Aktiviteter i Læsø Klitplantage

Kig dig omkring på Gateway Læsø

Gateway Læsø er indgangen til mange aktive naturoplevelser i Læsø Klitplantage. Ordet gateway betyder et slags knudepunkt, der er central for de aktiviteter, området byder på. Gatewayen er stedet, hvor du kan få information, hvorfra du kan finde både cykel- vandre- og rideruter. Du har også ved Gatewayen adgang til toilet, til hundeskov og til plantagens såkaldte sundhedsplads. Du kan parkere bilen her – her er også handicap p-plads.

Læs mere om Gateway Læsø

Styrk din krop på Sundhedspladsen

På Sundhedspladsen ved Gatewayen i Læsø Klitplantage kan du bruge naturen og en række redskaber som et udendørs fitnesscenter. Både mave og ryg, arme og ben og baller kan få en opstramning på de syv træningselementer. Du kan udfordre familien til en dyst eller bare lege dig stærk. Hop fra stub til stub og spring over, hvor gærdet er højst, mens du dufter skovbunden og hører fuglene synge.

Lær om biernes liv i Skovhytten

I Skovhytten, som ligger ved Gatewayen, er der skiftende udstillinger, så du kan blive klogere på naturen. I en del af Skovhytten er der indrettet en udstilling, der fortæller om Læsøs brune bier. Hvis du besøger stedet mellem sidst i juni og frem til oktober, kan du se bierne arbejde bag glas. For på Skovhyttens ydervæg hænger et observationsstade, som i pågældende periode er tæt befolket, og gennem ruden kan du se et mylder af liv. Måske er du heldig at se en dronning, der lægger æg, måske ser du bier, der spræller og danser og på den måde forklarer de andre om gode steder at finde nektar, eller måske ser du arbejderbier, der kommer hjem med pollen.Indimellem holder de lokale biavlere foredrag om bierne og deres lib.

Uden for Skovhytten er der borde og bænke og bålplads med grill, så I kan lave frokost i det fri. Her er også en vandhane med drikkevand, som er åben i sommerhalvåret. 

Vandreture

Læsø Klitplantage består af både løvskov, nåleskov, lynghede, klitter, søer og mose – og da plantagen ligger midt på nordkysten af Læsø, og læner sig op ad Kattegats blå bølger, får du alt, hvad naturhjertet kan begære på et par times travetur. Der er fem afmærkede vandreruter rundt i klitplantagen.  

  1. Den gule rute, som er 5 km, er en meget varieret rute, der går fra p-pladsen ved Horneks Odde ind i landet ad Horneksvejen, rundt om Foldgårdssøen og tilbage mod Kattegat. Det første stykke fører dig gennem lynghede og løvskov, og når du har rundet søen og krydset en mindre mose og er på vej tilbage mod havet, går du gennem nåleskov.
  2. Den blå rute er 4,2 km og går hele vejen rundt om den smukke og artsrige mose Holtemmen i den vestlige del af plantagen. Du kan komme på stien både ved Skovhytten ved Gateway Læsø og ved p-pladsen på Holtemmenvejen. Starter du ved Skovhytten, kommer du først gennem en grantykning, og så følger du den gamle redningsvej, som løber langs den skrænt, der dannede Læsøs kystlinje for 3.000 år siden, da Læsø steg op af havet. Dengang voksede en aflang ø ved kysten sammen med fastlandet. Derved blev der dannet en lagune, som udviklede sig til en sø, fordi grundvandet på Læsø står meget højt. Efterfølgende hævede landet sig yderligere, og det meste af søen er i dag mose.
  3. Der er to røde ruter. En i øst og en i vest. Den vestligste er længst med sine 2,7 km og udgår fra Gateway Læsø. Den østligste er kortest med 1,6 km, udgår fra p-pladsen ved Foldgårdssøen og løber rundt om Foldgårdssøen og mosen.
  4. En ganske kort grøn rute på blot 500 meter går langs med klitheden i Højsande med Læsøs højeste punkt, 44 meter, hvorfra du har en sublim udsigt over lyngheden og til Kattegat. Du skal dog huske, at du skal samme vej tilbage. Og så er turen en kilometer.
  5. Nisseruten, der er afmærket med nissepiktogrammer er en stærkt kuperet rute på 3,6 km. Den går fra Gateway Læsø og gennem et smukt stykke løv- og nåleskov og tværs over Lyngheden.

På friluftsguiden.dk kan du ved at zoome ind på Læsø og klikke på ikonet ’Vandring’ se fem vandreruter på Læsø. Nogle er identiske med ovenstående. Her er også beskrevet vandreruten Læsø Rundt, som er 58 km lang.  

Læs mere på friluftsguiden.dk

Cyklister er velkomne

På alle gruslagte skovveje i Læsø Klitplantage er tohjulede velkomne. En cykelsti løber øst for og parallelt med Storedalsvej. Tag en madpakke med – og en kikkert. Så er dagens energi og underholdning sikret. Husk at tag hensyn til folk på gå-ben. 

