Dyr
Der lever ingen pattedyr på Hirsholmene – med undtagelser af sæler. Derfor består oversigten af dyr af to hovedarter: Fugle og havdyr.
Ynglefugle
Vil du opleve kolonier af rugende kystfugle, er Hirsholmene stedet. Øerne huser nogle af landets største kolonier af splitterne, havterne, fjordterne, hættemåger, sildemåger, sølvmåger, svartbage og tejster. For at beskytte fuglene er øerne EF-fuglebeskyttelsesområde og desuden fredet som reservat. Og for specifikt at beskytte blandt andet splitterne og tejster, regulerer Naturstyrelsen de store svartbage og sølvmåger, som ellers kan overtage pladsen og jage de mindre fugle på porten.
Splitterne
En af landets største kolonier af ynglende splitterner holder til på Hirsholmene. Gennem en årrække svandt kolonien ind, fordi sølvmåger og svartbag havde valgt at slå sig ned i nærheden og gå på jagt blandt splitternene og de hættemåger, som holdt til rundt om splitternekolonien. Men med regulering af de større fugle, har splitternerne fået ro og plads på et deres yndlingssted, Hirsholmene. Fuglene vælger at yngle på ubeboede øer i lav vegetation. Derfor ser du ikke splitternen på Hirsholm. Den holder i stedet til på Græsholm.
Havterne
Når havternene skal vælge yngleplads, leder de efter småøer og holme, hvor der ikke er rovpattedyr, der kan æde æg og unger. Derfor er Hirsholmene et godt sted. Fuglene yngler i kolonier, og reden er tit placeret på den åbne sandstrand eller i sparsom og lav vegetation. Du kan være heldig at se havternerne styrtdykke efter fisk.
Fjordterne
I modsætning til andre terner er fjordternen ikke så sart, når den vælger yngleplads. Den yngler gerne både ved saltvand og ferskvand. Fuglene holder til i lav vegetation på småøer og holme i fjord- og havområder og også gerne ved søer og moser. Ofte slår fjordternerne sig ned midt i havterne- og hættemågekolonier.
Tejst
Flere en halvdelen af landets ynglende tejster, lægger deres æg på Hirsholm. Dermed får Hirsholm hvert forår besøg af næsten 2000 tejster. Den fredede tejst kaldes ofte Kattegats sorte fugl.
