Planter

Træer ved Flagbakken. Foto: Lars Gundersen

Bjergfyr

Som de fleste klitplantager i Nordjylland blev også Skagen Klitplantage tilplantet med hovedsageligt bjergfyr ved plantagens fødsel i 1800-tallet. Bjergfyr var robust nok til at vokse i sand, til at klare det barske klima mod vest og dermed dæmpe sandflugten. Efter at klitplantagerne skabte den fornødne læ, viste det sig, at nogle af de træarter, som man brugte, - blandt andet bjergfyr – var alt for villige til at sprede deres frø på steder, hvor de var uønskede. Man besluttede derfor at bekæmpe den invasive træart, fordi den havde kræfter nok til at brede sig og omdanne klitområder og heder til skov. Her i Skagen er der dog stadig masser af bjergfyr. Du kan kende dem på, at de har flere stammer, og at de nederste stammer kan hænge så lavt, at de nærmest kroger sig hen ad sandet. Selv de gamle 100-årige af slagsen er forbavsende lave. Vestenvind, det salte havvand og sandet holder træerne nede.

Skovfyr og contortafyr

I hele plantagen finder du skovfyr og den hårdføre contortafyr, som er nogle af de arter, man har plantet i stedet for bjergfyr.

Bævreasp

Langs stien ind mod Den Tilsandede Kirke bævrer bladene dig i møde på bævreaspene. På en strålende solskinsdag i sommerhalvåret vil bladene glitre fra deres sølvgrå bagside, og om efteråret lyser de op med deres intense gule høstfarve.

Andre løvtræer

Du kan finde både eg og birk i Skagen Klitplantage. Men der er ikke vældig mange af dem, og de vokser spredt rundt i hele plantagen.

Slåen og havtorn

Du kan plukke til både likør og marmelade i Skagen Klitplantage. Slåen og havtorn egner sig til begge dele.

Rensdyrlav og mos

Over hele plantagen vil du kunne nyde bløde mosser og laver. Den letgenkendelige rensdyrlav finder du i store partier. Den elsker klitheden og er smuk i sin grålige farve.

Lyng

Lilla lyng giver et fantastisk farvespil på klithedearealerne i Skagen Klitplantage. Lyngen har imidlertid ikke bare til formål at betage de besøgende. Den smukke plante holder godt på sandet.

Klistedmoder og Skagen hullæbe

Hvis du kigger godt efter i klitter og vindbrud (de steder i klitterne, hvor kraftig storm har revet plantedækket op, så overfladen er eroderet), kan du finde klitstedmoder med sin karakteristiske hvid- og blåviolette farve. Og i klitterne må du holde godt øje med den smukke og langstilkede Skagen hullæbe.

Skagenrose

I Skagen Klitplantage vokser en rose, der ikke er en blomst, men et naturfænomen. Gennem mange årtier har man kaldt fænomenet Skagensrose, fordi det netop ligner en rose. Fænomenet dukker op i topskuddene på gråris og krybende pil, når galmyggen lægger sine æg. Der dannes en galle, bladene bliver forkrøblede og bliver som en lille rose. Om foråret og sommeren er ’rosen’ grøn, og om efteråret tørrer fænomenet ind, men har stadig form som en rose. Derfor er den tørrede Skagensrose populær i dekorationer og som souvenir.

Læs mere om arterne i artsleksikonet

Dyrene i Skagen Klitplantage

Lille Korsnøb. Foto: Lars Gundersen

Skagen Klitplantage er et oplagt sted at studere trækfugle og ynglefugle.
Læs mere om dyrene i Skagen Klitplantage