Vandreruter i Svinkløv Plantage
I Svinkløv Plantage er der tre afmærkede vandreture:
Den gule rute på 3,2 km kan du nå fra rastepladsen ved Slette Å. Denne skønne rute tager dig med på besøg til nogle af plantagens allersmukkeste steder: Du kommer blandt andet til Kaprifoliedalen, til Skt. Olavs rislende kilde og til Faldet. Du kan sætte dig undervejs, og du kan nyde den storslåede udsigt fra kystskrænten mod nord.
Den røde rute er 4,3 km lang, og du kan komme til den fra p-pladsen ved Hjortdal Kirke og fra rastepladsen ved Slette Å. Denne vandrerute giver dig helt andre oplevelser end den gule ovenstående: Her får du fornøjelsen af at trave gennem den frodigste og mest varierede del af plantagen, og et godt stykke ad vejen går du langs Slette Å. Når du når til Skovhaven i den sydlige del af plantagen, kan du følge stien rundt på en lille ekstra runde til at forlænge turen med.
Via en længere rød rute på 4,5 km får du både strand og skov. Du kan finde ruten fra p-pladsen på stranden ved det smukke grå Svinkløv Badehotel. Ruten går derfra op til den øverste kant af kystskrænten, videre til Svinklovene og tilbage ad det flade forland langs stranden. Turen med de mange udsigter kan kortes af til halvanden kilometer, hvis du tager trappen ved Svinkløv Camping.
Vandring ad Vestkyststien
Strækningen langs Vestkysten rummer dels en cykelrute (Vestkystruten, nationalrute nr.1), dels en vandresti, Vestkyststien. Ruten går gennem både Kollerup og Svinkløv Plantager.
Har du gode ben, kan du gå eller cykle hele turen fra Rudbøl ved den dansk-tyske grænse til Skagen. Stien er Danmarks ældste nationale. Den er en del af Nordsøruten, som er en af verdens længste cykel-vandreruter.
Vandring ad Hærvejen
Hærvejens etape fra Viborg til Hirtshals følger den nordlige vej gennem Svinkløv og videre mod Slettestrand og Fosdalen. Da Hærvejen følger vandskellet, vil du flere steder komme forbi kilder – blandt andet Skt. Olufs Kilde. Mange af disse kilder blev i middelalderen betragtet som hellige og helbredende og blev derfor besøgt at mange pilgrimme. Flere kilder ligger i nærheden af kirker langs Hærvejen.
Læs mere på haervej.dk
Vandring ad Nordsøstien
Nordsøstien er en international cykel-vandrerute, som går gennem otte lande og fører hele vejen rundt om Nordsøen. Ruten følger her i området Vestkyststien – dog afmærket med egne blå skilte med North Sea Trail-logoer. Hvis du for alvor trænger til en god lang travetur i egne tanker, er det bare at komme af sted. Først om 6.000 km er du tilbage, hvor du begyndte, efter den lange tur rundt om havet gennem Belgien, Holland, Tyskland, Danmark, Sverige, Norge, Skotland og England.
Se også northsea-cycle.com
Vandreture i Kollerup Plantage
Ligesom i Svinkløv Plantage, er der i Kollerup Plantage tre afmærkede vandreruter, som tager besøgende med rundt i de grønne omgivelser.
Den grønne rute på 4 kilometer byder på en lang række oplevelser – foruden naturoplevelserne. De er blandt andet legeredskaber, forskellige former for naturformidling og borde og bænke til kaffen og den medbragte mad. Stien, som udgår fra p-pladsen på Kollerupstrandvej, kaldes af samme årsag en oplevelsessti.
En blå rute i den sydlige del af plantagen er en 4 km lang såkaldt TRIM-rute, anlagt af Naturstyrelsen i samarbejde med motionsklubben Fjerritslev Trimklub. Ruten begynder ved p-pladsen på Kollerupklitvej. Du kan vælge en kort udgave på 1,4 km, eller du kan udvide turen ved at trave ind på oplevelsesstien, som er beskrevet ovenfor. Tager du oplevelsesstien med, kommer du i alt op på 6,4 km.
Den korte gule rute på kun 1, 6 km kan du finde ved parkeringspladsen på Søbakke i den nordlige del af plantagen. Herfra går ruten dels på og dels langs foden af den gamle kystskrænt. Når du traver sydover, kan du se to delvist bevarede jættestuer fra bondestenalderen, som var omkring år 3500 før Kristus.
Hærvejens etape fra Viborg til Hirtshals går gennem den centrale del Kollerup og videre mod Svinkløv.
Gåture med tema
Du kan præsentere familien for et tema for dagens vandretur ved at grave lidt i historien og bogstaveligt trave i forfædrenes fodspor.