Dyr
Myreløve

Sandede steder på Læsø kan du i tørvejr finde helt cirkelrunde tragte på 3-10 cm. I bunden sidder den barske og sjældne myreløvelarve. Myrer, der mister fodfæstet, når de balancerer på kanten af myreløvens tragt, styrter ned i tragten og kan ikke selv komme op igen. Hvis ikke myren falder ned af sig selv, kan myreløvelarven endda skyde den ned ved at ’knipse’ et sandkorn afsted som et projektil. Surt for myren, men godt for myreløven, der griber fat i myren med kæberne og suger indholdet ud.
Brune bier
Som det eneste sted i Danmark er den brune bi delvis fredet på Læsø. Der er områder på øen, som er forbeholdt netop denne art af bier. Læsø biavlerforening fortæller på foreningens hjemmeside hele historien om den brune bi.

Læs mere om den brune bi
Ensian-blåfugl
Sommerfuglen ensian-blåfugl er en sjælden sommerfugl, der suger nektar af klokkelyng. Den findes – om end ikke i store tal – på Rønnerne på Læsø. Den lægger sine æg på planten klokke-ensian, og larven lever de første par uger i blomstens knop. Derefter falder den ned på jorden, hvor den bliver taget i pleje af en særlig myreart, som tager larven med ned i myreturen og fodrer den vinteren igennem. Som tak for pasningen udskiller larven en sød masse, som myrerne spiser.
Engmyre

På de tørre dele af Rønnerne lever tusindvis af gul engmyrer. Hvis du ikke ved, hvad du skal kigge efter, kan du nemt overse dem, fordi de kan lukke deres tuer næsten helt, så myrerne ikke drukner, når tidevandet af og til oversvømmer strandengene. Og hvis vandet skulle strømme ind over land, kan myrerne tåle det – de kan overleve i alt fem døgn.
Engmyren holder rodlus som husdyr. Lusene spiser saften af planterødderne nede i tuen, og til gengæld for husly får engmyrerne rodlusenes sukkerholdige ekskrementer. Hvis ikke ekskrementerne er nok, kan myrerne dog også finde på at spise lusene.
Du kan smage på en myre, hvis du føler trang til syre. Den smager af lidt af citron.
Spættet sæl
En af Danmarks største bestande af spættet sæl holder til i Kattegat omkring Læsø. Man regner med, at der er op mod 1.000 dyr. De ser fantastisk søde ud, som de stikker hovedet op af vandet eller ligger og nyder det på de store sten langs kysten.
Sæler var i meget gamle dage nyttedyr. Man spiste kødet og brugte skindet til tøj. Det gjaldt også for de første læsøboere i stenalderen. Med tiden blev sælerne i Danmark mere og mere betragtet som skadedyr, der åd fiskernes fangst, og derfor besluttede man at bekæmpe dem. Også staten tog del i kampen mod sæler. Indtil 1927 gav statens såkaldte skydepræmier til folk, der skød en sæl. Det omfattende skyderi bevirkede, at arten gråsæl blev udryddet i Danmark for ca. 100 år siden (den er nu tilbage igen), og at der i 1977 kun var ca. 2.000 spættede sæler tilbage. Siden blev arten totalfredet, og i dag er der masser af sæler i de danske farvande.
Spættet sæl er den mest almindelige sæl i Danmark.
Læs mere om spættet sæl i Miljøstyrelsens artsleksikon
Trane
De store særprægede er sikre gæster på Læsø hvert eneste år og yngler i Kærene. Det ser meget særligt ud, når de danser den sprælske parringsdans med deres lange ben og lange halse. Fra ca. 1850 og 100 år frem var den karakteristiske hedemosefugl forsvundet fra Danmark. Men i 1952 vendte det første ynglende tranepar tilbage.