10. Kongestenen
Ved Isøre Tingvej står Kongestenen til minde om Isøre Havn og Isøre Ting, hvor der ifølge krønikeskriveren Saxo skal have fundet kongevalg sted. Ifølge Saxo var Isøre Danmarks ældste fælles tingsted, og vikingerne havde en havn på stedet, hvorfra de samledes, når de gik i leding – altså på krigstogt.
På stenen kan man læse ”Paa Isøre Ting kaaredes Harald Hen aar 1076 til Danmarks konge og Niels aar 1104”.
Man mener, at hele Rørvig-halvøen på det tidspunkt hed Isøre, og at navnet Rørvig først opstod i 1300-tallet. I mange år har man også ment, at vikingernes havn Isøre lå i Skansehage-bugten, der den dag i dag er en yndet ankerplads for lystsejlere.
Faktum er imidlertid, at man ikke ved, hvor havnen lå. Kun kan man være helt sikker på én ting: at den ikke lå på Skansehage. Årsagen hertil er, at Skansehage slet ikke eksisterede i sin nuværende form dengang. På det tidspunkt var vandstanden højere end i dag, og kystlinjen så helt anderledes ud. Området var karakteriseret af øer og laguner med åbninger flere steder ud til Kattegat. I stedet mener man, at Isøre Havn måske lå ved Langesø Mose ud mod Korshage. Enkelte placerer havnen, hvor vikingerne samledes for at gå i leding – på krigstogt – ved Nakke.