Tag på sælsafari – gå-ben eller med Seadog

Rundt om Læsø lever op mod 1.000 spættede sæler, og du kan sagtens være heldig at se nogle af dem. Hvis du traver ud til Horneks Odde med en god kikkert kan du nyde synet af dem, mens de fordriver tiden på de store sten, som ligger i vandet tæt på kysten.

Størst chance for at se sæler har du imidlertid på stenrevet Borfeld nord for Læsø. Her kan du se sæler stort set året rundt. Du kan købe billet til sælsafari med det gode skib Seadog, som sejler både fra Læsø og Frederikshavn. Sælerne er forholdsvis vant til Seadog, og derfor forstyrrer man ikke dyrene, når man kigger på dem fra skibet. Værre er det for sælerne, når småbåde sejler tæt på revet Borfeld for at komme tæt på dem. De kan blive nervøse, når de på den måde bliver forstyrret. Og kommer sejlerne tæt på dem i perioder, hvor ungerne dier, risikerer man direkte at udsætte sælungerne for sygdom, fordi de får for lidt mælk, når de bliver forstyrret.

Læs om alle muligheder, sejltider og priser

Tag en dukkert i havet

Læsøs kyststrækning er 100 km lang. De 25 km er god badestrand. Klitplantagen har Kattegat som nærmeste nabo, og er derfor et af de steder på øen, som lægger op til en dukkert. Storedal for enden af Storedalssvej er en af øens dejligste badestrande. Du kan parkere tæt på stranden, og der er både toilet (også handicaptoilet), grillplads og borde og bænke. Er du ikke til badning, kan du trave en tur og opleve Læsøs gamle kystlinje – stenalderskrænten –, og på den vidtstrakte hede bagved klitten er der mange spændende mosser og laver. Også i Hvide Bakker langs kysten længere mod øst er der badestrand – og i øvrigt de samme faciliteter som ved Storedal-stranden.

Nyd havet, men pas på strøm og revlehuller.

Læs om badesikkerhed her

Trav en tur med hunden – i snor eller uden

Hunde i snor er velkomne i hele Læsø Klitplantage. Hvis du gerne vil undgå snoren og lade din hund boltre sig frit, er der 10 hektar indhegnet hundeskov på vestsiden af Storedalsvej ved Gateway Læsø. Hundeskoven ligger op mod hjørnet af Slettevejen og Storedalsvej. 

På hesteryg – Riderute gennem plantagen

Du kan ride på den 19 km lange riderute gennem Læsø Klitplantage. Ruten begynder i den østlige ende af plantagen ved Badesøen for enden af Stenbrovejen eller i den vestlige ende af plantagen på Linjevej. 

Har du ikke egen hest, kan du flere steder leje en hest, og nogle steder er der også mulighed for at bestille en guidet ridetur.

Det er ikke tilladt at ride i klitterne og på de ruter, som er afmærket til gående eller cyklister.  

Lav mad over åben ild

Der er grill- og bålplads (og rindende vand i sommerhalvåret) flere steder i klitplantagen: Ved Badesøen, ved Gateway-pladsen, ved Horneks Odde, Hvide Bakker og ved Lejrpladsen ved Birkelunden. 

En nat under åben himmel

Du kan trave ind til shelteret ved Badesøen og bare slå soveposen ud. Du kan ikke booke denne primitive overnatningsplads på forhånd, så det er først til mølle-princippet, der gælder her. Hvis du gerne vil være helt sikker på at få et sted at overnatte, kan du booke lejrpladsen ved Birkelunden i den østligste del af plantagen på webbooking. Det kan især være en fordel, hvis I er flere på tur sammen.

Se overnatningspladser på udinaturen.dk  

Foretag booking af Birkelunden

Pluk og spis

Læsø er et af landets allerbedste steder at finde kantareller. I sæsonen fra august til oktober er der rigeligt til alle, som kan glæde sig over panderistede kantareller på et stykke brød. Du må samle til eget forbrug – ikke med salg for øje, og du må kun samle på de statsejede arealer – ikke på private områder. Du kan finde både enebær, porse, mosebøllebær, tranebær, brombær, hyldebær (og -blomster i forsommeren), hyben – og blåmuslinger.

Læs mere om svampe

Fang fisk fra Nordkysten

Langs nordkysten af Læsø er der goder muligheder for at få en havørred eller en hornfisk på krogen. Lystfiskeåret begynder i marts/april, når de første havørreder kan fanges, og du kan fiske helt frem til november, når fiskene på grund af kulden trækker ud på dybere vand.

Søfiskeri i Hornekssøen

Er du mere til ferskvandsfisk, er det tilladt at prøve lykken og fiske i Hornekssøen, som ligger på Horneksvejen næsten ude ved Horneks Odde.