Aktiviteter i Tokkekøb Hegn

Mountainbiker i Tokkekøb Hegn. Foto: Tobias Markussen

På cykel og mountainbike

Tokkekøb er fin at opleve på cykel, hvor du må cykle på alle stier og skovveje, men ikke i skovbunden og på skrænter, stendiger og gravhøje.

MTB-ruten i Tokkekøb er på 9 kilometer, sværhedsgraden er på blå og rød, og den har en højdemeter på 95. Den består udelukkede af singletrack, altså ét spor.

Sammenhængende med MTB-ruten i Store Dyrehave danner ruten i Tokkekøb den lange ”Kongerute”, som er landets længste singletrack. Det er en 32 kilometer lang rute, som byder på 300 højdemeter og en rød og sort sværhedsgrad. 

Se MTB-ruten på kort på udinaturen.dk

Læs mere om de 10 spir - St. Dyrehave og Tokkekøb Hegn

Ringsbjerg. Foto: Tobias Markussen

Vandrerute

Stierne i Tokkekøb udgør et stort net af vandre- og løberuter. En gul afmærket rute løber i to store cirkler og er på 6 kilometer i alt. Den bevæger sig gennem både gran- og løvskov – forbi flere af skovens seværdigheder. Den går bl.a. på de to langsider af Store Donse Dam, forbi Lergraven over Dæmpegårdssletten og hen til Kongedyssen. Ruten kan fint tages med barnevogn/og kørestol, undtagen hvis det har regnet meget – så er stierne omkring søerne bløde og mudrede.

Se vandreruten på kort på udinaturen.dk

Ridning i skoven

Der er anlagt 6 kilometer ridestier. Hovedruten går rundt i en cirkel med afstikkere ud nord for Stumpedyssevej. Man må dog også ride på grusstierne i skridtgang; og i rabatten ved siden af kørebanerne – her også i trav, tølt og pasgang. Vis hensyn, når du færdes til hest.

Læs folder om ridning i Tokkekøb

Med hund i skoven

Hunde er velkomne i Tokkekøb, hvis de er i snor. I hele hundeskoven - skoven vest for Kongevejen og nord for Nymøllevej - må hunde løbe frit; dog kun hvis du kan kontrollere hunden og kalde den til dig.

Læs mere om hund i naturen 

Fiskeri

Det er tilladt at fiske fra bredden af de søer, der er adgang til i Tokkekøb – undtaget er Store Donse Dam, hvor man kun må fiske fra Den Landfaste Holm. Det er heller ikke tilladt at fiske i lergraven syd for Dæmpegård.

Lergraven, der ligger øst for Dæmpegård, har godt fiskevand med både skaller, gedder og aborrer.

Alle mellem 18 og 65 år skal have et gyldigt fisketegn, som kan købes bl.a. på posthuset, turistkontorer og online.

Køb fisketegn på fisketegn.dk

I Store Donse Dam er det tilladt at fiske fra båd. Bådfiskeriet her er forbeholdt medlemmer af fiskeringen.

Kontakt fiskeringen.dk for mere information

Det er også tilladt at fiske æg fra frøer op med et lille net og tage dem med hjem i akvariet og se dem udvikle sig til haletudser. Når det er sket, skal de sættes ud igen akkurat samme sted som de blev fisket op.

Se fiskesøer på kort på udinaturen.dk

Indsamling af naturprodukter

Grene, kogler og andet dekorationsmateriale må man samle fra skovbunden og tage med hjem til eget brug; men ikke mere end hvad der kan være i en stor pose fra supermarkedet.

Læs mere om hvad du må samle i naturen

Svampe og bær må plukkes og samles til eget behov. Udover brombær og hindbær findes røn, tjørn, hyld og slåen. Slåen giver en suveræn snaps, der først skal fabrikeres, når bærrene lige har fået den første frost.

Læs mere i Naturkogebogen

Som brænde må du gerne samle døde små grene fra skovbunden for at lave bål på bålpladserne. Hvert år i uge 36 kan du i købe et ”sankekort” hos Naturstyrelsen Østsjælland. Sankekortet giver tilladelse til at hente et bestemt antal rummeter brænde og selv skære det op med motorsav. På bestemte dage følger også en kørselstilladelse med til at køre ind skoven og hente det.

Skiløb

Den lokale skiklub kører efter aftale med Naturstyrelsen langrendsspor op, når der er godt med sne og en længere kuldeperiode. Stederne skifter fra år til år.

Lejrplads i Tokkekøb Hegn. Foto: Tobias Markussen

Bål- og lejrpladser

Syv bålpladser og to bålhuse findes i skoven. De kan frit bruges, og du må gerne samle småbrænde fra skovbunden til dit bål.

Du kan slå telt op på pladsen ved Dæmpegård. Her er bålpladser, borde og bænke. Sørg for at tage dit skrald med dig, så du ikke efterlader noget i landskabet. Pladsen ved Dæmpegård er det klogt at reservere, hvis man vil være sikker på at have den for sig selv.

Læs mere og reservér en plads

Tæt på Ulykkesmosen er der også en primitiv overnatningsplads.