Aktiviteter i Svinkløv Plantage

Der er et væld af vandreruter, motionsredskaber, ridestier, handicapsti og en berømmet mountainbikebane tilrettelagt for alle motions- og naturelskere.

Se vandre-, cykel- og rideruter, overnatningsmuligheder, hundeskove m.m. på udinaturen.dk

Vandreruter i Svinkløv Plantage

I Svinkløv Plantage er der tre afmærkede vandreture:

Den gule rute på 3,2 km kan du nå fra rastepladsen ved Slette Å. Denne skønne rute tager dig med på besøg til nogle af plantagens allersmukkeste steder: Du kommer blandt andet til Kaprifoliedalen, til Skt. Olavs rislende kilde og til Faldet. Du kan sætte dig undervejs, og du kan nyde den storslåede udsigt fra kystskrænten mod nord.

Den røde rute er 4,3 km lang, og du kan komme til den fra p-pladsen ved Hjortdal Kirke og fra rastepladsen ved Slette Å. Denne vandrerute giver dig helt andre oplevelser end den gule ovenstående: Her får du fornøjelsen af at trave gennem den frodigste og mest varierede del af plantagen, og et godt stykke ad vejen går du langs Slette Å. Når du når til Skovhaven i den sydlige del af plantagen, kan du følge stien rundt på en lille ekstra runde til at forlænge turen med.

Via en længere rød rute på 4,5 km får du både strand og skov. Du kan finde ruten fra p-pladsen på stranden ved det smukke grå Svinkløv Badehotel. Ruten går derfra op til den øverste kant af kystskrænten, videre til Svinklovene og tilbage ad det flade forland langs stranden. Turen med de mange udsigter kan kortes af til halvanden kilometer, hvis du tager trappen ved Svinkløv Camping.

Vandring ad Vestkyststien

Strækningen langs Vestkysten rummer dels en cykelrute (Vestkystruten, nationalrute nr.1), dels en vandresti, Vestkyststien. Ruten går gennem både Kollerup og Svinkløv Plantager.

Har du gode ben, kan du gå eller cykle hele turen fra Rudbøl ved den dansk-tyske grænse til Skagen. Stien er Danmarks ældste nationale. Den er en del af Nordsøruten, som er en af verdens længste cykel-vandreruter.

Vandring ad Hærvejen

Hærvejens etape fra Viborg til Hirtshals følger den nordlige vej gennem Svinkløv og videre mod Slettestrand og Fosdalen. Da Hærvejen følger vandskellet, vil du flere steder komme forbi kilder – blandt andet Skt. Olufs Kilde. Mange af disse kilder blev i middelalderen betragtet som hellige og helbredende og blev derfor besøgt at mange pilgrimme. Flere kilder ligger i nærheden af kirker langs Hærvejen.

Læs mere på haervej.dk

Vandring ad Nordsøstien

Nordsøstien er en international cykel-vandrerute, som går gennem otte lande og fører hele vejen rundt om Nordsøen. Ruten følger her i området Vestkyststien – dog afmærket med egne blå skilte med North Sea Trail-logoer. Hvis du for alvor trænger til en god lang travetur i egne tanker, er det bare at komme af sted. Først om 6.000 km er du tilbage, hvor du begyndte, efter den lange tur rundt om havet gennem Belgien, Holland, Tyskland, Danmark, Sverige, Norge, Skotland og England.

Se også northsea-cycle.com

Vandreture i Kollerup Plantage

Ligesom i Svinkløv Plantage, er der i Kollerup Plantage tre afmærkede vandreruter, som tager besøgende med rundt i de grønne omgivelser.

Den grønne rute på 4 kilometer byder på en lang række oplevelser – foruden naturoplevelserne. De er blandt andet legeredskaber, forskellige former for naturformidling og borde og bænke til kaffen og den medbragte mad. Stien, som udgår fra p-pladsen på Kollerupstrandvej, kaldes af samme årsag en oplevelsessti.

