8. Stenrækken
Midt i Nørreskovens fantastiske kulturlandskab, hvor over 50 gravhøje er klemt sammen på under 1 kvadratkilometer, ligger den mystiske Stenrække. Den ligger ud til en af Naturstyrelsens afmærkede ruter og er angivet på foldere og kortborde. Stenrækken er 70 meter lang, næsten snorlige og består af 29 favnstore sten, der går tværs over en næsten udvisket gravhøj. Stenrækken er ikke dateret.
Stenrækken peger ret præcist mod det sted, hvor solen går ned midsommeraften. Er det en tilfældighed? Er rækken et kæmpe fallossymbol (fallosdyrkelse var udbredt i bronzealderens frugtbarhedskult) eller en primitiv kalender - kigger man den modsatte vej, ser man solen stå op over stenrækken på årets korteste dag? Der er rigelig næring til fantasier og til en spændende vandring rundt blandt de mange store bronzealderhøje, der omgiver Stenrækken. Kun 100 meter fra Stenrækken findes f.eks. en perfekt 10 m bred stencirkel med omkring 100 sten. Endelig ligger der en lille stenkreds med 7 store sten i skovens udkant længere mod vest.
Hvis vi placerer Nørreskovens stenanlæg i bronzealderen, så kunne de være kulisser i den soldyrkelse, der prægede bronzealderens religiøse liv. Solvognen, smykker og andre figurer, helleristningerne, utallige skåltegn i tidens sten osv. vidner om solens betydning.