8. Dysserne i Tokkekøb Hegn

Tokkekøb Hegn er berømt for sine mange stendysser fra bondestenalderen; flere er meget velbevarede, andre interessante rester eller blot tegninger i landskabet. Der er registreret 23 dysser, som inkluderer både langdysser, runddysser og jættestuer. Dysserne er blevet godt beskyttet og bevaret af overtroen, som sagde, at der boede farlige åndevæsner i dem.
Langdysser og høje ved Lille Hjortemose
Lige inden for skovgærdet ved stien fra Blovstrød Idrætsplads ligger en gruppe dysser og høje.
En langdysse med et kammer og 12 randsten findes i en lille egeskov. Ved siden af ligger en anden langdysse af tilsvarende størrelse; foruden en rest af en langdysse uden kamre, hvor de fleste randsten står tilbage.
Dyssen ved Avlskarlevold

Lidt nord for denne gruppe – og cirka 20 meter fra den brede sti nedover en lille tør grøft – ved ”Avlskarlevold” ligger en sjældenhed: En af de ganske få kendte velbevarede og fritlagte dysser med hele 4 gravkamre. I alt måler det aflange område 25x8x1 meter. Der er i alt 30 randsten. Alle fire kamre er ret store - mellem 1,6 og 2,10 meter lange. Den næst nordligste har efter restaureringen fået sin tværgående tidligere kløvede dæksten tilbage i en nu igen samlet udgave.
Runddysser ved Degnebæksvej
Her findes et par eksempler på runddysser i en gammel bøgeskov. Ved Degnebæksvej findes en, der er 11 meter i diameter og har 12 randsten – men uden dæksten. Lidt nordligere, gemt i underskoven blandt gamle bøgetræer, ligger en lille dyssetomt. Den har 9 randsten, hvoraf flere er væltet.
Langdyssen ved Linjevej
I en gammel bøgeskov ved Linievej findes en lang jordvold, der tidligere var markeret på kortene som et dige. Den er nu anerkendt som en af landets længste langdysser - 84 meter lang og 12 meter bred. I dag er der ingen randsten, men flere store sten i overfladen og spor efter fordybninger, der kan være kamre, der er gravet væk. Lige syd for, i en samling af rødgran, findes resterne af en lille dysse på 8x8 meter og med kun fem randsten tilbage.
Dæmpegårdsdyssen

Dæmpegårdsdyssen er en 5000 år gammel langdysse, der ligger ved Dæmpegårdssletten. Den har to gravkamre inden for en aflang stenkreds, der er 38 meter lang og 9 meter bred. Dyssen kaldes også for Kongedyssen, fordi Frederik den 7. var med til at udgrave den, og han har fået sit monogram indridset på den indvendige side af en af de høje randstene. Og på en af de store dæksten til det ene gravkammer har Kongen fået indridset initialerne på sin kone Louise Danner. Dæmpegårdsdyssen er også kendt fra TV-Julekalenderen ”Jul i Valhal”, hvor den fungerer som Loke’s Høj.
Læs mere om Dæmpegårdsdyssen på kulturarv.dk