En blå rute i den sydlige del af plantagen er en 4 km lang såkaldt TRIM-rute, anlagt af Naturstyrelsen i samarbejde med motionsklubben Fjerritslev Trimklub. Ruten begynder ved p-pladsen på Kollerupklitvej. Du kan vælge en kort udgave på 1,4 km, eller du kan udvide turen ved at trave ind på oplevelsesstien, som er beskrevet ovenfor. Tager du oplevelsesstien med, kommer du i alt op på 6,4 km.

Den korte gule rute på kun 1, 6 km kan du finde ved parkeringspladsen på Søbakke i den nordlige del af plantagen. Herfra går ruten dels på og dels langs foden af den gamle kystskrænt. Når du traver sydover, kan du se to delvist bevarede jættestuer fra bondestenalderen, som var omkring år 3500 før Kristus.

Hærvejens etape fra Viborg til Hirtshals går gennem den centrale del Kollerup og videre mod Svinkløv.

Gåture med tema

Du kan præsentere familien for et tema for dagens vandretur ved at grave lidt i historien og bogstaveligt trave i forfædrenes fodspor.

Find det helbredende vand

Få minutters gang fra Svinkløv Badehotel risler Sankt Olavs Kilde. Som andre helligkilder tiltrak Sankt Olavs mennesker fra middelalderen til helt op i 1890’erne, fordi man mente, at vandet kunne helbrede sygdomme og andre dårligdomme.

Bål- og picnicpladser

En tur ud i det blå med mad og drikke under åben himmel er en fornøjelse for både voksne og børn.

Ved skovslugten Faldet i Svinkløv Plantage – lige ved rastepladsen – er der en bålplads, som er meget nem at komme til, da bilen kan parkeres lige ved siden af. Du må gerne samle brænde i skovbunden. Mens nogle af jer vogter over ilden, kan andre trave en tur ad den gule vandrerute, som begynder netop her og går ind i den frodige skovslugt og videre til Kaprifoliedalen.

I Kollerup Plantage ligger bålpladsen også i tilknytning til en parkeringsplads – ved hundeskoven i det sydlige hjørne af plantagen ved Kollerup Strandvej. Her er der både vandpost, grillriste og borde/bænkesæt.

Bondestenalderens jættestuer

Trav en tur i Kollerup Plantage og forestil dig forfædre tilbage fra bondestenalderen i 3500 før Kristus leve her. Ved Søbakke, som ligger i den nordligste del af plantagen, kan du finde to forholdsvis velbevarede jættestuer, som løfter sig op af terrænet. Der er en vis sandsynlighed for, at der også findes andre lignende fortidsminder begravet under sandet.

Cykelruter

Skovvejene

Der er mange gode cykelegnede skovveje i plantagen. Talrige steder er der rigelig skønhed at nyde i en pause med madpakke og termokande-kaffe. Her er også mountainbikeruter.

Når du cykler i skoven, skal du holde dig på skovveje og stier og ikke cykle i skovbunden, på skrænterne og på diger og gravhøje.

Du skal sørge for at tage hensyn til andre, især gående skovgæster, og især hvis udsynet er ringe og underlaget løst og glat, skal du passe godt på. I øvrig gælder almindelig højrevigepligt også ved kørsel i skoven.

Vestkystruten

Den lange Vestkystrute, også kaldet National Cykelrute 1, på i alt 560 km går gennem begge plantager.

Tag en afstikker fra Limfjordsruten

Kommer du ad National Cykelrute 12, Limfjordsruten, er der kun en smuk og kort omvej, hvis du gerne vil nyde plantagerne. Limfjordsruten går gennem Fjerritslev og er i alt 610 km.

Mountainbikeruter i Svinkløv og Kollerup

Både øvede mountainbikere og mindre rutinerede kan få en god oplevelse i Svinkløv Plantage. Naturstyrelsen Thy har i samarbejde med Cycling Nord og Feriecenter Slettestrand anlagt en 19 km lang mountainbike-rute i plantagen. Banen er ensrettet, og du kan støde til ruten alle de steder, hvor den krydser en asfaltvej eller en grusvej. Husk at cykle i pilenes retning. Ruten er flere steder meget smal, så det er vigtigt at respektere ensretningen.

