for Fanø Bad. Alle er velkomne til at lege i Fanøs nye sandkasse - undtagen biler. Og skulle du få øje på et kæmpe skib, der som en flyvende hollænder svæver hen over sandet, så er det Englandsbåden Sirena Seaways, der skaber det flotte synsbedrag. Hele turen ud til Grådyb og tilbage igen er en 6 km lang gåtur, og med lidt held ser du de sjældne dværgterner, som fisker i vandkanten.

5. Paradisdalen og Gåsehullerne

Paradisdalen slynger sig mellem klitrækkerne fra sommerhus-området ved Rindby direkte ud i den vilde natur med moser og søer med rørsump, der kaldes for Gåsehullerne. Det er lidt af et paradis for gæs og ænder at snadre rundt i Gåsehullerne, der har tiltrukket mange arter af andefugle: grågæs, krikænder, atlingænder, gravænder, skeænder m.fl. De seneste år er Gåsehullerne groet mere til, og det har givet besøg af knopsvaner, gråstrubet lappedykker, skægmejser og græshoppesangere.

Gul vandrerute fra p-pladsen går gennem Paradisdalen og hele vejen rundt om Gåsehullerne gennem et åbent og bakket landskab. 

6. Pælebjerg - Fanøs højeste punkt


En af Fanøs dejligste vandreture fører til øens højeste punkt, Pælebjerg (21 m.), hvorfra der er en fantastisk udsigt over havet, Fanø Plantage med små kær og et bølgende hedelandskab. Bjerget ligger tilmed ved siden af en lille sø, Pælebjergsøen, med åkander og guldfisk (sølvkarusse). Ja, du læste rigtig. Måske er der nogen, som meget upassende har tømt sit akvarium ned i den lille skovsø, og guldfiskene har vist sig ganske levedygtige. Børnene elsker de små skinnende fisk i den idylliske skovsø - en lille overraskelse blandt mere naturlige arter som guldsmedenymfer, rygsvømmere, vandkalve og skorpionstæger.

Cykel eller kør ad Mågekolonivej, som er en betonvej anlagt af tyskerne under 2. verdenskrig. Fra p-pladsen P4, fører gul og rød sti gennem et landskab af vindskæve fyrtræer og lynghede til Pælebjerg, hvis top er afgrænset af et rødt plankeværk. Fra Pælebjergsøen er det værd at fortsætte rundturen på en smallere sti tilbage mod p-pladsen. Her kommer man ud i det åbne hedelandskab med bølgende klitter og små vandhuller. Hvis du vil opleve mere af det åbne landskab, så følg gul sti på en i alt 4 km lang rundtur til Skovlegepladsen og tilbage ad den smalle betonvej til p-pladsen.

7. Skovlegeplads med eventyr


Eventyrligt godt sted for familier med børn op til 12-14 års alderen. Mens forældre dækker op til picnic, griller eller laver snobrød og bål, så er der fri leg for børn i gynger og klatreredskaber med edderkoppespind, pyramider og ruser. I Eventyrskoven kan man se figurer af Fyrtøjet, Prinsessen på ærten, Den lille havfrue og mange andre historier, der fantasifuldt er skåret ud i egetræ af Julius Urbanavicius fra Litauen. Han har brugt mange sommerferier sammen med sin kone på Fanø. Skovlegepladsen har også et lille fortælle-hjørne, hvor børn eller forældre kan starte med "Der var en gang..." og slutte med: "De levede lykkeligt til deres dages ende".

Super for forældre er det også, at der ingen trafik er i nærheden. Skovlegepladsen ligger vitterligt i Fanø Plantage på grænsen til hede og ikke langt fra stranden. Kun en smal betonvej - Mågekolonivej - bygget af tyskerne under 2. verdenskrig ender ved Skovlegepladsen. Men man kan også cykle gennem skoven ad Tolvteskiftevej til skovlegepladsen, hvor der er cykelparkering ved stien.

8. Sælsafari til Galgerev


Hundredvis af sæler kan opleves ved lavvande ved Galgerevet syd for Fanø. Et godt tidspunkt er juni og juli, når hunnerne føder unger, men også resten af året er det en stor oplevelse, at se de spættede sæler sole sig på sandbanken.

Tag kun på sælsafari i roligt vejr med god sigtbarhed. Start gåturen ca. 1 time før lavvande.

Læs tidevandskalenderen på vadehavskysten.dk

Parker ved stranden ud for Sønderho, og forvent ca. en halv times gåtur sydpå - gennem vandpytter - mod Galge Dyb. Her vil du normalt opleve 200-700 sæler på sandbanken ca. 100 meter væk på den anden side af Galge Dyb. Medbring en kikkert og et kompas - hvis sigtbarheden pludselig forringes, er det livsvigtigt at gå tilbage mod Fanø, inden højvandet ruller tilbage. En guidet tur med naturvejleder kan også varmt anbefales.

9. Fuglekøjer - kun på Fanø

"Sønderho Gl. Fuglekøje 1866" står der på et træskilt på porten ind til Fanøs flotteste fuglekøje. Og dermed Danmarks flotteste fuglekøje, for Fanø er det eneste sted i hele kongeriget med fuglekøjer.

De fleste kender en hængekøje, men hvad er egentlig en fuglekøje? Fuglekøjer er en snedig måde at fange vildænder på. Man bygger en sekskantet dam på ca. 50 gange 50 m. I hvert af de seks hjørner graves der en bueformet ca. 45 meter lang kanal, som diskret er overdækket med et net og som ender i en ruse. Kanalerne kaldes for fangarme, og de har en jordvold til den ene side og til den anden side skærme af tagrør, hvor køjemesteren kunne skjule sig bag.

En rigtig god udstilling om fuglekøjernes historie kan ses i en udstillingsbygning, der er opført præcis der, hvor køjemesterens gamle skurhus lå. Huset var i så dårlig stand, at det ikke kunne renoveres. I 2006 blev renoveringen af fuglekøjen færdigt, og der blev også opført et udsigtstårn, hvorfra der er en flot udsigt over Vadehavet. Siden 2009 er fuglekøjen blevet brugt til ringmærkning af ænder.

10. Annesdalbjerg med bålplads og shelter

Annesdalbjerg er med sine 21 meters højde endnu et godt udsigtspunkt, men først og fremmest er bjerget et godt udgangspunkt for en skøn vandretur i et varieret landskab. De afmærkede vandrestier går gennem plantage, hede med parabelklitten Hvidbjerg og med udsigt til marskengene i Vadehavet. Samtlige fire fuglekøjer i Danmark er inden for gåafstand. 

Albue Fuglekøje ligger lige ved parkeringspladsen ved Annesdalbjerg, og den er åben for publikum i højsæsonen ti., to. og fr. 13.30-17. Fuglekøjen blev anlagt i 1880, og drives nu af Fanø Jagtforening, der fodrer en bestand på ca. 300 vilde gråænder. En af fangarmene er restaureret, og man kan se redekasser og en nydelig lille stråtækt hytte kaldet Morten Bo. 

Ved Annesdalbjerg ligger også Naturstyrelsens eneste lejrplads på Fanø. Omkring en stor bålplads er der tre store shelters med rigelig plads til et par skoleklasser.