1. Nordby

Nordby er selvfølgelig ikke en del af Naturstyrelsens områder. Men alle sejler hertil fra Esbjerg, og det er en god idé at se sig lidt om i byen, som er et af Danmarks bedst bevarede skippermiljøer, og samtidig den mest hyggelige by inden for Nationalpark Vadehavet.
Nordby er et virvar af smalle gader, som slynger sig mellem de gamle huse, der ofte er bygget i en øst-vestvendt retning. Mange huse er malet i gule eller røde pastelfarver. Nogle med stråtag, andre med rødt tegl. Nogle med hvide plankeværk og flagstang til gaden, mens andre har smækket gavlen helt op til gaden.
Den brostensbelagte Hovedgaden har gode specialforretninger som fx Slagter Christiansen, hvor det bugner med delikatesser. Og så er der ikke så få gode gallerier, glaspusteri, caféer mm.
Kig forbi Fanø Turistbureau (skolevej 5) for at få kort, brochurer, oplysninger om begivenheder og svar på dine spørgsmål.
Se mere på vadehavskysten.dk
2. Kikkebjerg Plantage
En lille hemmelighed kendt af folk i Nordby hedder Kikkebjerg Plantage. Her er der ikke mange turister, som finder hen, selv om den afmærkede løbesti kommer igennem et meget varieret landskab, der veksler mellem skov og åbne lyngarealer og udsigt til den store græseng, Grønningen, på Fanøs nordende.
Start ved et af Fanøs højeste udsigtspunkter, den 17 meter høje Kikkebjerg (for enden af Kikkebjergvej), hvorfra hele den nordlige del af Fanø kan ses. På toppen er der et lille hus, der blev brugt af lodserne til at holde øje med indsejlingen gennem Grådyb. Fremmede skibe på vej til Hjerting eller Nordby Havn blev spottet fra Kikkebjerg, og lodsen sejlet ud for at tilbyde hjælp til at navigere gennem stærk strøm og sandbanker. Mod betaling, selvfølgelig. Dengang var Nordby den store havneby, og der var ikke noget, der hed Esbjerg. Men da Esbjerg byggede sin havn i 1868, var det slut. I 1883 lukkede lodshuset og blev senere holdt ved lige af kommunen af historiske årsager. Det blæste omkuld i 1999, og det lille lodshus er altså en rekonstruktion fra 2001.
Følg den afmærkede gule løbesti (det er tilladt at gå) nordpå på en knap 2 km lang rundtur gennem Kikkebjerg Plantage. På turen er der udsigt til vindmølleparken og den 3 km² store strandeng, Grønningen, der blev brugt som fælles græsningsområde for Nordby. Her drives der stadig får ud.
Vær også opmærksom på muligheden for et lille sidespring til et stort bunkeranlæg, Fanø Nord flakbatteri, der ligger lidt øst for Kikkebjerg Plantage. Her opsatte tyskerne store luftværnskanoner som en del af Atlantvolden.
3. Picnic i Skovhaven
Skovhaven i Torp Plantage er en lille idyllisk plet, der ligger i læ for vestenvinden bag klitterne. Perfekt sted for en picnic. Der er opstillet borde og bænke omkring en lille skovsø, og der er også bålplads.
Stier gennem skovhaven snor sig forbi en meget blandet skov, og der er opsat skilte med artsnavne som østrigsk fyr, bjergfyr og hvidtjørn ved en snes forskellige træsorter.
Blandt de lokale er Skovhaven også kendt som boghandler Hansens plantage, fordi han i 1930'erne anlagde et sø- og kanalanlæg med gangbroer, som fik lov at forblive urørt, mens sommerhuse efterhånden omsluttede hele skoven.
4. Fanøs sandkasse vokser - bilfri strand

Fanøs nordligste sandbanke - kaldet Søren Jessens Sand - er vokset helt vildt de seneste 40 år. Det er ikke længere en halvø, som det ses på mange kort, men en udposning på Fanø nord for Fanø Bad. Alle er velkomne til at lege i Fanøs nye sandkasse - undtagen biler. Og skulle du få øje på et kæmpe skib, der som en flyvende hollænder svæver hen over sandet, så er det Englandsbåden Sirena Seaways, der skaber det flotte synsbedrag. Hele turen ud til Grådyb og tilbage igen er en 6 km lang gåtur, og med lidt held ser du de sjældne dværgterner, som fisker i vandkanten.
5. Paradisdalen og Gåsehullerne

Paradisdalen slynger sig mellem klitrækkerne fra sommerhus-området ved Rindby direkte ud i den vilde natur med moser og søer med rørsump, der kaldes for Gåsehullerne. Det er lidt af et paradis for gæs og ænder at snadre rundt i Gåsehullerne, der har tiltrukket mange arter af andefugle: grågæs, krikænder, atlingænder, gravænder, skeænder m.fl. De seneste år er Gåsehullerne groet mere til, og det har givet besøg af knopsvaner, gråstrubet lappedykker, skægmejser og græshoppesangere.
Gul vandrerute fra p-pladsen går gennem Paradisdalen og hele vejen rundt om Gåsehullerne gennem et åbent og bakket landskab.