På ruten er der flere steder piktogrammer, som kan hjælpe dig til en sikker tur: Tæt på steder, hvor du skal krydse en større grusvej eller en asfaltvej, er der opsat små piktogrammer med “Pas på bilvej forude”. Ved stejle nedkørsler er ruten markeret med sort. Du kan derfor undvige de svære sorte pisters vildeste nedkørsler og vælge mindre krævende strækninger, hvis du ønsker.

Læs mere om mountainbiking i Svinkløv Klitplantage

Mountainbikeruten i Kollerup

Fra MTB-ruten i Svinkløv kan man ad offentlige veje komme til Kollerup Plantages mountainbikerute fra 2015. Den afmærkede rute i plantagens sydlige del er ca. 12 km lang. Man kan nemt komme til ruten ved den store P-plads ved hundeskoven.

Ridestier

Der er ridestier i begge plantager, som ryttere opfordres til at bruge. Det er muligt også at ride langs de større grusveje i plantagen, men da skal man holde sig i side- eller midterrabatten for ikke at ødelægge vejbanerne.

Rideruten i Svinkløv Plantage er en 6 km lang tur gennem skov og åben natur. Den fører gennem plantagens vestligste del og ned over klitheden til stranden mellem Slettestand og Svinkløv.

Ruten i Kollerup Plantage giver dig en fin 9,3 km rundtur i plantagen.

I et Grønt Partnerskab med Jammerbugt Kommune og Trailcenter Slettestrand er der i 2015 etableret en ridesti, der går fra Telefondalen og ind i plantagen til det eksisterende ridestinet.

Overnatning

I den sydlige tredjedel af Kollerup Plantage, syd for Klitvejen, er du velkommen til at sove under åben himmel. Her er det, der kaldes fri teltning. Det betyder, at du må rulle din sovepose ud på jorden eller overnatte en enkelt nat i et mindre telt. Her er også en primitiv overnatningsplads med shelter, bålplads og lokum. Alle er velkomne til at overnatte her en nat eller to.

Læs mere om lejrpladsen på udinaturen.dk

Skovlegeplads/motions- og legesti

I Svinkløv Plantage ved Sletteåvej er en gruppe motions- og legeredskaber anlagt til en mindre forhindringsbane, som man skal kravle over, hoppe under eller balancere på. Da redskaberne ligger ret tæt på hinanden, kan stien fint bruges som legeplads og udflugtsmål.

Tag en dukkert i havet – eller bliv blæst godt igennem

Vesterhavet er ikke langt væk, når du besøger Svinkløv Plantage. Uanset vejret virker havet som en magnet på mennesker. Vilde og voldsomme er bølgerne nogle dage, og mere nænsomme andre. Mærk suset i håret på blæsende dage og tag en dukkert på en af de rolige.

Læs om badesikkerhed på badesikkerhed.dk

Find rav

Vil du gerne finde rav, skal du gå til kysten en dag efter en kraftig storm, hvor det lette rav er skyllet op på stranden sammen med tang, sten og træstykker og andet materiale. Du kan lede efter ravklumperne i de bræmmer af materiale, som ligger på stranden.

Læs mere om at finde rav

Hundeskov i Kollerup Plantage

Din firebenede bedste ven kan få sig en rask løbetur i hundeskoven i Kollerup på østsiden af Kollerupstrandvej. Hundeskoven er et 4 ha indhegnet område med ældre skovfyr og en lys underskov med yngre træer, laver og lyng. På p-pladsen ved indgangen til hundeskoven er en vandpost (husk selv skål til hunden) og borde og bænke, som de tobenede kan hvile sig ved.

Har du din hund med i Svinkløv Plantage eller i andre områder af Kollerup Plantage, skal den være i snor.