Træerne i Rude Skov
250 år gammel bøg og eg
Urørt skov finder du bl.a. ved Femsølyng i den nordlige ende af skoven. Omkring Maglebjerg og på skrænterne af Højbjerg kan du opleve de ca. 250 år gamle bøge- og egetræer, som den tyske skovekspert Johann von Langen lod plante i 1760’erne. Træerne har nu nået en alder, hvor de er ved at give op. De døde og døende træer, bevokset med store fyrsvampe, giver nyt liv til mange insekter og fugle.
Rødgran erstattes af douglasgran
Træerne i Rude Skov er overvejende løvtræer med mest bøg, mindre eg og hist og her lidt birk. Engang var her også masser af rødgran, men det har typografbillen nu sat en stopper for. Billen lægger sine æg i træernes bark. Mens larverne vokser til, æder de af træet, så vandårerne ødelægges, og træet dør. Flere områder med rødgran er allerede ryddet, og i stedet er der plantet douglasgran, som billen ikke bryder sig om. Spidserne på douglasgranens grene er meget tynde og knækker let i stormvejr. Går du i skoven efter et større blæsevejr, kan du finde kvistene med de bløde nåle på skovvejene.
Læs mere om typografbillen på haveabc.dk
En ægte kastanje
På Kastanievej kan du se det træ, som har givet vejen navn. En ca. 250 år gammel, ægte kastanje er den sidste overlevende fra den forsøgsplantage, som blev sat her på von Langens tid. Træet har tvedelt stamme og furet bark, og kommer du om efteråret, kan du samle dets frugter, som er spiselige. Diget, som gennemskæres af vejen nær træet, har engang beskyttet de nyplantede træer i plantagen.