1. Virketvoldene

Gennem den vestlige del af Hannenov Skov slynger sig et mægtigt voldanlæg kaldet Virket eller ”Falsters Virke”. Anlægget er en forsvarsvold og opført i yngre jernalder (400-800 e.Kr.). Den halvcirkelformede vold indhegner et område på ca. 1 km2 og er ét af de største voldanlæg fra Danmarks oldtid. Volden begynder ved Lyngbroen over Tingsted Å. Den bliver først rigtigt synlig ved Virketvej ved Tresnippen. På de første 600 m løber den som en enkeltvold. Ved Lille Linie bliver den dobbelt. Fremme ved Slentevej har den tre volde og er næsten 40 m bred. Flere steder langs volden er der anlæg, som kan have været forpladser eller bastioner.
Volden har formentlig fungeret som en tilflugtsborg. Her kunne folk søge i dækning, hvis fjenden nærmede sig. De mange gravhøje i området og rige fund som guldhalsringen fra Borremosen tyder på, at samfundet her har været rigt på den tid.
Takket være Saxo ved vi, at Virket også har været brugt i middelalderen. I sin krønike om danernes bedrifter skriver han: ”Falstringerne modstod en belejring ved Falsters Fælles Virke i 1158.” Belejrerne var de slaviske vendere, som boede langs Østersøens sydlige kyster. I 1931 opstillede Lolland-Falsters Historiske Samfund en mindesten for begivenheden.
I mange år var Virket skjult af træer. I dag er voldene frilagt og opvækst holdes nede ved hjælp af får eller maskiner. Voldanlægget er i 2014 blevet forsynet med nye gangbroer og skilte.
Læs mere om Virket på historiskatlas.dk
Se video om Virket på youtube.com.