Året rundt i Skagen Klitplantage

Forår

Det særlige lys over Skagen trækker allerede i det tidlige forår tusindvis af mennesker til. Du er også velkommen til at nyde lange traveture langs strandene og på stierne i Skagen Klitplantage i denne første tid med årets første lys. Uanset hvilket energiniveau, du har, kan du finde en passende tur i plantagen.

Både i april og i maj flyver masser af fugle fra deres vinterpladser i syd til ynglepladserne i nord. Mange af dem lægger vejen omkring kysterne ved Skagen for at holde et hvil og vente på opvind og dermed naturens kræfter, så de kan spare lidt på egne kræfter på den lange færd over vandet. Kig godt efter, og du vil kunne se havørne, kongeørne, hvepsevåger, musvåger, røde glenter, traner, vandre- og andre falke.

Skagen Klitplantage er ikke kendt for sine bøgetræer, men det er Byfogedskoven, som ligger inde i selve Skagen by. I maj kan du gå en dejlig forårstur i den ny-udsprungne bøgeskov med hvidt anemonetæppe nederst. Bøgeskoven er i øvrigt landets nordligste. Har du hunden med, kan den her få lov til at løbe uden snor. Det er imidlertid nu rådyrene sætter deres lam, så vær opmærksom på, at den ikke sætter i rend efter lammene, hvis den får færten af dem.

Sommer

Hvis du gerne vil se en voksen myreløve, kan du forsøge dig fra juni og frem til august. De er ikke nemme at få øje på, men de flyver rundt i natten efter føde og tiltrækkes af lys. Så hold en lommelygte frem i mørket, og måske vil du se en. Den kan forveksles med en guldsmed. Myreløven lever foruden i Skagen Klitplantage kun på Læsø og på Bornholm her i landet.

Nogle år er der helt særlige arrangementer i Skagen Klitplantage ved Den Tilsandede Kirke i juli måned. Blandt besøger Verdensballetten stedet og udfolder utrolige præstationer i de meget naturskønne omgivelser.

Er sommeren til det, kan du gå en tur i Skagen Klitplantage og springe i bølgerne først i Kattegat og dernæst i Skagerrak. Du kan nå begge have på en eftermiddag. Efter de friske dukkerter kan du gå en tur og lede efter sæsonens første brombær eller måske de sidste hindbær.

Efterår

I september begynder det så småt at blive mere blæsende i sensommeren. Men da der stadig er lune i luften, kan det være en skøn oplevelse at gå op på et af plantagens højeste punkter og mærke den friske vind mod sit ansigt. Du kan f.eks. vælge den blå eller gule vandrerute, som begge passerer Stokmilen. Fra toppen af milen har du et fantastisk udsyn over både plantagen og Kattegat – og her vil du garanteret kunne mærke den friske luft.

I oktober er der lange rækker af fugletræk på vej mod syd, og du har meget gode chancer for at studere dem i Skagen Klitplantage – både mod øst og vest, fordi de kommer tæt på land. Du kan se både lommer, suler, lomvier og flere forskellige kjover.

I november kan du være heldig at finde Skagensroser. Navnet snyder, for de er ikke blomster, men et fænomen, som du kan finde i træerne gråris og krybende pil. Når galmyggen lægger sine æg i topskuddene, dannes først en galle, og siden forkrøbler bladene, så de får form af roser. Nu om efteråret tørrer ’rosen’ ind og er smuk og særpræget til dekorationer eller som en fin lille souvenir i vindueskarmen. Finder du mange, kan du binde dem i en krans til døren.

Vinter

Hvis der er is på Skøjteløbersøen, kan du tage børnene med ud på skøjter. Hvis isen stadig er for skrøbelig, kan I gå på jagt efter dyrespor i sneen. Nyfalden sne i et tyndt lag er bedst. Prøv om du kan finde ud af hvilke dyr, der har afsat sporene, og følg nogle af dem et stykke for at se, hvor dyrene færdes. I kan også gå på jagt efter de såkaldte ’ædespor’. Ædespor er for eksempel grankogler, som dyr og fugle har gnavet på deres helt særlige måde.

Der er mange gode grunde til at tage på tur i naturen, når skolebørnene holder vinterferie. Frisk luft, motion og samvær med familie og venner er et par af dem. At gå på opdagelse og lære noget om den natur, som omgiver os, er en anden. Du kan blive klogere på dyr og planter og få gode ideer til lege og ture i naturen i Naturstyrelsens idékatalog.

Læs idékataloget

I december strutter laver og mosser til juledekorationerne smukt i frosten. Du må gerne plukke lidt til eget forbrug. Også kogler i skovbunden må du tage, og finder du lidt gran, som ligger på jorden efter efterårets beskæringer, må du også gerne samle det.

Læs mere her om, hvad du må samle i statsskovene